Food and nutrition education in the context of promoting adequate and healthy eating practices: the food-human right binomial
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2024.77583Abstract
Introduction: This work is part of the publication “Food and nutritional education in the context of promoting healthy eating practices”, whose objective was “to reflect on food and nutritional education in the context of promoting healthy eating practices, identified as an important strategy to face the new challenges in the field of health, food and nutrition". Objective: Revisit the reflection undertaken in the aforementioned publication, expanding the scope of analysis to the recent period, 2000-2023, in light of new scenarios and actions in the field of food and nutrition policies. Methods: This is an essay that used as its methodological approach the analysis of documents published or updated since the 2000s, relating to health, food and nutrition policies and Food and Nutritional Sovereignty and Security. Results: From this analysis, shifts in the focus of Food and Nutrition Education (FNE) can be inferred, fueled by the notions of Food and Nutritional Security (FNS) and Human Right to Adequate Food (HRAF) that fueled public policies in the field. The formation of the Adequate and Healthy Eating (AHE) concept stood out, as a result of the convergence of perspectives that expanded the understanding of food as a human right. It is worth highlighting the elaboration of the FNE Framework for Public Policies, as a development of policies and a promoter of the decentering of the paradigm that historically paved the way for FNE actions in the Brazilian context. Conclusion: This entire scenario guides us to assume that the right is the noun to accompany food in the FNE binomial during this period. It appears that the understanding of FNE, based on the interpretations of different moments in its history, characterized by the binomials food-education, education-income, food-information and food-human rights, are not linear and overlap.
Downloads
References
Santos LA da S. Educação alimentar e nutricional no contexto da promoção de práticas alimentares saudáveis. ver Nutr [Internet]. 2005 Sep;18(5):681-92. https://doi.org/10.1590/S1415-52732005000500011
Valente F. Em busca de uma educação nutricional crítica. In: Valente F. Fome e desnutrição: determinantes sociais. São Paulo: Cortez; 1986.
Boog MCF. Educação nutricional: passado, presente e futuro. Rev Nutr. 1997;10(1):5-19.
Lima ES. Mal de fome e não de raça: gênese, constituição e ação política da educação alimentar, 1934-1946. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2000.
Lima ES, Oliveira CS, Gomes MCR. Educação nutricional: da ignorância alimentar à representação social na pós-graduação do Rio de Janeiro, 1980-1998. Hist Ciênc Saúde Manguinhos. 2003;10(2):604-35.https://doi.org/10.1590/S0104-59702003000200006
Santos LAS. O corpo, o comer e a comida: um estudo sobre as práticas corporais e alimentares no mundo contemporâneo [online]. Salvador: EDUFBA; 2008.
Viana MR, Neves AS, Camargo KR, Prado SD, Mendonça ALO. A racionalidade nutricional e sua influência na medicalização da comida no Brasil. Ciênc saúde coletiva [Internet]. 2017 Feb;22(2):447–56. https://doi.org/10.1590/1413-81232017222.25432015
Arruda BKG, Arruda IKG. Marcos referenciais da trajetória das políticas de alimentação e nutrição no Brasil. Rev Bras Saude Mater Infant [Internet]. 2007 Jul;7(3):319–26.
https://doi.org/10.1590/S1519-38292007000300011
Monteiro CA, Benicio MHD, Konno SC, Silva AC, Lima ALL, Conde WL. Causas do declínio da desnutrição infantil no Brasil, 1996-2007. Rev Saúde Pública [Internet]. 2009 Feb;43(1):35–43. https://doi.org/10.1590/S0034-891020090001
Sallum Jr. B, Goulart JO. O Estado brasileiro contemporâneo: liberalização econômica, política e sociedade nos governos FHC e Lula. Revista de Sociologia e Política. 2016;24(60):115-35.
https://doi.org/10.1590/1678-987316246001
Rodrigues CHL, Jurgenfeld VF. Desnacionalização e financeirização: um estudo sobre as privatizações brasileiras (de Collor ao primeiro governo FHC).Econ. soc., 2019;28(2):393-420.
https://doi.org/10.1590/1982-3533.2019v28n2art05
Silva Filho OJ. Contribuições para o debate da comida no capitalismo contemporâneo. Revista Katálysis, 2022;25(3):469–477. https://doi.org/10.1590/1982-0259.2022.e86245
Machado PP, Oliveira NR, Mendes ÁN. O indigesto sistema do alimento mercadoria. Saude soc [Internet], 2016;25(2):505–15. https://doi.org/10.1590/S0104-12902016151741
Santos LAS. Os programas de emagrecimento na Internet: um estudo exploratório. Physis [Internet]. 2007;17(2):353–72. https://doi.org/10.1590/S0103-73312007000200009
Santos LAS. Da dieta à reeducação alimentar: algumas notas sobre o comer contemporâneo a partir dos programas de emagrecimento na Internet. Physis [Internet]. 2010;20(2):459–74. https://doi.org/10.1590/S0103-73312010000200007
Passos JA, Vasconcellos-Silva PR, Santos LAS. Consumo de informações sobre alimentação saudável e dietas em páginas do Facebook: uma abordagem qualitativa no ambiente virtual. Physis [Internet]. 2022;32(1):e320117.
https://doi.org/10.1590/S0103-73312022320117
Azevedo E. Riscos e controvérsias na construção do conceito de alimento saudável: o caso da soja. Revista de Saúde Pública. 2022;45(4): 781-8.
https://doi.org/10.1590/S0034-89102011000400019
World Health Organization. The double burden of malnutrition. Policybrief. Geneva: World Health Organization; 2017.
Disponível em: https://www.who.int/nutrition/double-burden-malnutrition/infographics/en/
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição 2. ed. rev. Brasília: Ministério da Saúde; 2008.
Brasil. Decreto n.º 7.272, de 25 de agosto de 2010. Regulamenta a Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006, que cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas a assegurar o Direito Humano à Alimentação Adequada, institui a Política Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – PNSAN, estabelece os parâmetros para a elaboração do Plano Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional, e dá outras providências. (2010).
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília(DF): Ministério da Saúde; 2012
Brasil. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional, Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília(DF): Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome; 2012.
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a População Brasileira. Brasília(DF): Ministério da Saúde; 2014.
Vasconcelos FAG, Machado ML, Medeiros MAT, Neves JA, Recine E, Pasquim EM. Public policies of food and nutrition in Brazil: From Lula to Temer. Revista de Nutrição [Internet]. 2019;32;e180161. https://doi.org/10.1590/1678-9865201932e180161
Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Política Nacional de Promoção da Saúde. Brasília(DF): Ministério da Saúde; 2018.
Brasil. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União 2006; 18 set.
Henrique FCS. Intersetorialidade na implementação de programas da área de Segurança Alimentar e Nutricional: um estudo sobre arranjos institucionais em municípios de pequeno porte do estado da Bahia. 2016. 200 f. Tese (Doutorado em Saúde Pública) - Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, 2016.
Guerra LDS. ComiDHAA de verdade para todos: desafios para a efetivação do direito humano à alimentação adequada no cenário de crises no Brasil. Saudesoc [Internet]. 2022;31(2):e210370pt. https://doi.org/10.1590/S0104-12902022210370pt
Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional (CAISAN). Plano Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional: 2012/2015. Brasília(DF): CAISAN, 2011.
Câmara interministerial de segurança alimentar e nutricional (CAISAN). Plano Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - PLANSAN 2016-2019. Brasília(DF): CAISAN, 2017.
Paiva JB, Magalhães LM, Santos SMC, Santos LAS, Trad LAB. A confluência entre o “adequado” e o “saudável”: análise da instituição da noção de alimentação adequada e saudável nas políticas públicas do Brasil. Cad Saúde Pública [Internet]. 2019;35(8):e00250318. https://doi.org/10.1590/0102-311X00250318
Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (CONSEA). III Conferência Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional [relatório final]. Brasília(DF): CONSEA; 2007.
Amparo-Santos L, Diez-Garcia RW. Tessituras entre a Política Nacional de Alimentação e Nutrição e a educação alimentar e nutricional. Cadernos de Saúde Pública [online]. 2021;37, n. Suppl 1 https://doi.org/10.1590/0102-311X00077621
Amparo-Santos L. Avanços e desdobramentos do marco de referência da educação alimentar e nutricional para políticas públicas no âmbito da universidade e para os aspectos culturais da alimentação. Rev. Nutr.2013 Out;26(5):595-600.
https://doi.org/10.1590/S1415-52732013000500010
Brasil. Ministério do Desenvolvimento Social. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Princípios e Práticas para Educação Alimentar e Nutricional. (2018). Disponível em: https://www.mds.gov.br/webarquivos/arquivo/seguranca_alimentar/caisan/Publicacao/Educacao_Alimentar_Nutricional/21_Principios_Praticas_para_EAN.pdf
Emenda Constitucional no 64, de 4 de fevereiro de 2010. Altera o art. 6o da Constituição Federal para introduzir a alimentação como direito social. Brasília(DF): Diário Oficial da União 2010; 04 fev.
Brasil. Secretaria-Geral da Presidência da República.Secretaria Nacional de Articulação Social. Departamento de Educação Popular e Mobilização Cidadã. Marco de Referência da Educação Popular para as Políticas Públicas. Brasília(DF): Secretaria-Geral; 2014.
Oliveira MSS, Santos LAS. Guias alimentares para a população brasileira: uma análise a partir das dimensões culturais e sociais da alimentação. Ciênc. saúde coletiva [Internet]. 2020 Jul;25(7):2519–28. https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.22322018
Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (CONSEA). V Conferência Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional [relatório final]. Brasília(DF): CONSEA; 2015.
Silva EO, Amparo-Santos L, Soares MD. Alimentação escolar e constituição de identidades dos escolares: da merenda para pobres ao direito à alimentação. Cad Saúde Pública [Internet]. 2018;34(4):e00142617. https://doi.org/10.1590/0102-311X00142617
Silva EO, Amparo-Santos L, Soares MD. Interações entre práticas alimentares e identidades: ressignificando a escola pública e a alimentação escolar. Cad Saúde Pública [Internet]. 2019;35(11):e00217918. https://doi.org/10.1590/0102-311X00217918
Recine E, Fagundes A, Silva BL, Garcia GS, Ribeiro RCL, Gabriel CG. Reflectionson the extinction of the National Council for Food and Nutrition Security and the confrontation of Covid-19 in Brazil. Rev. Nutr. 2020;33:e200176.
https://doi.org/10.1590/1678-9865202033e200176
Castro IRR. A extinção do Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional e a agenda de alimentação e nutrição. Cad. Saúde Pública 2019;35(2):1-4.
https://doi.org/10.1590/0102-311X00009919
Ramos FP, Sousa SS, Santos SMC. A experiência brasileira na realização de Conferências Nacionais de Segurança Alimentar e Nutricional. Segur. Aliment. Nutr. [Internet]. 2022;29(00):e022001. https://doi.org/10.20396/san.v29i00.8664887
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Ligia Amparo-Santos, Flavia Pascoal Ramos, Amélia Borba Costa Reis, Micheli Dantas Soares

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.