This is an outdated version published on 2024-01-12. Read the most recent version.

Food and its multiple approaches in History

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/revmar.2023.81070

Keywords:

Presentation, Food, Food History

Abstract

Presentation. Revista Maracanan, PPGH/UERJ, Rio de Janeiro, n. 34 - "O alimento e suas múltiplas abordagens na História", september-december 2023. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Everton Luiz Simon, Santa Cruz do Sul University

Professor at Santa Cruz do Sul University. Ph.D in History at Rio dos Sinos Universtity; MA in Regional Development and graduated in Gastronomy at Santa Cruz do Sul University. Currently researcher in Post-doctoral internship at the Humans Rights and Public Policies graduation program at the Pontificial Catholic University of Paraná, with fellowship of the Programa de Desenvolvimento da Pós-graduação da Coordenação de Aperfeiçoamento de Nível Superior (PDPG/CAPES).

Maria Cecilia Barreto Amorim Pilla, Pontifical Catholic University of Paraná

Professor at the Pontifical Catholic University of Paraná. Ph.D and MA in History at Federal University of Paraná. Currently Professor and Coordinator of the Human Rights and Public Policies graduate program at the Pontifical Catholic University of Paraná.

References

ABIA. Associação Brasileira da Indústria de Alimentos. Indústria de alimentos: faturamento anual ultrapassa R$ 1 trilhão, com aumento das vendas nos mercados interno e externo. ABIA –Associação Brasileira da Indústria de Alimentos (Site). Disponível em: https://www.abia.org.br/noticias/industria-de-alimentos-faturamento-anual-ultrapassa-r-1-trilhao-com-aumento-das-vendas-nos-mercados-interno-e-externo. Acesso em: dez. 2023.

SANTOS, Carlos Roberto Antunes dos. A alimentação e seu lugar na História: os tempos da memória gustativa. História: Questões & Debates, Curitiba, Editora UFPR, n. 42, p. 11-31, 2005. DOI: http://dx.doi.org/10.5380/his.v42i0.4643.

VALOR Econômico. Cresce a procura por opções mais saudáveis na alimentação. Valor Econômico (Site). Publicado em: 31 mar. 2023. Disponível em: https://valor.globo.com/patrocinado/dino/noticia/2023/03/31/cresce-a-procura-por-opcoes-mais-saudaveis-na-alimentacao.ghtml. Acesso em: dez. 2023.

Published

2023-12-29 — Updated on 2024-01-12

Versions

How to Cite

LUIZ SIMON, Everton; BARRETO AMORIM PILLA, Maria Cecilia. Food and its multiple approaches in History. Revista Maracanan, Rio de Janeiro, Brasil, n. 34, p. 07–12, 2024. DOI: 10.12957/revmar.2023.81070. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/maracanan/article/view/81070. Acesso em: 1 dec. 2025.