Responses to food waste in a sharing economy: we have fully transitioned to a participatory culture, and digital technology is key driver of that transition / Respostas ao desperdício de comida em uma economia compartilhada: houve transição total...

Authors

  • Lucia Polackova Sant'Anna School of Advanced Studies
  • Margherita Poto Administrative Law, Unito,

DOI:

https://doi.org/10.12957/rdc.2017.26763

Keywords:

Sustainable development – sharing economy – case studies –participation– virtual food banks

Abstract

Trabalho enviado em 25 de dezembro de 2016. Aceito em 13 de janeiro de 2017.

DOI: 10.12957/rdc.2017.26763

Abstract

The article discusses on the needs to find solutions to waste in general and to food waste in particular in a legal perspective. The analysis starts with some reflections on the need to refresh the expressions used in this new area of research, as well as to coin new terms that might support the legal scholarship and the policy makers.
A relevant part of the work is dedicated to the analysis of virtuous models of sustainable development, where three key elements play a pivotal role: the mechanisms of a sharing economy, the new actors in curbing consumerism and waste; the participatory dynamics governing their actions.

Keywords: Sustainable Development; Sharing Economy; Case Studies; Participation; Virtual Food Banks.

Resumo

O artigo discute a necessidade de encontrar soluções para o desperdício em geral e, em particular, para o desperdício de comida numa perspectiva jurídica. A análise começa com algumas reflexões sobre a necessidade de atualizar as expressões utilizadas nessa nova área de pesquisa, bem como para cunhar novos termos que possam apoiar a bolsa de estudos e os formuladores de políticas. Uma parte relevante do trabalho é dedicada à análise de modelos virtuosos de desenvolvimento sustentável, onde três elementos-chave desempenham um papel central: os mecanismos de uma economia de partilha, os novos atores na contenção do consumismo e do desperdício e as dinâmicas participativas que regem suas ações.

Palavras-chave: Desenvolvimento Sustentável; Economia de Partilha; Estudos de Caso; Participação; Bancos Virtuais de Alimentos.

Author Biographies

Lucia Polackova, Sant'Anna School of Advanced Studies

PhD Candidate in Agricultural Law, Sant'Anna School of Advanced Studies in Pisa, Italy

Margherita Poto, Administrative Law, Unito,

Assistant Prof. in Administrative Law, Unito, Italy and Postdoc Fellow at the K.J. Center for the Law of the Sea, Tromsø, Norway

Published

2017-01-31

How to Cite

Polackova, L., & Poto, M. (2017). Responses to food waste in a sharing economy: we have fully transitioned to a participatory culture, and digital technology is key driver of that transition / Respostas ao desperdício de comida em uma economia compartilhada: houve transição total. Revista De Direito Da Cidade, 9(1), 182–197. https://doi.org/10.12957/rdc.2017.26763