Construction and validation of an educational material as a strategy to promote proper and healthy food in Primary Care
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2021.58489Keywords:
Baby feeding. Complementary Feeding. Health Promotion.Abstract
Introduction: Educational and didactic materials available at the Primary Care units are important strategies to promote health and food and nutrition education. Objective: To present the construction and validation process of an educational material about feeding of children under the age of two years, designed to healthcare professionals. Method: a quantitative study was carried out with a design structured in two stages: construction and validation of the educational material. The construction process was based on a literature review and practical activities developed with mothers and health professionals in primary care units in the city of Macaé- RJ. For validation, the educational material was sent by e-mail to specialists and, likewise, after adjustments, to a panel of judges. Arithmetic means were calculated, having the score ≥7 as the cutoff point of each item to verify the assigned importance/adequacy and standard deviations. The cutoff value of <3 was set to estimate the degree of consensus among specialists and judges. Results: The miniguide has three thematic modules: Breastfeeding, Complementary Feeding – Parts 1 and 2. In the validation by specialists, the mean value(±SD) was 8.5(±1.2), and they all consensually considered the material important/appropriate; by judges, the mean value(±SD) was 9.9(±0.3), being consensually considered important/appropriate. Conclusion: All evaluators in consensus agreed that the miniguide was “important/appropriate”.
Downloads
References
TORQUATO, H. D. M. P.; PONTES, J. S.; ROCHA, C. M. M.; ALMEIDA, M. F. L.; PEREIRA, S.; ANASTÁCIO, A. S.; CAPELLI, J. C. S. Amamentação na primeira hora de vida em uma maternidade de referência de Macaé. Saúde em Redes, v.5, n. 1, p. 35-47, 2019.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Saúde da criança: crescimento e desenvolvimento / Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. – Brasília: Ministério da Saúde, 2012a.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Política de Saúde. Organização Pan Americana da Saúde. Guia alimentar para crianças menores de dois anos/Secretaria de Políticas de Saúde, Organização Pan Americana da Saúde. – Brasília: Ministério da Saúde, 2002. 152p.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Dez passos para uma alimentação saudável: guia alimentar para crianças menores de dois anos: um guia para o profissional da saúde na atenção básica/Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção Básica, Departamento de Atenção Básica. – Brasília: Ministério da Saúde, 2013.
BOCCOLINI, C. S.; BOCCOLINI, P. M. M.; MONTEIRO, F. R.; VENÂNCIO, S. I.; GIUGLIANI, E.R.J. Tendência de indicadores do aleitamento materno no Brasil em três décadas. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 51, n. 108, p. 2-9, 2017.
FLORES, T. R.; NUNES, B. P.; NEVES, R. G.; WENDT, A. T.; COSTA, C. S.; WEHRMEISTER, F.C. et al. Consumo de leite materno e fatores associados em crianças menores de dois anos: Pesquisa Nacional de Saúde, 2013. Cadernos de Saúde Pública, v. 33, n. 11, p. 1-15, 2017.
UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO (UFRJ). Estudo Nacional de Alimentação e Nutrição Infantil – ENANI-2019: Resultados preliminares – Indicadores de aleitamento materno no Brasil. UFRJ: Rio de Janeiro, 2020. 10 p.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Saúde da criança: nutrição infantil: aleitamento materno e alimentação complementar / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. – Brasília: Editora do Ministério da Saúde, 2009. 112p.
BOUSKELÁ, A.; CAPELLI, J. C. S.; ROCHA, C. M. M; LIMA, F. F.; SPERANDIO, N; FONSECA, V. M. Evolução do aleitamento materno exclusivo nos primeiros 15 anos do século XXI: um estudo no município de Macaé, Rio de Janeiro, Brasil. Demetra, Rio de Janeiro, v. 14 Supl.1: e43562, p. 1-15, nov., 2019.
MARINHO L. M. F.; CAPELLI, J. C. S.; ROCHA, C. M. M.; BOUSKELÁ, A.; CARMO, C. N.; FREITAS, S. E. A. P., et al. Situação da alimentação complementar de crianças entre 6 e 24 meses assistidas na rede de atenção básica de saúde de Macaé, RJ, Brasil. Ciência em Saúde Coletiva, v. 21, n .3, p.977-986, mar., 2016.
BRASIL. Ministério da Saúde. Dez Passos para uma Alimentação Saudável para Crianças Brasileiras Menores de dois anos. Biblioteca Virtual em Saúde do Ministério da Saúde. Brasília-DF, 2010. Disponível em: http://www.saude.gov.br/bvs. Acesso em: 13 abr. 2020.
LIMA, P. G. Formação de professores: por uma ressignificação do trabalho pedagógico na escola/ Paulo Gomes Lima. – Editora EDUFGD, 2010.
RIBEIRO, Z. M. T.; SPADELLA, M. A. Validação de conteúdo de material educativo sobre alimentação saudável para crianças menores de dois anos. Revista Paulista Pediatria, São Paulo, v. 36, n. 2, p. 155-163, abr.-jun., 2018.
SOUSA, C. S.; TURRINI, R. N. T. Validação de constructo de tecnologia educativa para pacientes mediante aplicação da técnica Delphi*. Acta Paulista de Enfermagem, São Paulo, n. 25, v. 6, p. 990-6. 2012.
HOFFMANN, T.; WORRALL, L. Designing Effective Written Health Education Materials: Considerations for Health Professionals. Pages 1166-1173 | Accepted 01 May 2004, Published online: 07 Jul 2009.
FERRARO A. H.; COSTA E. A.; VIEIRA-DA-SILVA, L. M. A framework for health surveillance decentralization. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 25, n. 22, p. 1-17, 2009.
SOUZA, L. E.; SILVA, L. M.; HARTZ, Z. M. Conferência de consenso sobre a imagem-objetivo da descentralização da atenção à saúde no Brasil. In: HARTZ, Z.M.; SILVA, L.M.; (eds.). Avaliação em saúde: dos modelos teóricos à prática na avaliação de programas e sistemas de saúde. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2005. p. 65-102.
MURPHY, M. K.; BLACK, N. A.; LAMPING, D. L.; MCKEE, C. M.; SANDERSON, C. F.; ASKHAM, J. et al. Consensus development methods, and their use in clinical guideline development. Health Technology Assessment. 1998, 2:i-iv, p. 1-88.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Guia alimentar para crianças brasileiras menores de 2 anos/Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde, Departamento de Promoção da Saúde. – Brasília: Ministério da Saúde, 2019. 265p.
CALDERONI, T. L.; RIBEIRO, Y. G.; SPERANDIO, N.; CAPELLI, J. C. S. Alimentando o seu bebê – Miniguia com orientações básicas para escolhas alimentares adequadas. Macaé. Observatório da Cidade de Macaé, 1. ed., 2020.
ALEXANDRE, D. S.; ALPES, M. F.; REIS, A. C. M. B.; MANDRÁ, P. P. Validação de cartilha sobre marcos do desenvolvimento da linguagem na infância. Revista CEFAC, Ribeirão Preto, SP, v. 22 n. 2:e16219, mar., 2020.
LESSA, L. P.; SANTOS E SILVA, R. K. DOS.; ROCHA, G. A. ROCHA, G. A.; LEAL, J. D. V.; ARAÚJO, A. K. S.; PEREIRA, F. G. F. Construção de uma cartilha sobre educação no trânsito para adolescentes. Recife. Revista de enfermagem UFPE on line, v. 12, n.10, p. 2737-42, out., 2018.
RABELO, P. R. S.; MONTEIRO, F. P. M.; JOVENTINO, E. S.; ROUBERTE, E. S. C.; SANTOS, S. S. Construção e validação de uma cartilha educativa sobre Alimentação complementar infantil. UNILAB. Revista do Instituto de Ciências da Saúde. 2016. p 1-5.
ALMEIDA, D. M. Elaboração de materiais educativos. Disciplina Ações Educativas na Prática de Enfermagem Escola de Enfermagem da Universidade de São Paulo. São Paulo. 2017. Disponível em: https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php/4412041/mod_resource/content/1/ELABORA%C3%87%C3%83O%20MATERIAL%20EDUCATIVO.pdf. Acesso em: 22 de jan., 2020.
PINTO, D. S. O.; PONTES, J. S.; ROCHA, C. M. M.; VIANNA, M. R.; PEREIRA, S.; CAPELLI, J. C. S., et al. Amamentar e alimentar na perspectiva de puérperas assistidas em uma maternidade de referência de um município do Norte Fluminense. Revista Saúde em Redes, v. 4, n. 3, p. 75-86, 2018.
CAPELLI, J. C. S.; CORRÊA, V. O. S.; ROCHA, C. M. M.; ALMEIDA, M. F. L.; PONTES, J. S.; LIMA, C. S. T.; PAREDES, H. D. M. T.; MARINHO, L. M. F.; SILVA, G. A. S.; PIRES, K. S.; ARAUJO, I. F. L. Projeto IACOL: Incentivo à Alimentação Complementar Saudável aos Lactentes assistidos na Rede de Atenção Básica de Macaé. In: LOURENÇO, A.E.P.; BERGOLD, L.B. (org.) Saberes e experiências de extensão em promoção da saúde. — Campos dos Goytacazes. Editora Essentia, 2019. p. 111-123.
CAPELLI, J. C. S.; ROCHA, C. M. M.; BRAGA, F. A. M. N.; LIMA, F. F.; RODRIGUES, V. S.; ALMEIDA, M. F. L.; SPERANDIO, N.; MONTEIRO, L. S.; VIANA, M. R.; LATORRE, C. G. BOUSKELA, A. Ações de promoção da alimentação saudável no primeiro ano de vida em Macaé. RASBRAN - Revista da Associação Brasileira de Nutrição. São Paulo, SP, ano 9, n. 2, p. 9-16, jul.- dez., 2018.
AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. ANVISA. RDC n. 259, de 20 de setembro de 2002. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2002/rdc0259_20_09_2002.html. Acesso em: 22 jan. 2021.
CAIVANO, S.; LOPES, R. F.; SAWAYA, A. L.; DOMENE, S. M. A.; MARTINS, P. A. Conflitos de interesses nas estratégias da indústria alimentícia para aumento do consumo de alimentos ultraprocessados e os efeitos sobre a saúde da população brasileira. Demetra, Rio de Janeiro, v. 12, n. 2, p. 349-360, 2017.
LOPES, W. C.; PINHO, L.; CALDEIRA, A. P.; LESSA, A. C. Consumo de alimentos ultraprocessados por crianças menores de 24 meses de idade e fatores associados. Revista Paulista Pediatria. v. 38: e2018277, 2020.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Área Técnica de Saúde da Criança e Aleitamento Materno. Gestões e gestores de políticas públicas de atenção à saúde da criança: 70 anos de história/Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Área Técnica de Saúde da Criança e Aleitamento Materno. – Brasília: Ministério da Saúde, 2011. 80p.
BRASIL. Decreto nº 9.579, de 22 de novembro de 2018. Consolida atos normativos editados pelo Poder Executivo federal que dispõem sobre a temática do lactente, da criança e do adolescente e do aprendiz, e sobre o Conselho Nacional dos Direitos da Criança e do Adolescente, o Fundo Nacional para a Criança e o Adolescente e os programas federais da criança e do adolescente, e dá outras providências. Presidência da República. Secretaria-Geral. Subchefia para Assuntos Jurídicos. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2015-2018/2018/decreto/D9579.htm Acesso em: 10 fev. 2021.
BRASIL. Lei nº 346, de 15 de setembro de 2006. Lei Orgânica de Segurança Alimentar e Nutricional. Cria o Sistema Nacional Alimentar e Nutricional – SISVAN com vistas a assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União. 18 set. 2006. [interne]. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/lei/111346.htm. Acesso em: 4 abr. 2020.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Política Nacional de Promoção da Saúde/Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. – 3. ed. – Brasília: Ministério da Saúde, 2010. 60 p. – (Série B. Textos Básicos de Saúde) (Série Pactos pela Saúde 2006; v. 7).
BRASIL. Ministério da Saúde. Caderno do gestor do PSE/Ministério da Saúde, Ministério da Educação. – Brasília: Ministério da Saúde, 2015. 68 p.
WORLD HEALTH ORGANIZATION. Estratégia Global para a Alimentação de Lactentes e Crianças de Primeira Infância. UNICEF/IBFAN Brasil 2005. Disponível em: http://www.ibfan.org.br/documentos/ibfan/doc-286.pdf. Acesso em: 02 fev. 2021.
CAVADA, G. S.; PAIVA, F. F.; HELBIG, E.; BORGES, L. R. Rotulagem nutricional: você sabe o que está comendo? Brazilian Journal of Food Technology, IV SSA, mai., 2012, p. 84-88.
MARINS, B. R.; JACOB, S. C.; PERES, F. Avaliação qualitativa do hábito de leitura e entendimento: recepção das informações de produtos alimentícios. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 28, n. 3, p. 579-585, jul.-set., 2008.
BRASIL. Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2a Ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.
OLIVEIRA, M. F. B. Autonomia culinária: desenvolvimento de um novo conceito. 2018. Tese (Doutorado) - Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição. Rio de Janeiro. 2018. 154p.
AGÊNCIA IBGE NOTÍCIAS. PNS 2019: Quem mais utiliza o SUS avaliou mais positivamente a qualidade dos serviços de Atenção Primária à Saúde. [21.10.2020]. Disponível em:
https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/29203-pns-2019-quem-mais-utiliza-o-sus-avaliou-mais-positivamente-a-qualidade-dos-servicos-de-atencao-primaria-a-saude. Acesso em: 02 fev. 2021.
MOREIRA, M. F.; NÓBREGA, M. M. L.; SILVA, M. I. T. Comunicação escrita: contribuição para a elaboração de material educativo em saúde*. Brasília (DF). Revista Brasileira de Enfermagem. v. 56 n. 2 p.184-188. mar-abr., 2003.
MACAÉ. Decreto nº 030/2020, de 16 de março de 2020. Dispõe sobre a adoção de medidas preventivas para a contenção do coronavírus no município de Macaé. Governo do Estado do Rio de Janeiro. Prefeitura Municipal de Macaé. Disponível em: http://www.macae.rj.gov.br/midia/uploads/Decreto%20030-2020.PDF Acesso em: 02 fev. 2021.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.