WORKER’S FOOD PROGRAM: EVALUATING THE KNOWLEDGE OF ADMINISTRATIVE AND TECHNICAL MANAGERS
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2014.6643Keywords:
Trabalhadores, Programas e Políticas de Nutrição e Alimentação, Avaliação de Programas e Projetos de Saúde.Abstract
The Workers’ Food Program (WFP) aims to improve thenutritional status of workers. This study evaluated the knowledgeof WFP’s administrative and technical managers in promotinghealthy diet and health and its interface with the program. Thestudy comprised of eight companies registered in the WFP,located in Chapeco-SC, Brazil, having over 150 employees,canteen and nutritionists. We administered a questionnaire, andthe recorded responses were transcribed and analyzed using thetechnique of content analysis. According to the office managers,the main reason why the company decided to join the WFPwas tax incentives. The technical managers emphasized moreoften the benefit for workers. Asked about what WFP is, theadministrative managers commented more frequently about theemployee’s welfare. On the same subject, the technical managerscited more features of the program. It was found that most of thetechnical and administrative managers responsible for WFP hadvague knowledge about the program. It was observed that manymanagers put more emphasis on the tax benefits for the companythan in highlighting the main objectives for employees; however,the technical managers showed to be more knowledgeable aboutthe role of WFP in promoting the worker’s health than the officemanagers.
DOI 10.12957/demetra.2014.6643
Downloads
References
Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. Decreto nº 5, Regulamenta a Lei nº 6.321, de 14 de abril de 1976, que trata do Programa de Alimentação do Trabalhador. 1991 jan14. Diário Oficial da União. 14 jan. 1991; 1(1058).
Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. Relatórios e gráficos do PAT a partir de 2008. Brasília: Ministério do Trabalho e Emprego; 2008. Disponível em: http://www.mte.gov.br/pat/default.asp.
Geraldo APG, Bandoni DH, Jaime PC. Aspectos dietéticos das refeições oferecidas por empresas participantes do Programa de Alimentação do Trabalhador na Cidade de São Paulo, Brasil. Rev. Panam. Salud Publica. 2008; 23(1):19-25.
Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. Portaria n° 193, de 05 dez. 2006. Altera os parâmetros nutricionais do Programa de Alimentação do Trabalhador – PAT. Diário Oficial da União. 07 dez. 2006.
Jaime PC, Bandoni DH, Geraldo APG, Rocha RV. Adequação das refeições oferecidas por empresas cadastradas no Programa de Alimentação do Trabalhador na Cidade de São Paulo. O Mundo da Saúde. 2005; 29(2):186-191.
Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. Orientação da educação alimentar. Brasília: Ministério do Trabalho e Emprego; 1999. Disponível em: http://www.mte.gov.br/pat/oea.pdf.
Brasil. Ministério do Trabalho e Emprego. Programa de Alimentação do Trabalhador. Brasília: Ministério do Trabalho e Emprego; 2004. Disponível em: http://www.mte.gov.br/Empregador/pat/
Chu C, Breucker G, Harris N, Stitzel A, Gan X, Gu X, Dwyer S. Health promoting workplaces: international settings development. Health Promot. Int. 2000; 15(2):157-167.
World Health Organization. Global strategy on diet, physical activity and health, 2004. Food Nutr Bull. 2004; 25(3):292-302.
Rocha D, Deusdara B. Análise de conteúdo e análise do discurso: aproximações e afastamentos na (re)construção de uma trajetória. Alea. 2005; 7(2):305-322.
Lima MADS. Análise de conteúdo: estudo e aplicação. Rev. Logos. 1993; (1):53-8.
Bandoni DH, Brasil BG, Jaime PC. Programa de Alimentação do Trabalhador: representações sociais de gestores locais. Rev. Saúde Pública. 2006; 40(5):837-842.
Veloso IS, Santana VS. Impacto nutricional do programa de alimentação do trabalhador no Brasil. Rev. Panam. Salud Publica. 2002; 11(1):24-31.
Vanin M, Southier N, Novello D, Francischetti VA. Adequação nutricional do almoço de uma unidade de alimentação e nutrição de Guarapuava, PR. Rev. Salus. 2007; 1(1):31-38.
Moura JB. Avaliação do programa de alimentação do trabalhador, no Estado de Pernambuco, Brasil. Rev. Saúde Pública. 1986; 20(2):115-128.
Bandoni DH, Jaime PC. A qualidade das refeições de empresas cadastradas no Programa de Alimentação do Trabalhador na cidade de São Paulo. Rev. Nutr. 2008; 21(2):177-184.
Brasil. Ministério da Saúde. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde; 2003. Disponível em: http://189.28.128.100/nutricao/docs/geral/pnan2011.pdf.
Organização Mundial da Saúde. Estratégia Global em Alimentação Saudável, Atividade Física e Saúde. 57ª Assembléia Mundial de Saúde; 22 maio 2004. Disponível em: http://www.prosaude.org/publica coes/diversos/Estrategia_Global_portugues.pdf.
Savio KEO, Costa THM, Miazaki E, Schmitz BAS. Avaliação do almoço servido a participantes do programa de alimentação do trabalhador. Rev. Saúde Pública. 2005; 39(2):148-155.
Brasil. Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN n° 380, 09 dez. 2005. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, estabelece parâmetros numéricos de referência por área de atuação e dá outras providências. Diário Oficial da União. 10 jan. 2005; Seção 1.
Burlandy L, Anjos LA. Acesso a vale-refeição e estado nutricional de adultos beneficiários do Programa de Alimentação do Trabalhador no Nordeste e Sudeste do Brasil, 1997. Cad. Saúde Pública. 2001; 17(6):1457-1464.
Santos LMP, Santos SMC, Santana LAA, Henrique FCS, Mazza, RPD, Santos LAS, Santos LS. Avaliação de políticas públicas de segurança alimentar e combate à fome no período 1995-2002: 4 - Programa Nacional de Alimentação Escolar. Cad. Saúde Pública. 2007; 23(11):2681-2693.
Sousa AA, Proença RPC. Tecnologias de gestão dos cuidados nutricionais: recomendações para qualificação do atendimento nas unidades de alimentação e nutrição hospitalares. Rev. Nutr. 2004; 17(4):425-436.
Manço AM, Costa FNA. Educação nutricional: caminhos possíveis. Alim. Nutr. 2004; 15(2):145-153.
Amorim STSP, Moreira H, Carraro TE. A formação de pediatras e nutricionistas: a dimensão humana. Rev. Nutr. 2001; 14(2):111-118.
Bosi MLM. A face oculta da nutrição: ciência e ideologia. Rio de Janeiro: Espaço e Tempo; 1988. 220p.
Fávero ML. A Universidade e estágio curricular: subsídios para discussão. In: Alves N, organizador. Formação de professores: pensar e fazer. 2. ed. São Paulo: Cortez; 1993. 103 p.
Barreto SM, Pinheiro ARO, Sichieri R, Monteiro CA, Batista Filho M, Schimidt MI, Lotufo P, Assis AM, Guimarães V, Recine EGIG, Victora CG, Coitinho D, Passos VMA. Análise da estratégia global para alimentação, atividade física e saúde, da Organização Mundial da Saúde. Epidemiol. Serv. Saúde. 2005; 14(1):41-68.
Jannuzzi PM. Indicadores para diagnóstico, monitoramento e avaliação de programas sociais no Brasil. Rev. Serviço Público. 2005; 56(2):137-160.
Brasil. Ministério da Saúde. Humaniza-SUS: Política Nacional de Humanização. Brasília: Ministério da Saúde; 2004.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.