Inclusive nutrition: (re)acknowledging the paths of inclusion in the practice of the nutritionist

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2023.66037

Keywords:

Health. Nutritionist. Diversity. Social inclusion. Vulnerable populations.

Abstract

Debates on embracing diversity and the inclusion of more vulnerable populations in the health area have been growing at the national and international levels. In Brazil, the trajectory of Inclusive Nutrition was pushed forward at the beginning of the 2000s and is currently defined as a practice in which the nutritionist uses all available resources to promote inclusion, health, food safety, and nutrition of vulnerable populations through timely actions adjusted to their singularities, based on acceptance, respect for diversity, accessibility, and encouragement of autonomy. It extends over all the areas of action and practice of the nutritionist, focusing on the production of new ways of caring and of organizing work aimed at food and nutritional security and social justice. Thus, the knowledge that has been built in this direction must be incorporated by professionals, from their training to their daily practice, aiming to directly and/or indirectly benefit the health and nutrition of vulnerable populations.

Author Biographies

Thaís Lima Dias Borges, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutoranda em Ciências da Saúde. Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Programa de Pós-graduação em Ciências da Saúde.

Aline Alves Ferreira, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Doutora em Epidemiologia em Saúde Pública. Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Departamento de Nutrição Social e Aplicada.

References

Brogna M. Viva (e entenda) a diferença. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2020.

Barros S, Campos PFS, Fernandes JJS. Atenção à saúde de populações vulneráveis. Barueri, SP: Manole, 2014.

Marco VD. Capacitismo: o mito da capacidade. Belo Horizonte, MG: Letramento 2020.

Brasil. Constituição da República Federativa do Brasil. Brasília, DF: Senado Federal: Centro Gráfico, 1988.

Brasil. Lei 8.080 de 19 de setembro de 1990. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/l8080.htm>. Acesso em 10 mar. 2022.

Brasil. Lei Nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm>. Acesso em 10 mar. 2022.

Brasil. Lei Nº 12.982, de 28 de maio de 2014. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2011-2014/2014/lei/l12982.htm>. Acesso em 10 mar. 2022.

Brasil. Secretaria de Inspeção do Trabalho. Departamento de Segurança e Saúde no Trabalho. Portaria N° 193, de 05 de dezembro de 2006. Disponível em: <https://www.gov.br/trabalho-e-previdencia/pt-br/servicos/empregador/programa-de-alimentacao-do-trabalhador-pat/arquivos-legislacao/portarias/pat_portaria_193_2006.pdf>. Acesso em 10 mar. 2022.

Brasil. Ministério da Saúde. Política Nacional de Alimentação e Nutrição – 2. ed., 1. reimpr. – Brasília: Ministério da Saúde, 2013.

Maia C. Cozinha inclusiva – por uma ruptura com o paradigma da indiferença alimentar. In: Corrêa L. (Org.). Direito à alimentação, políticas públicas e restrições alimentares: entre a invisibilidade e o reconhecimento. Juiz de Fora, MG: Faculdade de Direito da Universidade Federal de Juiz de Fora, 2017.

Groce NE, Kerac M., Farkas A, Schultink W, Bieler RB. Inclusive nutrition for children and adults with disabilities. The Lancet Global Health, 2013;1(4), e180–e181. DOI:10.1016/s2214-109x(13)70056-1

Richards, K, Mumsby M. Unequal portions: ending malnutrition for every last child. London: Save the Children Fund, 2016. Disponível em <https://resourcecentre.savethechildren.net/pdf/unequal_portions_africa_online_version.pdf/>. Acesso em 10 mar. 2022.

Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN Nº 599, de 25 de fevereiro de 2018. Disponível em <https://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/2018/04/codigo-de-etica.pdf>. Acesso em 10 mar. 2022.

Conselho Regional de Nutricionistas – 6ª região. Você já ouviu falar sobre Nutrição Inclusiva? Recife. 22 fev. 2022. Instagram: @ crn6_nutri. Disponível em <https://www.instagram.com/p/CaS1DVvlecO/>. Acesso em: 10 mar. 2022.

Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN Nº 600, de 25 de fevereiro de 2018. Disponível em < https://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/resolucoes/Res_600_2018.htm>. Acesso em 10 mar. 2022.

National Center on Health, Physical Activity and Disability. Inclusive Nutrition Education. Disponível em: <https://www.nchpad.org/fppics/NCHPAD_Inclusive%20Nutrition%20Education.pdf>. Acesso em 10 mar. 2022.

National Center on Health, Physical Activity and Disability. Inclusive Nutrition Strategies for SNAP Settings An Addendum to SNAP-Ed’s Obesity Prevention Toolkit for States Disponível em: <https://www.nchpad.org/fppics/Inclusive%20Nutrition%20Strategies%20for%20SNAP%20Settings.pdf>. Acesso em 10 mar. 2022.

Ferreira A, Barros DC, Bagni UV (Org.). Avaliação nutricional na atenção básica: reflexões sobre práticas e saberes. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2018.

Lima LM, Trindade IO, Gois I, Rodrigues FB, Gomes S, Reis T. Guia de cuidado e atenção nutricional à população LGBTQIA+. Brasília: Conselho Regional de Nutricionistas – 1ª região, 2021. Disponível em: < https://novoportal.crn1.org.br/wp-content/uploads/2021/06/Guia-de-cuidado-e-atencao-nutricional-a-populacao-LGBTQIA_1edicao.pdf>. Acesso em: 10 mar. 2022.

Bagni UV, Borges TLD (Org.). Saúde no prato: guia educativo para alimentação saudável de pessoas com deficiência visual. Natal: EDUFRN, 2021.

Bagni UV (Org.) Alimentação saudável para pessoas com nanismo. Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2021. Disponível em: . Acesso em: 10 mar. 2022.

Instituto de Ensino e Pesquisa Santa Casa BH. Orientações nutricionais para analfabetos. Disponível em: <http://www.santacasabh.org.br/app/webroot/files/uploads/CARTILHA%20ORIENTACOES%20NUTRICIONAIS%20PARA%20ANALFABETOS.PDF>. Acesso em 10 mar. 2022.

Albres CR, Oliveira EA, Scarcelli FCF, Cruz NMS, Ribeiro RG. Glossário bilingue. Amamentação em Libras (língua brasileira de sinais). Disponível em <https://www.crefono3.org.br/downloadFromServer&src=uploads/content_file/amamentacao-em-libras.pdf>. Acesso em 10 mar. 2022.

Published

2023-03-31

How to Cite

Bagni, U. V., Borges, T. L. D., & Ferreira, A. A. (2023). Inclusive nutrition: (re)acknowledging the paths of inclusion in the practice of the nutritionist. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 18, e66037. https://doi.org/10.12957/demetra.2023.66037

Issue

Section

Perspectives