Validation of the logical operational model of a national network of food banks: contribution to evaluation in food and nutritional security

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2023.69599

Keywords:

Monitoring. Processes and results evaluation. Food and nutrition security.

Abstract

Objective: To describe the validation process of the logical operational model (LOM) of Mesa Brasil Sesc Program (MBS) for the promotion of FNS. Methods: This is a cross-sectional study and instrument validation, based on FNSlegal documents, using the Delphi consensus technique with a team of experts. Results: The validation team was made up of 12 participants, FNSimportant players from the country's five geographical macro-regions, who analyzed the pertinence and relevance of the activities, products, results and impacts of the six technical components of MBS.The 103 items, distributed in the technical components, reached consensus when they reached more than 85% agreement among the participants, confirmed by the analysis of the median and interquartile range. Conclusion: This process provided a rich and horizontal discussion on theory, practice and results, brought reflections and new perceptions about MBS and the resulting LOMis a valuable tool for developing M&Estrategies, decision-making and governance of the Program.

Author Biographies

René de Castro Lopo Neto, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro - Unirio/ PPGSAN/Egresso mestrado em SAN

Graduado em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro - UERJ (2005). Mestre em Segurança Alimentar e Nutricional pela Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro - UNIRIO (2021). Desde 2013 é Analista do Serviço Social do Comércio - Sesc - Administração Nacional (nutricionista da coordenação nacional da rede de bancos de alimentos Mesa Brasil Sesc). Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição, atuando principalmente nos seguintes temas: segurança alimentar e nutricional, banco de alimentos e promoção da saúde. Membro do Comitê Gestor da Rede Brasileira de Bancos de Alimentos (RBBA) desde 2017.

Santuzza Arreguy Silva Vitorino, Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca/Fiocruz - Rio de Janeiro/RJ/Brasil

Nutricionista pela Universidade Federal de Ouro Preto, com mestrado em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa e doutorado em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca, da Fundação Oswaldo Cruz. Tem experiência nas áreas de Saúde Coletiva, especificamente a área de Avaliação em Saúde; e Nutrição - com ênfase em Nutrição e Saúde Pública, Análise Nutricional de Populações, Alimentação Escolar, Vigilância Alimentar e Nutricional. Pesquisadora Colaboradora no Laboratório de Avaliação de Situações Endêmicas Regionais, Departamento de Endemias Samuel Pessoa, Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, atua no ensino de pós-graduação Latu e Stricto Senso e em pesquisas na área de Avaliação de Programas, Políticas e Sistemas de Saúde.

 

Ana Laura Brandão, Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca/Fiocruz - Rio de Janeiro/RJ/Brasil

Pesquisadora em Saúde Pública da escola nacional de Saúde Pública (ENSP- FIOCRUZ), Doutora em Saúde Pública na Escola Nacional de Saúde Pública (ENSP/FIOCRUZ), Mestrado na ENSP/FIOCRUZ na área de Planejamento e Gestão de Saúde Pública, pós graduação em Gestão e Sistemas e Serviços de Saúde (ENSP/FIOCRUZ), residência Multiprofissional em Saúde Coletiva no Instituto de Estudos de Saúde Coletiva (IESC) da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) e graduação em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ). Temas de interesse: Saúde Pública, Planejamento e Gestão em Saúde, Atenção Primária à Saúde, Avaliação em Saúde, Saúde da Família, Cooperação Internacional em Saúde, Nutrição e Saúde Pública.

Juliana Pereira Casemiro, Universidade do Estado do Rio de Janeiro - Rio de Janeiro/RJ/Brasil

Professora Adjunta no Instituto de Nutrição da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (INU/UERJ). Professora colaboradora do Programa de Pós-Graduação em Segurança Alimentar e Nutricional da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (PPGSAN/UNIRIO) Doutora em Educação em Ciência e Saúde pelo NUTES/UFRJ (2013). Possui Mestrado em Saúde Pública ENSP/FIOCRUZ (2006), Especialização em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública - ENSP/FIOCRUZ (2004) e graduação em Nutrição pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (2001). Tem experiência na área de Nutrição em Saúde Pública, Agroecologia e Segurança Alimentar e Nutricional. Integra o Núcleo Executivo do Fórum Brasileiro de Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional.

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Published

2023-10-29

How to Cite

de Castro Lopo Neto, R., Arreguy Silva Vitorino, S., Brandão, A. L., & Pereira Casemiro, J. (2023). Validation of the logical operational model of a national network of food banks: contribution to evaluation in food and nutritional security. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 18, e69599. https://doi.org/10.12957/demetra.2023.69599

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health