JAMIE OLIVER E A REVOLUÇÃO DOS ALIMENTOS: AS CONTRIBUIÇÕES DE UM COZINHEIRO PARA PENSAR EDUCAÇÃO ALIMENTAR E NUTRICIONAL
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2016.15470Keywords:
Educação alimentar e nutricional. Culinária. Promoção da saúde.Abstract
A culinária pode ser utilizada como ferramenta para promoção de hábitos alimentares saudáveis. Desse modo, o trabalho objetivou conhecer os eixos que integram a prática profissional de Jamie Oliver enquanto cozinheiro que empreende educação alimentar. Foi realizada uma pesquisa qualitativa considerando imagens e vídeos divulgados, respectivamente, no Instagram® e em seu canal no Youtube®, o Foodtube®, durante o mês de abril de 2013. As imagens paradas foram avaliadas pela Análise Semiológica, com elaboração de dois tipos de comentários. Os vídeos foram traduzidos e posteriormente submetidos à metodologia de Análise por Imagem em Movimento. Elaborou-se comentários em três níveis. Foram extraídas palavras-chave tanto das imagens quanto dos vídeos, as quais passaram por reagrupação para elucidar as categorias, que são: “cozinhar é um ato político”, “cozinhar é um ato contemporâneo”, “cozinhar expressa processos de singularização”. O teor político se deve à busca do bem comum por meio da alimentação. A contemporaneidade se traduz na aproximação e, ao mesmo tempo, no afastamento do ato de comer e do sistema que o permeia no tempo presente. Já a singularização é observada essencialmente nos novos conceitos divulgados pelo cozinheiro ao fazer educação alimentar. Conclui-se que para Oliver a comida é um patrimônio. A alimentação contemporânea acompanha as mudanças na sociedade, dialogando com as mesmas. Reitera-se a importância de a educação alimentar e nutricional convidar outros profissionais a seu campo de abrangência.
DOI: 10.12957/demetra.2016.15470
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.