COMPOSITION OF STATE SCHOOL MENUS IN THREE CITIES OF SOUTHERN BRAZIL IN RELATION TO LEGISLATION

Authors

  • Suellen Secchi Martinelli Universidade Federal de Santa Catarina
  • Panmela Soares Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade de Alicante, Espanha
  • Rafaela Karen Fabri Universidade Federal de Santa Catarina
  • Vanessa Mello Rodrigues Universidade Federal de Santa Catarina
  • Michele Vieira Ebone Secretaria de Estado da Saúde de Santa Catarina
  • Suzi Barletto Cavalli Universidade Federal de Santa Catarina

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10070

Keywords:

Alimentação Escolar. Alimentos. Segurança Alimentar e Nutricional. Planejamento de Cardápio.

Abstract

This study aimed to characterize the menu composition of publicschools in three municipalities in Southern Brazil. This is adescriptive and exploratory piece of research, outlined as a casestudy. Documentary analysis of planned menus was conductedin elementary schools for 20 days in May 2011. Analysis of menustructure was divided into three categories: complete meal,savory snack and sweet snack. The composition of these mealswas evaluated according to the Brazilian National School FeedingProgram and the Dietary Guidelines for the Brazilian Population.The categories used were: vegetables; fruits; cereals, roots andtubers; meat and eggs; legumes; milk and dairy products;processed meat, food powder or concentrates. Complete mealswere provided on most days in the states of Paraná (70%) and RioGrande do Sul (60%). Complete meals were generally associatedwith provision of vegetables. There was low incidence of beansand of rice-beans combination, and little variety of fruits andvegetables. Whole food, fish and viscera did not appear on themenus. Fruits were only included on 7 days at most, but withhigh sugar content, however. Cookies and crackers were offeredon 5 days in two out of the three municipalities. Savory or sweetsnacks were usually combined with foods that contained highlevels of sodium, fat and sugar, i.e., cookies, processed meat andfood concentrates.

DOI: http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2014.10070

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Author Biographies

Suellen Secchi Martinelli, Universidade Federal de Santa Catarina

Bolsista DTI-B CNPq Processo 380539/2014-4. Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições, Universidade Federal de Santa Catarina.

Panmela Soares, Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade de Alicante, Espanha

Bolsista da Fundação CAPES, Ministério da Educação Brasil, Brasília - DF 70040-020, Brasil. Doutoranda - Doutorado Pleno no Exterior em Ciências da Saúde na Faculdade de Ciências da Saúde da Universidade de Alicante, Espanha.

Rafaela Karen Fabri, Universidade Federal de Santa Catarina

Professora Substituta do Departamento de Nutrição da UFSC. Departamento de Nutrição, Centro de Ciências da Saúde, Universidade Federal de Santa Catarina.

Vanessa Mello Rodrigues, Universidade Federal de Santa Catarina

Doutoranda em Nutrição pelo Programa de Pós-Graduação em Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Bolsista CAPES. Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições. Programa de Pós-Graduação em Nutrição, Universidade Federal de Santa Catarina.

Michele Vieira Ebone, Secretaria de Estado da Saúde de Santa Catarina

Diretoria de Vigilância Sanitária. Secretaria de Estado da Saúde de Santa Catarina.

Suzi Barletto Cavalli, Universidade Federal de Santa Catarina

Professora do Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-Graduação em Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina. Departamento de Nutrição, Programa de Pós-Graduação em Nutrição, Universidade Federal de Santa Catarina.

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Published

2014-10-13

How to Cite

1.
Martinelli SS, Soares P, Fabri RK, Rodrigues VM, Ebone MV, Cavalli SB. COMPOSITION OF STATE SCHOOL MENUS IN THREE CITIES OF SOUTHERN BRAZIL IN RELATION TO LEGISLATION. DEMETRA [Internet]. 2014 Oct. 13 [cited 2025 Jun. 30];9(2):515-32. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/10070

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