KNOWLEDGE, ATTITUDES AND PRACTICES OF FOOD HANDLERS IN FOOD SERVICES

Authors

  • Hiara Zanoni Pagotto Nutricionista Graduada pela Universidade Federal do Espírito Santo
  • Ludmilla Gonçalves Espíndula Aluna do curso de nutrição da Universidade Federal do Espírito Santo
  • Alyne Gomes da Vitória Mestranda em Nutrição e Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo.
  • Maria Clara de Moraes Motta Machado Mestranda em Nutrição e Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo.
  • Jackline Freitas Brilhante de São José Universidade Federal do Espírito Santo

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2018.30528

Keywords:

Good Manufacturing Practices. Food Service. Food quality. Food handling. Quality control.

Abstract

Aim: Assessing the level of knowledge, attitudes and practices of food handlers working in food services. Materials and Methods: Cross-sectional study conducted with food handlers from 15 food services: 75 individuals, in total. A questionnaire containing sociodemographic, as well as knowledge, attitudes and practices (KAP) evaluation questions was applied. The self-administered questionnaire comprised 30 questions about good food-handling practices. Scores equal to or higher than 70% were considered adequate to evaluate each block and the questionnaire as a whole. Data were analyzed in the SPSS software version 22. Results and Discussion: 64% of the herein evaluated food handlers performed commercial restaurant activities, 84% were women, and 52% had high school education. With respect to the KAP questions, the knowledge and attitude blocks recorded lower scores than the practice block. The mean score in the questionnaire was 54.9 ± 4.18. Failures in the understanding and knowledge about food handling may lead to lower awareness about proper handling procedures and result in false ideas about food safety. Conclusion: Food handlers presented food handling-knowledge deficiencies; therefore, it is necessary training them so they can aggregate information to improve their performance.

DOI: 10.12957/demetra.30528

 

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Author Biographies

Hiara Zanoni Pagotto, Nutricionista Graduada pela Universidade Federal do Espírito Santo

Nutricionista Graduada pela Universidade Federal do Espírito Santo

Ludmilla Gonçalves Espíndula, Aluna do curso de nutrição da Universidade Federal do Espírito Santo

Aluna do curso de nutrição da Universidade Federal do Espírito Santo

Alyne Gomes da Vitória, Mestranda em Nutrição e Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo.

Mestranda em Nutrição e Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo.

Maria Clara de Moraes Motta Machado, Mestranda em Nutrição e Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo.

Mestranda em Nutrição e Saúde, Universidade Federal do Espírito Santo.

Jackline Freitas Brilhante de São José, Universidade Federal do Espírito Santo

Graduada em Nutrição (2007), é Mestre em Microbiologia Agrícola, com ênfase em microbiologia de alimentos (2009) e Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2013) sendo todos os títulos obtidos na Universidade Federal de Viçosa. Atualmente, Professora Adjunto A do curso de Nutrição da Universidade Federal do Espírito Santo. Tem experiência em boas práticas de fabricação, higiene industrial e dos alimentos, qualidade de alimentos, microbiologia dos alimentos, serviços de alimentação e nutrição. Atua principalmente nos seguintes temas: qualidade microbiológica de alimentos, higiene industrial e de alimentos, processos alternativos para a sanitização de frutas e hortaliças.

Published

2018-05-21

How to Cite

1.
Pagotto HZ, Espíndula LG, da Vitória AG, Machado MC de MM, de São José JFB. KNOWLEDGE, ATTITUDES AND PRACTICES OF FOOD HANDLERS IN FOOD SERVICES. DEMETRA [Internet]. 2018 May 21 [cited 2025 May 9];13(1):293-305. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/30528

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