IDEALIZATIONS AND WEIGHT TRAJECTORIES IN OVERWEIGHT WOMEN: REFLECTIONS FOR NUTRITIONAL TREATMENT

Authors

  • Camila de Souza Meirelles Universidade de São Paulo - USP
  • Lucas Vieira Francisco Universidade de São Paulo (USP)
  • Ana Carolina de Aguiar Moreira Universidade de São Paulo
  • Rosa Wanda Diez-Garcia Universidade de São Paulo (USP)

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2016.22510

Keywords:

Obesity. Women. Body weight changes. Weight loss. Weight gain. Diet.

Abstract

This exploratory study has aimed to understand weight idealization, milestones and trajectories of overweight women who seek treatment for weight loss in outpatient nutrition clinics. For this purpose, we have compared measured weight, usual weight and desired weight of 167 overweight women treated in an outpatient clinic located at a tertiary hospital. We have also analyzed the information about the causes and the trajectory of weight changes recorded in 31 detailed records. The results have show that when the patients arrived at the service, they had class II obesity, which is higher than the one usually referred as BMI (class I obesity); also, they desired to reach a BMI classified as overweight. Most of the weight gain landmarks analyzed are events that promote changes in the social and eating context such as marriage, change in work routine, pregnancy, illness and family problems. Weight fluctuation (yo-yo effect) in different stages of life was recurrent in their weight history. Most patients (65.4%) reported that before starting the nutritional treatment, they held diets for weight loss without professional guidance. Through the analysis of patients’ milestones and weight trajectories, we could verify the wide range of factors that influence the social construction of the body of each patient. Thereby, it is believed that research and understanding of this information can promote better adherence to nutritional treatment in the clinical context of establishing goals for weight loss.

DOI: 10.12957/demetra.2016.22510

 

Author Biographies

Camila de Souza Meirelles, Universidade de São Paulo - USP

Formada na Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho", realizou aprimoramento profissional no Hospital das Clinicas de Ribeirão Preto, e atualmente é mestranda da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Departamento de Clínica Médica area em Investigações Biomédicas. Desenvolve pesquisas em duas linhas: alteração do paladar e interferencias no estado nutricional (baseado em abordagem qualitativa) e atenção nutricional na obesidade.

Lucas Vieira Francisco, Universidade de São Paulo (USP)

Formado na Universidade de São Paulo, atualmente é mestrando da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Departamento de Clínica Médica area em Investigações Biomédicas. Desenvolve pesquisas relacionadas a abordagem terapeutica da obesidade

Ana Carolina de Aguiar Moreira, Universidade de São Paulo

Nutricionista pela Universidade Federal do Triângulo Mineiro ? UFTM (2011), participou do Programa de Aprimoramento Profissional em Especialização em Nutrição do Hospital das Clínicas da FMRP/USP (2012). Mestre (2014) e doutoranda pelo Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo FMRP/USP, com ênfase na relação entre as emoções negativas, o comportamento alimentar e os hormônios reguladores do apetite. Membro do grupo de estudo e pesquisa PrátiCA - Laboratório de Práticas e Comportamento Alimentares. Membro da equipe do Ambulatório de Nutrição da Endocrinologia Ginecológica (ANECG) do Hospital das Clínicas de Ribeirão Preto, onde atua como tutora e supervisora dos atendimentos. Realizou o Programa de Aperfeiçoamento de Ensino durante 6 semestres nas disciplinas de Educação nutricional e mudanças alimentares, Educação nutricional aplicada ao indivíduo e Estágio em dietoterapia ambulatorial.

Rosa Wanda Diez-Garcia, Universidade de São Paulo (USP)

Professora Associada do Curso de Nutrição e Metabolismo da FMRP-USP no qual ministra disciplinas relacionadas às áreas de educação nutricional e nutrição clínica. Coordena o PrátiCA - Laboratório de Práticas e Comportamento Alimentares cujo objeto de estudo são as interrelações sócio-culturais e biológicas das práticas e do comportamento alimentares em diferentes condições. Atua em duas linhas de pesquisa: práticas e comportamento alimentares e atenção nutricional.

Published

2016-11-22

How to Cite

Meirelles, C. de S., Francisco, L. V., Moreira, A. C. de A., & Diez-Garcia, R. W. (2016). IDEALIZATIONS AND WEIGHT TRAJECTORIES IN OVERWEIGHT WOMEN: REFLECTIONS FOR NUTRITIONAL TREATMENT. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 11(Supl.), 1185–1200. https://doi.org/10.12957/demetra.2016.22510

Issue

Section

FREE THEMED ARTICLES