CLINICAL-NUTRITIONAL PROFILE AND DIETARY INTAKE OF PARTICIPANTS OF THE ELDERLY PROGRAM, OURO PRETO-MG

Authors

  • Helena Dória Ribeiro de Andrade Previato Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
  • Fernanda Schitine Soares de Barros Universidade Federal de Ouro Preto
  • Juliana de Bragança Martins Mello Universidade Federal de Ouro Preto
  • Fernanda Cacilda dos Santos Silva
  • Margarete Nimer

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2015.15014

Keywords:

Aged. Food Consumption. Nutrition. Weight Gain.

Abstract

Objective: To evaluate the clinical, nutritional and food profileof the participants of the Programa Terceira Idade Vitalidade eCidadania, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil. Materials andMethods: Cross-sectional study with 28 individuals aged 60-83years. Anthropometric analysis was made using weight, height,waist circumference and calculating the body mass index. Thebiochemical data analyzed were: lipid profile and fasting glucose.Food intake assessment was performed by food frequencyquestionnaire. For statistical analysis, it was used the PASWsoftware version 17.0. Results: T his s tudy s howed p revalenceof overweight (53.6%), abdominal obesity (67.9%), glucoseintolerance (56.5%) and hypertension (82%). Although the elderly(100%) reported intake of cereals, legumes, fruits and vegetables,the dietary analysis showed intake of processed food (93%) andfoods with high glycemic index (89%). Conclusion: Most elderlyhad excess weight, abdominal adiposity, glucose alterations andhypertension, high consumption of processed foods, whichreinforces the need for specific nutritional guidelines for thisage group.

DOI: 10.12957/demetra.2015.15014

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Author Biography

Helena Dória Ribeiro de Andrade Previato, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)

Doutoranda em Alimentos e Nutrição pela UNICAMP. Mestre em Saúde e Nutrição pela UFOP. Nutricionista graduada pela UFOP. Especialista em Nutrição Clínica pela Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN). Tem experiência em nutrição clínica com atuação em hospitais. Como docente da UFOP ministrou as disciplinas Dietoterapia, Estágio Supervisionado em Nutrição Clínica, Introduação à Nutrição Clínica e Patologia da Nutrição. Atualmente trabalha com consumo alimentar, nutrição do idoso, promoção à saúde. É colaboradora do Projeto de Extensão da UFOP - Assistência Nutricional e Dietoterápica aos Integrantes do Programa Terceira Idade, Ouro Preto, MG.

Published

2015-06-20

How to Cite

1.
Previato HDR de A, Barros FSS de, Mello J de BM, Silva FC dos S, Nimer M. CLINICAL-NUTRITIONAL PROFILE AND DIETARY INTAKE OF PARTICIPANTS OF THE ELDERLY PROGRAM, OURO PRETO-MG. DEMETRA [Internet]. 2015 Jun. 20 [cited 2025 May 1];10(2):375-87. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/15014

Issue

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