FOOD AND NUTRITION EDUCATION IN SCHOOLS: THE VIEW FROM BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2019.38748

Keywords:

School feeding. Food and nutrition education. Brazilian school nutrition program. Public policy.

Abstract

Objective: To analyze food and nutrition education initiatives in Brazilian towns and cities to provide further insights into Food and Nutrition Education-related theoretical and methodological strategies and the application of them in schools. Methods: Cross-sectional exploratory study that used a secondary database obtained from the “Efficient School Meal Manager” Award database, in 2010. A total of 786 municipal schools enrolled in this award. The variables relative to Food and Nutrition Education were execution of activities and theoretical-methodological strategies used to perform them, as well as frequency of activities. Descriptive statistics was performed using Pearson´s Chi-square test for quantitative data and Content Analysis method for qualitative data. Results: The activities reported most often were development of pedagogical gardens and use of food from family farmers, manly in the south region of Brazil, with a significant statistical difference (p <0.05). Discussion: There was predominance of passive methods and one-off activities in the implementation of food and nutrition education in Brazilian towns and cities, as well as appreciation of nutrition (nutrients and functions) to the detriment of food and local food culture. Conclusions: The implementation of active methodologies with a comprehensive approach to food should be encouraged in the school environment. This experience of the program can be important for implementation of Food and Nutrition Education guidelines in schools.

DOI: 10.12957/demetra.2019.38748

Author Biographies

Isabela Cicaroni Ottoni, Universidade do Porto

Doutoranda em Ciencias do Consumo Alimentar e Nutrição pela Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto. Professora de Educação Alimentar e Nutricional na FESB- Fundação de Ensino Superior de Bragança Paulista (licensa para cursar doutoramento internacional).

Mestre em Alimentos Nutrição e Saúde pela UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo. Área de estudo e pesquisa - Educação Alimentar e Nutricional.

Semiramis Martins Álvares Domene, Institute of Health and Society, Federal University of São Paulo– UNIFESP - Campus Baixada Santista.

Nutricionista pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas (1984), tem mestrado (1990) e doutorado (1996) em Ciência da Nutrição pela Universidade Estadual de Campinas e pós-doutorado em Nutrição pela Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP (2005). É Professora Associada no Curso de Nutrição, Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Instituto Saúde e Sociedade, Universidade Federal de São Paulo, Campus Baixada Santista; membro do Conselho Editorial da Revista Nutrire; Editora Associada da Revista de Nutrição; Integra o Grupo de Estudos Nutrição e Pobreza, do Instituto de Estudos Avançados - USP.

Daniel Henrique Bandoni, Institute of Health and Society, Federal University of São Paulo– UNIFESP- Campus Baixada Santista.

Graduado em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo (2002) , mestre em Saúde Pública (2006) pela Universidade de São Paulo (mestrado realizado com bolsa CNPq) e Doutor em Nutrição em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo. Atualmente é Professor Adjunto da Universidade Federal de São Paulo, Coordenador do Curso de Nutrição e Coordenador de Gestão do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar da Universidade Federal de São Paulo - CECANE UNIFESP. Experiência na área de nutrição em saúde pública com atuação, principalmente, nos seguintes temas: delineamento e avaliação de intervenções nutricionais voltadas à promoção de alimentação saudável e prevenção da obesidade, avaliação de programas e políticas em alimentação e nutrição.

Published

2019-06-27

How to Cite

Ottoni, I. C., Domene, S. M. Álvares, & Bandoni, D. H. (2019). FOOD AND NUTRITION EDUCATION IN SCHOOLS: THE VIEW FROM BRAZIL. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 14, e38748. https://doi.org/10.12957/demetra.2019.38748

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health