Access to adequate and healthy food for homeless people in a Brazilian capital
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2025.79221Keywords:
Food. Homeless People. Food Security. Human Right to Adequate Food.Abstract
Introduction: The homeless population consists of a heterogeneous group that shares extreme poverty as a common feature, characterizing them as highly vulnerable. The human right to adequate food is inherent to all individuals; however, this right is still being violated, particularly within this population group. Therefore, this article aims to evaluate the access to food for homeless individuals in Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Methods: This is a cross-sectional study applying a questionnaire on access to adequate and healthy food in two Unified Social Assistance Systems for the Homeless Population in the city of Porto Alegre/RS. The questionnaires were applied by two researchers directly on-site. Results: The study included 65 service users, 81.5% male, with an average age of 44.12 years. The main ways to access food were through public institutions and social projects. Regarding the most consumed type of food, rice, and beans appeared in all responses, in addition to the consumption of fruits and ultra-processed foods. The habit of purchasing food was present in 66.2% of the participants. Conclusion: The homeless population using the Unified Social Assistance Systems has access to food, including fresh and minimally processed foods.
Downloads
References
1. Brasil. Constituição da República Federativa do Brasil de 1988. Brasília, DF: Presidência da República.
2. Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar (PENSSAN). II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil; 2022.
3. Brasil. Decreto nº 7053, de 23 de dezembro de 2009. Institui a Política Nacional para a População em Situação de Rua e seu Comitê Intersetorial de Acompanhamento e Monitoramento, e dá outras providências. Brasília; 2009.
4. Brasil. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional-SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Brasília; 2006.
5. Instituto de Pesquisas Econômicas Aplicadas - IPEA. Nota técnica: estimativa da população em situação de rua no Brasil (2012-2022); 2022. [Acesso 04 de março de 2021]. Disponível em: https://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/11604/1/NT_Estimativa_da_Populacao_Publicacao_Preliminar.pdf
6. Nunes R. Número de pessoas em situação de rua em Porto Alegre aumentou 38,73% em 2020; 2021 [Acesso 04 de março de 2021]. Disponível em: https://gauchazh.clicrbs.com.br/porto-alegre/noticia/2021/03/numero-de-pessoas-em-situacao-de-rua-em-porto-alegre-aumentou-3873-em-2020-ckluyq6b5004g0198z9tq0xzj.html
7. Martins NB, Reidel T. População em situação de rua e seu acesso à alimentação: uma desigualdade intensificada pela pandemia da COVID-19. Saberes Plurais Educ. Saúde [Internet]. 2023;7(1):e128169. https://doi.org/10.54909/sp.v7i1.128169
8. Oliveira, MA. Políticas de Assistência Social e Segurança Alimentar e Nutricional e acesso à alimentação de pessoas em situação de rua no município do Rio de Janeiro. Dissertação de mestrado apresentada ao Programa de Estudos Pós-Graduados em Política Social da Universidade Federal Fluminense (UFF), 157 f.; 2017.
9. Rodrigues AM, Santos EC, Duarte MCB, Brisola EMA. Práticas alimentares de uma população em situação de rua no contexto da segurança alimentar e nutricional. RevHuman e Inovação. 2021; 8(65):262-276.
10. Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Série relatos de uso de M&A. A Pesquisa Nacional sobre a População em Situação de Rua, 2009. [Acesso 04 de março de 2021]. Disponível em: https://wwp.org.br/wp-content/uploads/2016/11/Pesquisa-Nacional-sobre-a-Popula%C3%A7%C3%A3o--de-Rua-Relato-de-Uso-WWP-_-PORT.pdf.
11. Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Rua: aprendendo a contar: Pesquisa Nacional sobre População em Situação de Rua; Brasília,DF; 2009. [Acesso 04 de março de 2021].
Disponível em: chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://fpabramo.org.br/acervosocial/wp-content/uploads/sites/7/2017/08/052.pdf
12. Costa, SS. Pandemia e desemprego no Brasil. Rev. Adm. Pública. 2020;54(4):969-78. https://doi.org/10.1590/0034-761220200170
13. Oliveira AM, Alcântara BC. Direito à alimentação da população em situação de rua e pandemia da Covid-19. Ser Social. 2021;23(48):76–93. https://doi.org/10.26512/sersocial.v23i48.32305
14. Brasil. Ministério da Economia, Instituto Brasileiro de Geografia Estatística. Pesquisa Orçamentária Familiar: análise do consumo alimentar no Brasil de 2017 a 2018; Rio de Janeiro; 2020.
15. Brasil. Ministério da Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2a ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014.
16. Derrickson J, Gans DA. Assessment of dietary intake and food related behaviors of gatekeepers in homeless families in Hawaii. J Nutr Educ Behav. 1996;28(3):168-173. https://doi.org/10.1016/S0022-3182(96)70053-5
17. Vargas FG. Mapa da nova pobreza: Estudo revela que 29,6% dos brasileiros têm renda familiar inferior a R$ 497 mensais. Portal FGV. 2022.
18. Vasconcelos FAG, Machado ML, Medeiros MAT, Neves JA, Recine E, Pasquim EM. Public policies of food and nutrition in Brazil: From Lula to Temer. Rev Nutr. 2019;32:e180161. https://doi.org/10.1590/1678-9865201932e180161
19. Guerra LDS. ComiDHAA de verdade para todos: desafios para a efetivação do direito humano à alimentação adequada no cenário de crises no Brasil. Rev. Saúde Soc. 2022;31(2); e210370. https://doi.org/10.1590/S0104-12902022210370pt
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Natália Borges Martins, Daniele Botelho Vinholes

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.