THE EXPERIENCE OF USING PROJECT-BASED LEARNING AS AN ACTIVE METHODOLOGY IN THE EDUCATIONAL PROGRAM THROUGH WORK FOR HEALTH IN PROFESSIONAL PRACTICE TRAINING

Authors

  • Silvia Pereira
  • Jane Carlos Santana Capelli Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloísio Teixeira
  • Ana Lucia Abrahão Escola de Enfermagem Aurora de Afonso Costa Universidade Federal Fluminense
  • Alexandra Anastacio Departamento de Nutrição Social Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro Universidade Federal Fluminense

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28092

Keywords:

Learning. Teaching. Health Education, Human Resources in Health.

Abstract

This paper aims to report the learning experiences experienced by the group of the Educational Program through Work for Health in the Health Surveillance of Chronic Non-Communicable Diseases modality. The methodology comprised the Project-Based Learning and the conversation circle during the monthly meetings to build a dialogical practice. The structuring of the teaching-learning process analysis was based on four phases: planning, observation, action and reflection. The discussion of the results was based on Delors’s assumptions: Learning to Learn - during the meetings, the students reflected on the contribution of their area of knowledge to user service and the role of interdisciplinarity for integral care in the health system; Learning to Know - in loco recognition of social determinants of health and association with health indicators; Learning to Do - the insertion of undergraduates in health units; Learning to Be - the discussion of data with professionals and preceptors has provided a space to approach facilities and obstacles of the professional performance in this field. The project used as assumptions the autonomy of the undergraduate and the exercise of responsibility of the whole team in the solution of conflicts and in communication. This resulted in a proactive, critical, reflective, creative and transformative professional.

DOI: 10.12957/demetra.2017.28092

 

Author Biographies

Jane Carlos Santana Capelli, Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloísio Teixeira

Doutora em Ciências pelo Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos em Saúde, da Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca/Fiocruz (2005). Mestre em Saúde Materno Infantil pelo Instituto Materno Infantil de Pernambuco (1998). Sanitarista, pelo curso de Saúde Pública em Nível de Residência da Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca/Fiocruz (1994). Nutricionista, pela Universidade Gama Filho (1992). Atualmente é professora Adjunto IV do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio de Janeiro/ Campus UFRJ - Macaé Professor Aloísio Teixeira, atuando na área de Saúde Coletiva, nos seguintes temas: Políticas e Programas em Alimentação e Nutrição, Saúde Auditiva, Avaliação Nutricional de Grupos Populacionais, Saúde Materno Infantil, Epidemiologia do Câncer, Epidemiologia Nutricional.

Ana Lucia Abrahão, Escola de Enfermagem Aurora de Afonso Costa Universidade Federal Fluminense

Professora Titular da Universidade Federal Fluminense, Escola de Enfermagem.. Pós Doutora vinculada ao quadro Permanente do Programa de Ciências do Cuidado em Saúde (UFF) e do Mestrado Profissional de Ensino em Saúde (UFF), Professora Colaboradora do Programa de Pós-graduação em Clínica Médica da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), na linha de pesquisa Micropolítica do Trabalho e o Cuidado em Saúde. Líder do Núcleo de Estudos e Pesquisa em Gestão e Trabalho em Saúde NUPGES/CNPq. Vice Líder do Grupo de Pesquisa Rede Substitutiva em Saúde: Racionalização e/ou Desinstitucionalização do Cuidado. Parecerista de Projetos vinculados a CAPES. Coordenadora do Curso de Especialização em Educação à Distância, Micropolítica do Trabalho e Gestão em Saúde/MS. Coordenadora do Programa de Educação pelo Trabalho (PET/MS) e Pró-Saúde na UFF. Integrante do Núcleo de Pesquisa em Análise Institucional UNICAMP. Docente convidada do Curso de Saúde Pública na Universidade de Barcelona. Membro do Comité Cientifico do Rechercheavec, RESEAU International que inclui membros do Brasil, Mexico, França e Canadá cordenada por Gilles Monceau (Université de Cergy-Pontoise - France) e Marguerite Souliére (Université de Ottawa- Canadá). Filiada à Association Latine pour lAnalyse des Systèmes de Santé (ALASS) com sede em Barcelona, Espanha.

Alexandra Anastacio, Departamento de Nutrição Social Faculdade de Nutrição Emília de Jesus Ferreiro Universidade Federal Fluminense

Possui Mestrado em Bioquímica Nutricional pela Universidade Federal do Rio de Janeiro e Doutorado em Ciências de Alimentos pela Universidade Federal do Rio de Janeiro. Atualmente é professor Adjunto da Universidade Federal Fluminense da área de Ciências dos Alimentos. Desenvolve projetos com financiamentos da FAPERJ e UFF nas seguintes temáticas:1. Nutrição e Saúde da Mulher e da Criança. 2. Alimentos para fins especiais. É líder do Núcleo de Pesquisa em Alimentação e Consumo-NUPAC da UFF, integrante do Grupo de Ensino, Extensão e Pesquisa em Alimentação e Saúde Escolar (GEPASE-UFF) e Professor Permanente do Programa de Pós Graduação em Ciências da Nutrição da UFF (PPGCN).

Published

2017-08-29

How to Cite

Pereira, S., Capelli, J. C. S., Abrahão, A. L., & Anastacio, A. (2017). THE EXPERIENCE OF USING PROJECT-BASED LEARNING AS AN ACTIVE METHODOLOGY IN THE EDUCATIONAL PROGRAM THROUGH WORK FOR HEALTH IN PROFESSIONAL PRACTICE TRAINING. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 12(4), 881–898. https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28092

Issue

Section

FREE THEMED ARTICLES