ANALYSIS OF FOOD AND NUTRITION EDUCATION BOOKS ORIENTED TO SOCIAL ASSISTANCE SERVICES

Authors

  • Letícia Simon Fundação de Assistência Social – Prefeitura Municipal de Caxias do Sul - RS.
  • Maurem Ramos Departamento de Nutrição, Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.
  • Roger dos Santos Rosa Departamento de Medicina Social, Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28652

Keywords:

Food and Nutrition Education. Social Assistance. Health Promotion. Food and Nutrition Security. Public Policies.

Abstract

Context: Food and Nutrition Education plays an important role in promoting health through changing eating behavior. Given this, it has been incorporated as a strategy in the Brazilian public policies of several sectors. Social assistance services aim at reducing risks and vulnerability, as well as promoting rights, configuring spaces with potential for the educational process. Objective: To analyze critically, in the light of Paulo Freire and in the perspective of educational / didactic material, the Cadernos de Educação Alimentar e Nutricional [Food and Nutrition Education Books] focused on social assistance services, identifying the theoretical and methodological dimension in its construction, applicability of concepts and information addressed, by implementing the Food and Nutrition Education process and verifying its structure and writing. Results: After analyzing the Cadernos, it was verified that (i) the theoretical-methodological basis to be followed is not mentioned and, although they allude to Paulo Freire, the proposed activities are not in agreement with the concepts presupposed by him; (ii) the writing presents flaws in relation to the written standard and the use of references; (iii) the professional responsible for carrying out the actions is not indicated. Conclusion: The publication of guidelines for the Food and Nutrition Education process is fundamental, but it must have a clear and concise theoretical and methodological basis toactually contribute to the autonomous and voluntary change of eating behavior.

DOI: 10.12957/demetra.2017.28652

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Author Biographies

Letícia Simon, Fundação de Assistência Social – Prefeitura Municipal de Caxias do Sul - RS.

Possui graduação como Bacharel em Nutrição pela Universidade Estadual do Centro-Oeste - UNICENTRO-PR (2009). Especialista em Nutrição Esportiva pela Universidade Gama Filho (2012). Especialista em Saúde Pública pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2015). Atualmente é nutricionista da Fundação de Assistência Social (FAS) e integrante do Conselho Municipal de Segurança Alimentar e Nutricional do município de Caxias do Sul - RS.

Maurem Ramos, Departamento de Nutrição, Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Sou Graduada em Nutrição pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (1976), Mestre em Psicologia pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (2000) e Doutora em Ciencias da Saúde pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2008). Sou professora do Departamento de Medicina Social da Faculdade de Medicina da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Minha área de atuação é em Nutrição Social com regência em Educação Alimentar/nutricional, supervisora do internato de nutrição social . Membro da Comissão Assessora da área da Nutrição para o ENADE 2013 e Ciclo avaliativo do Sinaes.

Roger dos Santos Rosa, Departamento de Medicina Social, Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Doutor em Epidemiologia/PPGEPi-UFRGS (2006), Mestre em Administração - área de Finanças/PPGA-UFRGS (1995), especialista em Medicina Preventiva e Social/Hospital de Clínicas de Porto Alegre (1989) e em Saúde Pública/ENSP-FIOCRUZ (1990), graduado em Medicina/UFRGS (1987) e em Administração Pública/UFRGS (1996). É Professor do Departamento de Medicina Social da UFRGS (1991-) e Analista do Banco Central do Brasil (1994-). Participa como membro titular do Conselho Municipal de Saúde de Porto Alegre (1997-). Desde 1995, coordena o Curso de Especialização em Saúde Pública/UFRGS. É professor orientador do Mestrado Acadêmico em Saúde Coletiva/UFRGS (2013-) e do Mestrado Profissional em Ensino na Saúde/UFRGS (2013-). Coordena o Programa de Extensão e Pesquisa em Saúde Urbana, Ambiente e Desigualdades (2013-). É Coordenador Substituto de Pessoal e Financeiro da representação do Banco Central do Brasil em Porto Alegre (2013-) e foi Consultor da OPAS/OMS para o projeto UrbanHeart e Governança em Porto Alegre (SDE1300-3)(2013-2014). Atua na área de Saúde Coletiva/Saúde Pública com interesse nos temas epidemiologia, administração e planejamento em saúde, vigilância em saúde, economia da saúde e administração pública.

Published

2017-10-05

How to Cite

1.
Simon L, Ramos M, dos Santos Rosa R. ANALYSIS OF FOOD AND NUTRITION EDUCATION BOOKS ORIENTED TO SOCIAL ASSISTANCE SERVICES. DEMETRA [Internet]. 2017 Oct. 5 [cited 2025 May 14];12(4):1053-69. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/28652

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