EXPERIENCE REPORT: HOME ENTERAL NUTRITION THERAPY - PROMOTING THE HUMAN RIGHT TO ADEQUATE FOOD FOR PEOPLE WITH SPECIAL DIETARY NEEDS

Authors

  • Ann Kristine Jansen Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais
  • Kimielle Cristina Silva Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição, Departamento de Atenção Básica, Secretaria de Atenção à Saúde, Ministério da Saúde.
  • Gilberto Simeone Henriques Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais.
  • Janete dos Reis Coimbra Prefeitura Municipal de belo Horizonte, Secretaria Municipal de Saúde.
  • Maria Tereza Gouveia Rodrigues Prefeitura Municipal de Belo Horizonte, Secretaria Municipal de Saúde.
  • Ana Maria dos Santos Rodrigues Programa de Pós Graduação em Enfermagem, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais.
  • Suellen Fabiane Campos Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais.
  • Simone de Vasconcelos Generoso Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10300

Keywords:

Segurança Alimentar e Nutricional, Terapia nutricional, Nutrição enteral, Assistência domiciliar, Sistema Único de Saúde, Adultos

Abstract

This is an experience report of a project developed by the Working Group on Home Care Enteral Nutrition Therapy of Belo Horizonte, Minas Gerais state. The partners of this project are ten public hospitals and the Municipal Health Department of Belo Horizonte. The aim was to qualify the nutritional home care offered by the Health Unified System (SUS). To date, the results were a routine of hospital discharge of individuals under enteral nutrition, refresher courses on home care enteral therapy to nutritionists from the Family Health Support Center, a handbook for caregivers of patients under home enteral therapy and chemical analysis of macronutrients and minerals from homemade enteral diets prescribed after hospital discharge. The next steps will be the chemical analysis of vitamins of the homemade diet, the design of a technical handbook on home enteral nutrition therapy for primary care professionals and the creation of digital learning material for distance education. Outcomes of the project include an assisted referral of hospital discharge patients to primary care and better trained and qualified staff in the management and care of home enteral nutrition therapy. Soon, the project will provide low cost and easyto-prepare homemade enteral formulas with known chemical composition, benefiting thousands of individuals and promoting the human right to adequate food for people with special dietary needs.

DOI: http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2014.10300

 

 

Author Biographies

Ann Kristine Jansen, Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais

Professor Adjunto IV do Departamento de Nutrição, área de concentração nutrição clínica

Kimielle Cristina Silva, Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição, Departamento de Atenção Básica, Secretaria de Atenção à Saúde, Ministério da Saúde.

Coordenação Geral de Alimentação e Nutrição, Departamento de Atenção Básica, Secretaria de Atenção à Saúde, Ministério da Saúde.

Gilberto Simeone Henriques, Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais.

Professor Adjunto III do Departamento de Nutrição, área de concentração dietética

Janete dos Reis Coimbra, Prefeitura Municipal de belo Horizonte, Secretaria Municipal de Saúde.

Coordenadora dos Núcleos de Apoio a Saúde da Família, Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais. 

Maria Tereza Gouveia Rodrigues, Prefeitura Municipal de Belo Horizonte, Secretaria Municipal de Saúde.

Nutricionista, Mestre em Enfermagem da Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais, Núcleos de Apoio a Saúde da Família.

Ana Maria dos Santos Rodrigues, Programa de Pós Graduação em Enfermagem, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais.

Nutricionista, Doutorando do Programa de Pós Graduação em Enfermagem, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais.

Suellen Fabiane Campos, Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais.

Nutricionista, Mestre em Enfermagem da Secretaria Municipal de Saúde de Belo Horizonte, Minas Gerais, Núcleos de Apoio a Saúde da Família.

Simone de Vasconcelos Generoso, Departamento de Nutrição, Escola de Enfermagem, Universidade Federal de Minas Gerais

Professor Adjunto I do Departamento de Nutrição, área de concentração nutrição clínica

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Published

2014-07-17

How to Cite

Jansen, A. K., Silva, K. C., Henriques, G. S., Coimbra, J. dos R., Rodrigues, M. T. G., Rodrigues, A. M. dos S., … Generoso, S. de V. (2014). EXPERIENCE REPORT: HOME ENTERAL NUTRITION THERAPY - PROMOTING THE HUMAN RIGHT TO ADEQUATE FOOD FOR PEOPLE WITH SPECIAL DIETARY NEEDS. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 9, 233–247. https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10300