Effect of five front-of-package nutritional labeling models on time to select food by Brazilians

Authors

  • Ananda Silva Polari Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil. http://orcid.org/0000-0002-8956-6224
  • Luisete Bandeira Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil. http://orcid.org/0000-0001-5520-5167
  • Jéssica Pedroso Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil. http://orcid.org/0000-0001-5446-4319
  • Muriel Bauermann Gubert Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana e em Saúde Coletiva. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil. http://orcid.org/0000-0002-0103-4187
  • Natacha Toral Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil. http://orcid.org/0000-0003-0297-2340

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2021.59501

Keywords:

Food. Food Legislation. Nutrition Labeling, Time, Choice Behavior.

Abstract

Objective: to compare the time Brazilian adults required to make food choices with different models of front-of-pack nutrition labeling. Methods: Interviews were conducted with 150 participants, who were instructed to select the healthiest product between two foods, with eight pairs of images presented. One of the products in each pair had warnings (high in sugars, sodium, or saturated fat), evaluated in different formats according to the group in which the individual was allocated: magnifying glass, octagon, circle, triangle, and traffic light. The number of correct answers for the healthiest product in each pair and the time to correctly select of the healthiest product were measured. Results: A lower number of correct answers for the healthier product among the pairs occurred with traffic lights than with any other model (p <0.001), which is also the format in which the longest time was necessary to correctly select the healthiest product (p < 0.001). There were no significant differences between the other formats. In the individual analysis of the products, the circle performed better, with significantly less time required to make the correct choices in seven of the eight products. Conclusion: To support healthy food choices, any of the tested formats for frontal nutrition labeling are indicated, except for the traffic light. The circle appears to be a good option to reduce consumer’s time to select healthy choices.

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Author Biographies

Ananda Silva Polari, Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil.

  • Especialização em Nutrição Clínica Funcional, Faculdade de Ciências Médicas da Santa Casa de São Paulo (em andamento).
  • Graduada em Nutrição, Universidade de Brasília.

Luisete Bandeira, Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil.

  • Doutoranda em Saúde Coletiva, Universidade de Brasília (em andamento).
  • Mestre em Nutrição Humana, Universidade de Brasília.
  • Especialista em Gestão de Políticas de Alimentação e Nutrição pela Fundação Oswaldo Cruz.
  • Graduada em Nutrição, Universidade Federal de Pelotas.

Jéssica Pedroso, Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil.

  • Doutora em Nutrição Humana, Universidade de Brasília, com período sanduíche na Yale University.
  • Mestre em Nutrição Humana, Universidade de Brasília.
  • Especialista em Saúde Coletiva, Escola de Governo da Fundação Oswaldo Cruz.
  • Graduada em Nutrição, Universidade de Brasília.

Muriel Bauermann Gubert, Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana e em Saúde Coletiva. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil.

  • Pós-Doutorado, Yale School of Public Health.
  • Doutora em Ciências da Saúde, Universidade de Brasília.
  • Mestre em Ciências da Saúde, Universidade de Brasília.
  • Especialista em Gestão de Políticas de Alimentação e Nutrição, Fundação Oswaldo Cruz.
  • Especialista em Atenção Primária a Saúde, Fundação Hospitalar do Distrito Federal.
  • Graduada em Nutrição, Universidade de Brasília.

Natacha Toral, Universidade de Brasília, Faculdade de Ciências da Saúde, Departamento de Nutrição, Núcleo de Estudos Epidemiológicos em Saúde e Nutrição – NESNUT e Programa de Pós-graduação em Nutrição Humana. Endereço: Campus Darcy Ribeiro. Asa Norte. Brasília, Distrito Federal, Brasil.

  • Pós-Doutorado, Yale School of Public Health.
  • Doutora em Saúde Pública, Universidade Federal de São Paulo.
  • Mestre em Saúde Pública, Universidade Federal de São Paulo.
  • Especialista em Adolescência para Equipe Multidisciplinar, Universidade Federal de São Paulo.
  • Graduada em Nutrição, Universidade de Brasília.

References

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Published

2021-12-30

How to Cite

1.
Polari AS, Bandeira L, Pedroso J, Gubert MB, Toral N. Effect of five front-of-package nutritional labeling models on time to select food by Brazilians. DEMETRA [Internet]. 2021 Dec. 30 [cited 2025 May 9];16:e59501. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/59501

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health

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