Knowledge and perception of self-efficacy and collective efficacy of teachers about the Food Guide

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2023.71030

Abstract

Introduction: In the process of health education to change the individual’s health habits, they need to have knowledge, present positive self-efficacy beliefs and share collective efficacy. Objective: To evaluate the knowledge and perception of self-efficacy and collective efficacy of teachers about the Food Guide for the Brazilian Population. Method: A cross-sectional study was conducted from December 2019 to December 2020. The study population consisted of 1,491 Basic Education teachers from the municipal public school system of Montes Claros, Minas Gerais. For the sample, the minimum size of 511 teachers was estimated and an online questionnaire was used to collect data. As for the evaluation of knowledge, perception of self-efficacy and collective efficacy of teachers about the Food Guide, self-administered and previously validated scales were used. The data collected were categorized and processed electronically through the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) software, version 22.0. Results: In the analysis of teachers' performance regarding the Food Guide, 79.7% (474) of the professionals had low knowledge; 70.4% (419), low self-efficacy; and 69.1% (411), low collective efficacy. High knowledge among teachers was associated with higher per capita income (p = 0.004). High self-efficacy was associated with higher educational level (p = 0.031). High collective self-efficacy was associated with the variables income (p=0.035) and schooling (p=0.004). Conclusion: The teachers of this study showed low knowledge and low perception of self-efficacy and collective efficacy about the Food Guide.

Author Biographies

Ramine Mirelle Mendes Pereira Almeida, Faculdades de Saúde e Humanidades Ibituruna, Curso de Nutrição. Montes Claros, MG, Brasil

Nutricionista, Faculdade de Saúde e Humanidades Ibituruna- FASI.

Mariana Mendes Pereira, Universidade Estadual de Montes Claros, Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário em Saúde . Montes Claros, MG, Brasil

Nutricionista, Mestre em Cuidado Primário em Saúde, Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário em Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros, Unimontes.

 

Anne Caroline Cunha, Universidade Estadual de Montes Claros, Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário à Saúde. Montes Claros, MG, Brasil.

Acadêmica do Curso de Medicina, Unimontes.

Marise Fagundes Silveira, Universidade Estadual de Montes Claros, Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário à Saúde. Montes Claros, MG, Brasil.

Doutora em Ciências da Saúde - Unimontes

 

Maria Fernanda Santos Figueiredo Brito, Universidade Estadual de Montes Claros, Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário à Saúde. Montes Claros, MG, Brasil.

Doutora em Ciências da Saúde - Unimontes

Wanessa Casteluber Lopes, 3 Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Programa de Pós-Graduação em Saúde, Sociedade e Ambiente. Diamantina, MG, Brasil

Nutricionista, Mestre em Saúde, Sociedade e Ambiente

 

Lucinéia de Pinho, Universidade Estadual de Montes Claros, Departamento de Saúde Mental e Saúde Coletiva. Montes Claros, MG, Brasil

Programa de Pós-Graduação em Cuidado Primário em Saúde, Universidade Estadual de Montes Claros, Unimontes. Nutricionista, Doutora em Ciências da Saúde

 

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Published

2023-12-01

How to Cite

Almeida, R. M. M. P., Pereira, M. M., Cunha, A. C., Silveira, M. F., Brito, M. F. S. F., Lopes, W. C., & Pinho, L. de. (2023). Knowledge and perception of self-efficacy and collective efficacy of teachers about the Food Guide. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 18, e71030. https://doi.org/10.12957/demetra.2023.71030

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health