HOME ENTERAL NUTRITION THERAPY: INTERFACE BETWEEN HUMAN RIGHT TO ADEQUATE FOOD AND FOOD SECURITY AND NUTRITION

Authors

  • Caryna Eurich Mazur Universidade Federal do Paraná - UFPR
  • Suely Teresinha Schmidt Universidade Federal do Paraná
  • Silvia do Amaral Rigon Universidade Federal do Paraná
  • Maria Eliana Madalozzo Schieferdecker Universidade Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10345

Keywords:

terapia nutricional enteral, segurança alimentar e nutricional, direito humano, nutrição.

Abstract

Home enteral nutrition therapy (HENT) is a form of providing health care and nutrition in the home. It aims to preserve the family ties in association with multidisciplinary care, especially nutrition. HENT is important because it often converges to the principles of food security and nutrition (FSN); because individuals cannot take in food by mouth, they are sometimes affected by the worsening of FSN in their family/household. As feeding has social power and cultural significance, the needs of patients and their families cannot be ignored in situations where the use of HENT is required. Their needs must be fully met, considering the principles encompassed by FSN: quantity, quality, diversity, access to food, on a permanent basis, based on the Human Right to Adequate Food (HRAF) within HENT.

DOI: http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2014.10345

 

 

Author Biographies

Caryna Eurich Mazur, Universidade Federal do Paraná - UFPR

Nutricionista. Programa de Pós-Graduação em Segurança Alimentar e Nutricional – Universidade Federal do Paraná. Av. Lothário Meissner, 632, Curitiba, PR.

Suely Teresinha Schmidt, Universidade Federal do Paraná

Nutricionista, Professora do  Departamento de Nutrição e do Programa de Pós-graduação em Segurança Alimentar e Nutricional. Setor de Ciências da Saúde. Universidade Federal do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.

Silvia do Amaral Rigon, Universidade Federal do Paraná

Nutricionista e Professora do Departamento de Nutrição. Programa de Pós-graduação em Segurança Alimentar e Nutricional. Setor de Ciências da Saúde. Universidade Federal do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.

Maria Eliana Madalozzo Schieferdecker, Universidade Federal do Paraná

Nutricionista e  Professora  Departamento de Nutrição. Programa de Pós-graduação em Segurança Alimentar e Nutricional. Setor de Ciências da Saúde. Universidade Federal do Paraná. Curitiba, Paraná, Brasil.

Published

2014-09-29

How to Cite

Mazur, C. E., Schmidt, S. T., Rigon, S. do A., & Schieferdecker, M. E. M. (2014). HOME ENTERAL NUTRITION THERAPY: INTERFACE BETWEEN HUMAN RIGHT TO ADEQUATE FOOD AND FOOD SECURITY AND NUTRITION. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 9(3), 757–769. https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10345

Issue

Section

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