FOOD AND CULTURE: THE EXERCISE OF COMMENSALITY

Authors

  • Romilda de Souza Lima Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Centro de Ciências da Saúde e Centro de Ciências Sociais Aplicadas. Grupo de Pesquisa em Segurança Alimentar e Nutricional. Francisco Beltrão - PR, Brasil.
  • José Ambrósio Ferreira Neto Universidade Federal de Viçosa Departamento de Economia Rural Viçosa - MG
  • Rita de Cássia Pereira Farias Universidade Federal de Viçosa Centro de Ciências Humanas, Letras e Artes Viçosa - MG

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16072

Keywords:

Commensality. Eating Habits. Culture.

Abstract

This article, presented as an essay, brings forward a conceptualreflection on food and culture. In this context, part of thediscussion is geared towards commensality and its importancethroughout the historical and social process involved in theformation of different peoples, presenting use of fire as a majorcultural and social factor that promoted the integration, as wellas the core piece for the change of eating habits. The dynamicsof commensality, dietary habits in the contemporary era and itsconnections with the traditional and the modern. This debatealso brings forward the approaches used by some authors onthe anthropology and sociology of food, the difference betweennourishment and food – when it comes to physiological andautomatic aspects, such as a support for human survival and themeaning given by the cultural bias – when eating also acquires asymbolic importance. Therefore, this article is based on a culturaland social understanding of food. It is that sense in which,through socially established rules, bonds between the eater andother dynamics involving commensality are created.

DOI: 10.12957/demetra.2015.16072

Author Biographies

Romilda de Souza Lima, Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Centro de Ciências da Saúde e Centro de Ciências Sociais Aplicadas. Grupo de Pesquisa em Segurança Alimentar e Nutricional. Francisco Beltrão - PR, Brasil.

Docente da UNIOESTE - PR

Centro de Ciências da Saúde

Segurança Alimentar

Antropologia da Aliementação

Antropologia e Sociologia Rural

José Ambrósio Ferreira Neto, Universidade Federal de Viçosa Departamento de Economia Rural Viçosa - MG

Sociólogo - Doutor em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade.

Docente da Universidade Federal de Viçosa- Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Extensão Rural da UFV - Orientador de mestrado e doutorado.

 

Rita de Cássia Pereira Farias, Universidade Federal de Viçosa Centro de Ciências Humanas, Letras e Artes Viçosa - MG

Doutora em Antropologia Social - Docente da Universidade Federal de Viçosa. Orientadora de mestrado e doutorado.

Published

2015-07-28

How to Cite

de Souza Lima, R., Ferreira Neto, J. A., & Pereira Farias, R. de C. (2015). FOOD AND CULTURE: THE EXERCISE OF COMMENSALITY. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 10(3), 507–522. https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16072