NUTRITIONAL SCREENING OF ELDERLY BY DIFFERENT METHODS AND INDICATORS ADMITTED TO HOSPITAL

Autores

  • Fernanda Cristina Esteves de Oliveira Faculdade de Ciências Sociais Aplicadas de Sinop, Departamento de Enfermagem. Sinop-MT, Brasil.
  • Jackline Freitas Brilhante de São José Universidade Federal do Espírito Santo, Departamento de Educação Integrada em Saúde, Curso de Nutrição
  • Hudsara Aparecida de Almeida Paula Universidade Federal de Alfenas, Departamento de Nutrição
  • Andréia Queiroz Ribeiro Universidade Federal de Viçosa
  • Carla Iamin Gomide Hospital São João Batista, Viçosa, Minas Gerais,
  • Rita de Cássia Gonçalves Alfenas Universidade Federal de Viçosa, Departamento de Nutrição e Saúde

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2016.18071

Palavras-chave:

Elderly, Nutritional Assessment, Body Mass Index, Mini Nutritional Assessment.

Resumo

Objective: Identify appropriate methods and indicators to assess elderly nutritional status admitted to a hospital. Methods: Cross-sectional study in which 41 elderly patients of both sexes were evaluated (≥ 60 years). Body weight, height, body mass index (BMI), brachial circumference (BC), waist circumference (WC), calf circumference (CC), hematocrit, hemoglobin, and total lymphocyte count were evaluated. The Mini Nutritional Assessment (MNA) was also applied. Results: Among 41 elderly evaluated, 53.7% were female. The classification of the nutritional status obtained through MNA and BMI showed that 80.48% and 70.73% of the elderly were diagnosed with inadequate nutritional status, respectively. Strong positive correlation between MNA x BMI, MNA x CC, MNA x BC, BMI x CC and BMI x BC was observed. Kappa analysis showed a moderate agreement only between MNA x BMI and MNA e BC. Conclusion: The results suggest that MNA, BMI and BC were the most suitable methods for nutritional screening of hospitalized elderly.

DOI: 10.12957/demetra.2016.18071

 

 

Biografia do Autor

Jackline Freitas Brilhante de São José, Universidade Federal do Espírito Santo, Departamento de Educação Integrada em Saúde, Curso de Nutrição

Graduada em Nutrição (2007), é Mestre em Microbiologia Agrícola, com ênfase em microbiologia de alimentos (2009) e Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2013) sendo todos os títulos obtidos na Universidade Federal de Viçosa. Atualmente, Professora Adjunto A do curso de Nutrição da Universidade Federal do Espírito Santo. Tem experiência em boas práticas de fabricação, higiene industrial e dos alimentos, qualidade de alimentos, microbiologia dos alimentos, serviços de alimentação e nutrição. Atua principalmente nos seguintes temas: qualidade microbiológica de alimentos, higiene industrial e de alimentos, processos alternativos para a sanitização de frutas e hortaliças.

Publicado

2016-07-09

Como Citar

de Oliveira, F. C. E., de São José, J. F. B., Paula, H. A. de A., Ribeiro, A. Q., Gomide, C. I., & Alfenas, R. de C. G. (2016). NUTRITIONAL SCREENING OF ELDERLY BY DIFFERENT METHODS AND INDICATORS ADMITTED TO HOSPITAL. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 11(2), 445–458. https://doi.org/10.12957/demetra.2016.18071

Edição

Seção

ARTIGOS DE TEMA LIVRE