History, advances, and perspectives of graduate studies at Instituto de Nutrição Josué de Castro, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2021.61187

Keywords:

Health Postgraduate Programs. Nutritional Sciences. Science Technology and Society.

Abstract

The Instituto de Nutrição Josué de Castro (Josué de Castro Nutrition Institute - INJC), at the Universidade Federal do Rio de Janeiro (Federal University of Rio de Janeiro - UFRJ) was created in 1946 as an education and research institution in the field of nutrition. This work, presented in the Perspectives modality, describes the history of graduate education (GE) at INJC, in the year of INJC’s 75th anniversary. This work is based on articles, books, documents, reports, minutes, and notes from UFRJ and INJC’s Graduate Programs. GE at INJC began in the late 1970s, with the offer of specialization courses. In 1985, the Master's Degree Program in Human Nutrition was implemented. Currently, INJC is the only institution in the field of Nutrition in Brazil that hosts academic master’s and doctoral programs, the Graduate Program in Nutrition, and a professional master’s program, the Graduate Program in Clinical Nutrition. The institution also offers six specialization courses and integrates four multi-professional internship programs within UFRJ. Consistent favorable indicators express the success of the coordinated efforts of faculty and students of GE Programs in initiatives that prioritize attraction of funding, the implementation of intra- and inter-institutional interdisciplinary projects, and qualified academic production. Graduate education at INJC is linked to undergraduate education and to university outreach programs, contributing to high-quality education and training of human resources in the field of food and nutrition. After 75 years, INJC, through graduate education, reaffirms the social and academic role of Brazilian public universities.

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Author Biographies

Rosângela Alves Pereira, Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Departamento de Nutrição Social e Aplicada.

Doutorado em Ciências - Escola Nacional de Saúde Pública - FIOCRUZ. Professora Associada. Departamento de Nutrição Social e Aplicada, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Mariana Costa Monteiro, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Departamento de Nutrição Básica e Experimental.

Doutorado em Ciência de Alimentos - UFRJ. Departamento de Nutrição Básica e Experimental.  Instituto de Nutrição Josué de Castro. Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Eliane Lopes Rosado, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Departamento de Nutrição e Dietética.

Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos- Universidade Federal de Viçosa. Departamento de Nutrição e Dietética.  Instituto de Nutrição Josué de Castro. Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Tatiana El-Bacha Porto, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Departamento de Nutrição e Dietética.

Doutorado em Ciências – Química Biológica -UFRJ. Departamento de Nutrição e Dietética.  Instituto de Nutrição Josué de Castro. Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Ana Luisa Kremer Faller, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Departamento de Nutrição e Dietética.

Doutorado em Ciências Nutricionais - UFRJ. Departamento de Nutrição e Dietética.  Instituto de Nutrição Josué de Castro. Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Patrícia de Carvalho Padilha, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Departamento de Nutrição e Dietética.

Doutorado em Ciências Nutricionais - UFRJ. Departamento de Nutrição e Dietética.  Instituto de Nutrição Josué de Castro. Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Elizabeth Accioly, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Instituto de Nutrição Josué de Castro, Departamento de Nutrição e Dietética.

Doutorado em Ciências - Universidade Federal de São Paulo. Departamento de Nutrição e Dietética.  Instituto de Nutrição Josué de Castro. Universidade Federal do Rio de Janeiro.

References

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Published

2021-09-12

How to Cite

1.
Pereira RA, Monteiro MC, Rosado EL, Porto TE-B, Faller ALK, Padilha P de C, et al. History, advances, and perspectives of graduate studies at Instituto de Nutrição Josué de Castro, Universidade Federal do Rio de Janeiro. DEMETRA [Internet]. 2021 Sep. 12 [cited 2025 May 14];16:e61187. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/61187

Issue

Section

Perspectives

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