DARK POLYPHENOLS-RICH CHOCOLATE AND GUT MICROBIOTA: A LITERATURE REVIEW

Autores

  • Vivianne Pereira Simões de Oliveira Nutricionista, Aluna de Mestrado do Programa de Pós Graduação em Ciências Cardiovasculares da Universidade Federal Fluminense, Niterói, RJ
  • Manuela Dolinsky Nutricionista, Professora do Curso de Nutrição da Universidade Federal Fluminense, Niterói, RJ
  • Sérgio Girão Barroso Nutricionista, Professor do Curso de Nutrição da Universidade Federal Fluminense, Niterói, RJ
  • Milena Barcza Stockler Pinto Nutricionista, Professora do Programa de Pós Graduação em Ciências Cardiovasculares da Universidade Federal Fluminense, Niterói, RJ
  • Sofia Kimi Uehara Nutricionista, Aluna de Pós Doutorado do Programa de Pós Graduação em Cardiologia da Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Gabrielle de Souza Rocha Nutricionista, Professora do Curso de Nutrição da Universidade Federal Fluminense, Niterói, RJ

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2017.25475

Palavras-chave:

chocolate, cacao, microbiota, gastrointestinal microbiome Chocolate. Cacao. Microbiota. Gastrointestinal Microbiome.

Resumo

Dark chocolate has been widely used in research due to its beneficial effects in a variety of organ systems and antioxidant capacity in function of polyphenol content derived from cocoa (Theobroma cacao). There is strong evidence that life stress impacts directly on gastrointestinal function in animals and humans via modulation of key physiological parameters, such as intestinal permeability and secretion and release of biological mediators.  Changes of gastrointestinal functional ecology are intimately linked to microbial populations and activities, and abnormal microbiota composition is often observed in the development of irritable bowel syndromes. Studies show that dark chocolate plays a role in various human diseases, which can be by modulation of intestinal microbial species as demonstrated in recent studies published. This study aimed to evaluate research on dark chocolate intake effects on intestinal microbiota through scientific literature, focusing on reciprocal interactions between the intestinal microbiota and polyphenols, mechanisms of action and the consequences of these interactions on human health.

DOI: 10.12957/demetra.2017.25475

 

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Publicado

2017-05-15

Como Citar

de Oliveira, V. P. S., Dolinsky, M., Barroso, S. G., Pinto, M. B. S., Uehara, S. K., & Rocha, G. de S. (2017). DARK POLYPHENOLS-RICH CHOCOLATE AND GUT MICROBIOTA: A LITERATURE REVIEW. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 12(2), 399–409. https://doi.org/10.12957/demetra.2017.25475

Edição

Seção

ARTIGOS DE TEMA LIVRE