ARE THE OFFICIAL RECOMMENDATIONS ABOUT BREASTFEEDING AND COMPLEMENTARY FEEDING FAMILIAR TO BRAZILIAN HEALTH PROFESSIONALS?

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2019.43327

Keywords:

Breastfeeding. Knowledge. Children’s nutrition. Healthcare Personnel. Health promotion.

Abstract

Objective: This study identifies the consolidated knowledge among healthcare professionals in Brazil about breastfeeding and complementary feeding along with the omissions and divergences about this theme in the available institutional materials. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted nationwide using an online questionnaire with 316 health professionals (nurses, doctors, and nutritionists) recruited through the snowball sampling method. Each professional answered 89 question expressing their degree of agreement on a five-point Likert scale. The contents included in the questionnaire were from scientific articles and institutional materials as well as suggested by experts in the subject. For data analysis, the average score for each item was calculated and items with scores between 2.5 and 3.5 were considered knowledge gaps. Consensus items were when at least 80% of responses totally disagreed (1) or agreed (5). Results: Most of the 89 items studied referred to knowledge gaps. The main gaps identified were offering specific food and/or nutrient groups, fruit and vegetable hygiene, micronutrient supplementation, cross-nursing, breastfeeding at night, offering natural juices, and early introduction of food. The consensus was mostly about the biological safety and nutritional adequacy of preparations. Conclusion: The guidelines available today must be reviewed with special attention paid to the missing themes and those with knowledge gaps, to improve training and education about health and consequently improve the guidance provided by professionals to the community.

DOI: 10.12957/demetra.2019.43327

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Author Biographies

Bruna dos Santos Nunes, Universidade de Brasília

Graduação em Nutrição pela Universidade de Brasília, Especialização em Saúde Pública pela Faculdade Laboro, Mestrado em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva da Universidade de Brasília. Professora Voluntária do Departamento de Saúde Coletiva da Universidade de Brasília, Brasília, Distrito Federal, Brasil.

Muriel Bauermann Gubert, Universidade de Brasília

Graduação em Nutrição pela Universidade de Brasília, Especialização em Atenção Primária à Saúde pela Fundação Hospitalar do Distrito Federal e em Gestão de Políticas de Alimentação e Nutrição pela Fundação Oswaldo Cruz, Mestrado e Doutorado em Ciências da Saúde pelo Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde da Universidade de Brasília. Pós-Doutorado na Yale School of Public Health da Yale University, Yale, EUA. Professora Associada do Departamento de Nutrição da Universidade de Brasília, Brasília, Distrito Federal, Brasil.

Gisele Ane Bortolini, Ministério da Saúde

Graduação em Nutrição pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos, Mestrado em Ciências Médicas pela Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre, Especialização em Gestão de Políticas de Alimentação e Nutrição pela Fundação Oswaldo Cruz e Doutorado em Nutrição Humana pela Universidade de Brasília. É Analista Técnico de Políticas Sociais na Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição (CGAN), no Departamento de Atenção Básica, no Ministério da Saúde, Brasília, Distrito Federal, Brasil.

Published

2019-11-13

How to Cite

1.
Nunes B dos S, Gubert MB, Bortolini GA. ARE THE OFFICIAL RECOMMENDATIONS ABOUT BREASTFEEDING AND COMPLEMENTARY FEEDING FAMILIAR TO BRAZILIAN HEALTH PROFESSIONALS?. DEMETRA [Internet]. 2019 Nov. 13 [cited 2025 Jul. 27];14:e43327. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/43327

Issue

Section

ARTIGOS TEMÁTICOS "Aleitamento materno, alimentação complementar e saúde”

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