EATING HABITS OF THE CABOCLOS FROM CHAPECÓ-SC, BRAZIL

Authors

  • Lúcia Chaise Borjes Universidade Comunitária da Região de Chapecó
  • Camila Lazarin Universidade Comunitária da Região de Chapecó
  • Michele Carla Marcon Universidade Comunitária da Região de Chapecó

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2016.14375

Keywords:

Eating Behavior. Food Habits. Social Group. Ethnic Groups. Qualitative Research.

Abstract

Eating habits concern culture and should be taken into account to assess the changes occurred in the process of industrialization. This study aimed to show the changes in eating habits of the caboclo from a region in the West of Santa Catarina state, Brazil, identifying the differences and similarities in the process and their cultural connection. It is an exploratory descriptive research with qualitative approach. Individual interviews, guided by an initial question about past and current eating habits were conducted. The analysis was performed by the method of descriptive analysis. It was observed that the caboclos do not consume all dishes consumed in childhood, but, when possible, they prepare meals that resemble them, emphasizing that the food produced and consumed at that time were of higher nutritional value and less likely to develop diseases. Thus, it can be concluded that the caboclos remain connected to their food roots.

DOI: 10.12957/demetra.2016.14375

Author Biographies

Lúcia Chaise Borjes, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Nutricionista, Mestre em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina. Membro do Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação e Nutrição – Universidade Comunitária da Região de Chapecó. Docente do curso e Nutrição da Universidade Comunitária da Região de Chapecó. Membro do Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições – Universidade Federal de Santa Catarina, Centro de Ciências da Saúde, Programa de Pós-Graduação em Nutrição.

Camila Lazarin, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Nutricionista formada na Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Michele Carla Marcon, Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Nutricionista formada na Universidade Comunitária da Região de Chapecó

Published

2016-02-22

How to Cite

Borjes, L. C., Lazarin, C., & Marcon, M. C. (2016). EATING HABITS OF THE CABOCLOS FROM CHAPECÓ-SC, BRAZIL. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 11(2), 255–264. https://doi.org/10.12957/demetra.2016.14375

Issue

Section

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