Dimensions of the Brazilian food insecurity scale on primary health care

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2021.56822

Keywords:

Food insecurity. Food. Primary Health Care. Primary Healthcare Service

Abstract

Objective: The aim of the current study is to analyze the relevance of dimensions of the Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA). Methods: Baseline study conducted with sample representative of Health Academy Program (HAP) users in Belo Horizonte – MG. Food insecurity was measured based on EBIA. Factor analysis was used to identify EBIA dimensions relevant to HAP users. Results: There was high prevalence of food insecurity (31.1%), mainly among families with members younger than 18 years (41.0%). Affirmative response rates have decreased depending on the food insecurity severity level involved in the question. Items associated with mild food insecurity (concerned with and access to healthy food) recorded higher affirmative response rates, whereas items associated with severe food insecurity (hunger and weight loss) recorded lower rates. Three relevant EBIA factors were identified for family members younger than 18 years, namely: concern, deprivation and children / adolescents, whereas relevant EBIA factors identified for other family members comprised concern, deprivation and hunger.  Conclusion: EBIA should be used in Primary Care in order to assess the risk of food insecurity and the design of more comprehensive health promotion actions.

Author Biographies

Melissa Luciana de Araújo, Universidade Federal de Ouro Preto

Doutoranda em Saúde e Nutrição, Escola de Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto. ORCID: 0000-0002-9932-2135. Telefone: (31)99131-2110. Endereço: Programa de Pós-Graduação em Saúde e Nutrição, Escola de Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto, Campus Universitário, s/n, Morro do Cruzeiro, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil. CEP: 35400-000. E-mail: melissaluciana20@gmail.com

Raquel de Deus Mendonça, Universidade Federal de Ouro Preto

Pós-Doutora, Docente, Escola de Nutrição, Universidade Federal de Ouro Preto. ORCID: 0000-0001-7599-8715. Pesquisadora do Grupo de Pesquisa e Estudos em Nutrição e Saúde Coletiva e no Núcleo Interinstitucional de Estudos Epidemiológicos Longitudinais em Saúde. Rua Dois, 607, Campus Morro do Cruzeiro, Ouro Preto, 35400-000, MG, Brasil. Telefone: 55 31 3559-1838. Email: raquel.mendonca@ufop.edu.br

Simone Cardoso Lisboa Pereira, Universidade Federal de Minas Gerais

Doutora, Docente, Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais. ORCID: 0000-0001-9261-2597. Av. Alfredo Balena, 190, sala 219, Santa Efigênia, 30130-100, Belo Horizonte, MG, Brasil. Telefone: 55 31 3409-9827. Fax: 55 31 3409-9828 Email: simoneclpereira@gmail.com

Aline Cristine Souza Lopes, Universidade Federal de Minas Gerais

Doutora, Docente, Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais. ORCID: 0000-0001-9782-2606. Líder do Grupo de Pesquisa em Intervenções em Nutrição da Universidade Federal de Minas Gerais. Av. Alfredo Balena, 190, sala 316, Santa Efigênia, 30130-100, Belo Horizonte, MG, Brasil. Telefone: 55 31 3409-9179. Fax: 55 31 3409-9860. Email: alinelopesenf@gmail.com

References

Casemiro JP, Valla VV, Guimarães BL. Direito humano à alimentação adequada: um olhar urbano. Ciênc. Saúde Colet. 2010;15(4):2085-93.

Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão. Pesquisa Nacional de Amostra de Domicílios: Segurança Alimentar 2004/2009. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão. Pesquisa Nacional de Amostra de Domicílios: Segurança Alimentar. 2ª ed. Rio de Janeiro: IBGE; 2015.

Araújo ML, Mendonça RD, Filho JD, Lopes AC. Association between food insecurity and food intake. Nutrition. 2018 Oct; 54:54–59.

Rossi M, Ferre Z, Curutchet MR, Giménez A, Ares G. Influence of sociodemographic characteristicts on different dimensions of household food insecurity in Montevideo, Uruguay. Public Health Nutr. 2017; 20(4):620-629.

Dutra LV, Franceschini SC, Morais DC, Priore SE. Insegurança alimentar e indicadores antropométricos, dietéticos e sociais em estudos brasileiros: uma revisão sistemática. Cien Saúde Colet. 2014;19(5):1475-88.

Salles-Costa, R. Diagnóstico de insegurança alimentar nos estudos populacionais: suas implicações e limitações como indicador da SAN. In: Schneider, Olivia MF (Org). Segurança Alimentar e Nutricional. Tecendo a rede de saberes. Petrópolis, RJ: Faperj, 2012. Cap.6, p. 121-138.

Ministério de Desenvolvimento Social e Combate à Fome. O Estado de Segurança Alimentar e Nutricional no Brasil. Um retrato multidimensional. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome; 2014.

Barrett CB. Measuring food insecurity. Science. 2010;327:825–828.

Muñoz-Astudillo MN, Martínez JW & Quintero AR. (2010) Validación de la Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria en gestantes adolescentes. Rev Salud Publica. 2010;12:173–183.

Costa BVL, Oliveira CL, Lopes ACS. Food environment of fruits and vegetables in the territory of the Health Academy Program. Cad Saúde Pública. 2015; 31: 159-69.

Menezes, MC. Percurso metodológico de ensaio comunitário controlado em serviço de saúde: pesquisa epidemiológica translacional em nutrição. Demetra, 2017; 12(4): 1203-1222.

Brasil. Ministério da Saúde. Portaria n°2.681, de 7 de novembro de 2013. Redefine o Programa Academia da Saúde no âmbito do Sistema Único de Saúde. 2013. Disponível em: < http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/2013/prt2681_07_11_2013.html>. Acesso em: 01 jul 2020.

Lopes, ACS; Ferreira, AD; Mendonça, RD; Dias, MAS; Rodrigues, RCLC. Estratégia de Promoção à Saúde: Programa Academia da Cidade de Belo Horizonte. Rev Bras Ativ Fis Saúde. 2016;21(4):379-384.

Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa. 2013. Brazilian Economic Classification Criteria. http://www.abep.org/criterio-brasil, acesso: 1 jul 2020.

Segall-Corrêa AM, Marin-Leon L. A segurança alimentar no Brasil: proposição e usos da escala brasileira de medida da insegurança alimentar (EBIA) de 2003 a 2009. Segurança Alimentar e Nutricional, 2009;16:1-19.

Pérez-Escamilla R, Segall-Corrêa AM, Maranha LK et al. An adapted version of the US Department of Agriculture food insecurity module is a valid tool for assessing household food insecurity in Campinas, Brazil. J Nutr, 2004;134:1923–1928.

Hair JF, Anderson RE, Tatham RL, Black WC. Análise multivariada de dados. 5. Ed. Porto Alegre: Bookman, 2005. 593p.

Urquía-Fernandes N. La seguridad alimentaria en México. Salud Pública México. 2014;56,supl.1:S92-S98.

Castanõ LSA, Isaza EJP. Situación alimentaria y nutricional en Colombia bajo el enfoque de determinantes sociales. Perspect Nut Hum. 2013;15(2):203-214.

Silva MLL. Contrarreforma da Previdência Social sob o comando do capital financeiro. Serviço Social & Sociedade. 2018;131:130-154.

Oliveira TCA, Monise VL, Raquel M. (In)Segurança alimentar no contexto da pandemia por SARS-CoV-2. Cad. Saúde Pública [Internet]. 2020 [cited 2020 July 04]; 36(4):e00055220. Available from: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-311X2020000400501&lng=en. Epub Apr 06, 2020. https://doi.org/10.1590/0102-311x00055220.

Salles-Costa R, Pereira RA, Vasconcellos MT, et al. Associação entre fatores socioeconômicos e insegurança alimentar: estudo de base populacional na Região Metropolitana do Rio de Janeiro, Brasil. Revista de Nutrição, 2008; 21supl.0:S99-S109.

Borges CA, Claro RM, Martins AP, et al. Quanto custa para as famílias de baixa renda obterem uma dieta saudável no Brasil? Cadernos Saúde Pública, 2015;31(1): 137-148.

Mook K, Laraia BA, Oddo, VM, et al. Food security status and barriers to fruit and vegetable consumption in two economically deprived communities of Oakland, California, 2013–2014. Preventing Chronic Disease, 2016; 13(E21):1-13.

Figueira TR, Lopes ACS, Modena CM. Barreiras e fatores promotores do consumo de frutas e hortaliças entre usuários do Programa Academia da Saúde. Revista de Nutrição, 2016;29(1):85-95.

Food and Agriculture Organization of the United Nations. Nutrition and Food Systems. High Level Panel of Experts 12 – Committee on World Food Security, 2017.

Kubi A, Plunz R, Culligan PJ, et al. Sustainable Food Systems for Future Cities: The Potential of Urban Agriculture. The Economic and Social Review. 2014; 45(2):189–206.

Food and Agriculture Organization of the United Nations. The State of Food Insecurity in the World. Meeting the 2015 international hunger targets: taking stock of uneven progress. Rome: Food and Agriculture Organization; 2015.

Menezes MC, Lopes ACS, Araújo ML. O ambiente alimentar e o acesso a frutas e hortaliças: “Uma metrópole em perspectiva”. Saúde e Sociedade. 2017;26(3).

Published

2021-07-28

How to Cite

de Araújo, M. L., Mendonça, R. de D., Lisboa Pereira, S. C., & Lopes, A. C. S. (2021). Dimensions of the Brazilian food insecurity scale on primary health care. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 16, e56822. https://doi.org/10.12957/demetra.2021.56822

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health