STANDARDIZATION OF NON-INDUSTRIALIZED ENTERAL FEEDING FOR HOME CARE: THE EXPERIENCE OF CAMPINAS CITY

Authors

  • Marina Borelli Professora Titular do Curso de Nutrição da Universidade Paulista – Campus Jundiaí e nutricionista da Secretaria de Saúde do município de Sorocaba.
  • Márcia Josefa Lima de Sá Carneiro nutricionista da Secretaria de Saúde do município de Hortolândia-SP.
  • Daniela Arengui Nutricionista da Unidade de Assistência de Alta Complexidade em Oncologia do Hospital Municipal Dr. Mário Gatti de Campinas-SP.
  • Semíramis Martins Álvares Domene Professora Adjunta no Curso de Nutrição, Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP, Campus Baixada Santista

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10544

Keywords:

Terapia Nutricional. Nutrição Enteral. Alimentos Formulados. Atendimento Domiciliar

Abstract

Home enteral nutrition is a recent reality and it has expanded, due to increased life expectancy. It is offered to patients in the Unified Health System, but the provision of nutritional supplements and enteral feeding is not guaranteed by this system. Home care aims to provide humane care and better quality of life for sick individuals by promoting health education for relatives and caregivers. A group of nutritionists from public and private hospitals in the Unified Health System and Home Care Services in the city of Campinas-SP, Brazil, has discussed enteral nutrition prescribed in hospitals to standardize non-industrialized enteral feeding at hospital discharge. They aimed at the selection of formulas to meet nutritional needs with lower cost compared to industrialized patterns, ease of preparation and orientation favoring high and home nutritional counseling. Seven diets were standardized, prepared simulating the household situation and sent for chemical analysis to determine their chemical composition. Calculations from food composition tables were compared to the results of chemical analysis. From the results obtained, adjustments in diet will be performed and this protocol will be released in hospitals in that city and region.

DOI: http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2014.10544

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Author Biographies

Marina Borelli, Professora Titular do Curso de Nutrição da Universidade Paulista – Campus Jundiaí e nutricionista da Secretaria de Saúde do município de Sorocaba.

1Nutricionista, Doutora em Ciências da Saúde pelo Programa de Pós-Graduação em Pediatria e Ciências aplicadas à Pediatria, Departamento de Pediatria, Disciplina de Nutrologia, Universidade Federal de São Paulo – UNIFESP. Professora Titular do Curso de Nutrição da Universidade Paulista – Campus Jundiaí e nutricionista da Secretaria de Saúde do município de Sorocaba.

Márcia Josefa Lima de Sá Carneiro, nutricionista da Secretaria de Saúde do município de Hortolândia-SP.

2Nutricionista, Especialista em Nutrição Clinica com ênfase em Dieta Enteral pelo GANEP

Daniela Arengui, Nutricionista da Unidade de Assistência de Alta Complexidade em Oncologia do Hospital Municipal Dr. Mário Gatti de Campinas-SP.

Nutricionista, Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade Metodista de Piracicaba,

Semíramis Martins Álvares Domene, Professora Adjunta no Curso de Nutrição, Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP, Campus Baixada Santista

Nutricionista, Doutora em Ciência da Nutrição,

Published

2014-10-04

How to Cite

1.
Borelli M, Carneiro MJL de S, Arengui D, Domene SM Álvares. STANDARDIZATION OF NON-INDUSTRIALIZED ENTERAL FEEDING FOR HOME CARE: THE EXPERIENCE OF CAMPINAS CITY. DEMETRA [Internet]. 2014 Oct. 4 [cited 2025 May 1];9(3):771-82. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/10544

Issue

Section

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