WORKER’S FOOD PROGRAM: EVALUATING THE KNOWLEDGE OF ADMINISTRATIVE AND TECHNICAL MANAGERS

Authors

  • Lúcia Chaise Borjes Universidade Comunitária da Região de Chapecó
  • Janaína Santos de Lima Universidade Comunitária da Região de Chapecó

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.6643

Keywords:

Trabalhadores, Programas e Políticas de Nutrição e Alimentação, Avaliação de Programas e Projetos de Saúde.

Abstract

The Workers’ Food Program (WFP) aims to improve thenutritional status of workers. This study evaluated the knowledgeof WFP’s administrative and technical managers in promotinghealthy diet and health and its interface with the program. Thestudy comprised of eight companies registered in the WFP,located in Chapeco-SC, Brazil, having over 150 employees,canteen and nutritionists. We administered a questionnaire, andthe recorded responses were transcribed and analyzed using thetechnique of content analysis. According to the office managers,the main reason why the company decided to join the WFPwas tax incentives. The technical managers emphasized moreoften the benefit for workers. Asked about what WFP is, theadministrative managers commented more frequently about theemployee’s welfare. On the same subject, the technical managerscited more features of the program. It was found that most of thetechnical and administrative managers responsible for WFP hadvague knowledge about the program. It was observed that manymanagers put more emphasis on the tax benefits for the companythan in highlighting the main objectives for employees; however,the technical managers showed to be more knowledgeable aboutthe role of WFP in promoting the worker’s health than the officemanagers.

DOI 10.12957/demetra.2014.6643

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Author Biographies

Lúcia Chaise Borjes, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Nutricionista, Mestre em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina. Membro do Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação e Nutrição – Universidade Comunitária da Região de Chapecó. Docente do curso e Nutrição da Universidade Comunitária da Região de Chapecó. Membro do Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições – Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Nutrição.

Janaína Santos de Lima, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Nutricionista formada pela Unochapecó

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Published

2014-05-03

How to Cite

1.
Borjes LC, Lima JS de. WORKER’S FOOD PROGRAM: EVALUATING THE KNOWLEDGE OF ADMINISTRATIVE AND TECHNICAL MANAGERS. DEMETRA [Internet]. 2014 May 3 [cited 2025 May 10];9(1):107-19. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/6643

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