MILK SUPPLEMENTARY FEEDING PROGRAMS AND THE BRAZILIAN FOOD AND NUTRITION SECURITY AGENDA

Authors

  • André Teixeira Vessoni Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
  • Patricia Constante Jaime Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2019.37229

Keywords:

Supplementary Feeding. Food and Nutrition Programs and Polices. Food and Nutrition Security. Child Nutrition.

Abstract

The aim of the current study is to describe milk supplementary feeding programs held in Brazilian states and capitals, as well as to discuss their pertinence and compliance with the national food and nutrition security agenda. Methods: the current programs were mapped (through government websites) and described (through electronic forms sent to public administration bodies). Reflections about the herein described programs were based on the II National Food and Nutrition Security Plan and on the National Food and Nutrition Policy. Results: In total, 14 state and 5 municipal programs were mapped. Six (6) programs were described, in total: 4 state programs (PAA-Leite in Minas Gerais and Pernambuco; VivaLeite in São Paulo; Provimento Alimentar Institucional in the Federal District) and 2 municipal programs (Leve Leite in São Paulo; Leite do Meu Filho in Manaus). These programs were evaluated based on the use of social registry databases for planning and monitoring purposes; on the convergence towards public polices focused on family farming; and on the convergence towards the agenda for the promotion of adequate and health eating among children younger than 2 years. Conclusions: PAA-Leite and Provimento Alimentar Institucional are the closest programs to the assumptions and challenges set by the food and nutrition security agenda. VivaLeite, Leve Leite and Leite do Meu Filho are the farthest programs from this agenda.

DOI:10.12957/demetra.2019.37229

Author Biographies

André Teixeira Vessoni, Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo

Graduado em Esporte pela Escola de Educação Física e Esporte da Universidade de São Paulo, e graduado em Nutrição pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Especialista em Treinamento Físico Aplicado à Reabilitação cardiológica primária e secundária pelo Instituto do Coração do Hospital das Clínicas da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo.

Atualmente, atuo enquanto bolsista de apoio técnico (FAPESP) em projetos de pesquisa na área de "intervenções e políticas públicas de alimentação e nutrição", vinculados ao departamento ao departamento de Nutrição em Saúde Pública da FSP-USP.

 

 

com atuação (enquanto bolsista de apoio técnico) em projetos de pesquisa vinculados ao Departamento de Nutrição em Saúde Pública da mesma instituição. 

Patricia Constante Jaime, Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo

Nutricionista. Mestre e Doutora em Saúde Pública pela FSP/USP. Pós-Doutora em Epidemiologia Nutricional pelo Núcleo de Pesquisas Epidemiológicas em Nutrição e Saúde - NUPENS / USP e em Políticas Públicas de Alimentação e Nutrição pela London School of Hygiene and Tropical Medicine, Reino Unido.  Professora associada do Departamento de Nutrição da Faculdade de Saúde Pública (FSP) da Universidade de São Paulo (USP). Foi Coordenadora da Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição do Ministério da Saúde no período de 2011 a 2014. Tem experiência no campo da alimentação e nutrição em saúde coletiva, atuando principalmente nos seguintes temas: avaliação de programas e políticas de alimentação e nutrição, consumo alimentar de grupos populacionais, intervenções nutricionais e promoção da alimentação saudável.

Published

2019-06-27

How to Cite

Vessoni, A. T., & Jaime, P. C. (2019). MILK SUPPLEMENTARY FEEDING PROGRAMS AND THE BRAZILIAN FOOD AND NUTRITION SECURITY AGENDA. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 14, e37229. https://doi.org/10.12957/demetra.2019.37229

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health