Paths for the articulation of Food and Nutrition Education with the school curriculum: an experience report in the context of elementary school

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2021.56719

Keywords:

Healthy eating promotion. Children development. School health services.

Abstract

Objective: This study aims to report the experience of the construction and implementation of school-based food and nutrition education (SFNE) transversal actions to an elementary school curriculum. Method: The actions were conducted between August and December 2020 in a public school in the state of Paraíba, in Brazil, based on the content of the Brazilian Food and Nutrition Education Framework for Public Policies and on the Dietary Guidelines for the Brazilian population transversally associated to cognitive development and topics in Portuguese and Mathematics classes. Results: In the results, the strategies of the Food and Nutrition Education (FNE) actions executed were described, as well as the articulations to the school’s curricular components, according to the school age of the students. With the experience, ludic resources, such as games and story-telling, were observed as a strategy necessary to the engagement of students in the actions. The articulation of FNE with the school curriculum was viable due to the availability of the current pedagogic planning by all teachers in the school. The conduction of the FNE actions adapted by school age granted a more satisfactory learning and better participation of the students.  Conclusion: The transversal FNE actions were challenging and demanded creativity, rapport between educators and the school’s management team, as well as planning adequately done considering territorial singularities and those of each school cohort.

Author Biographies

Ana Beatriz Macêdo Venâncio dos Santos, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Núcleo de Pesquisa e Estudos em Nutrição e Saúde Coletiva (Núcleo Penso)

Nutricionista pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). Mestre em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca - ENSP/Fiocruz. Colaboradora do Núcleo de Pesquisa e Extensão em Nutrição e Saúde Coletiva (Núcleo Penso).

Guilherme Silva Freire de Souza, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduando do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Ilis Nogueira Mendonça, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduanda do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Larissa Ferreira Tavares Nonato, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduanda do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Maria das Graças Diniz Alves, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduanda do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Maria dos Aflitos Soares de Oliveira, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduanda do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Raymme Ramos de Araújo, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduando do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

José Douglas Bernardino Domingos, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduando do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Jhulia Evilys Dias da Silva, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduando do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Lucas Moura Rodrigues, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduando do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB.

Thalia Amannara Melo da Costa, Universidade Federal de Campina Grande, Curso de Bacharelado em Nutrição.

Graduando do Curso de Bacharelado em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), Centro de Educação e Saúde (CES), Cuité-PB. Bolsista do Programa de Educação Tutorial (PET Nutrição).

Poliana de Araújo Palmeira, Universidade Federal de Campina Grande, Núcleo de Pesquisa e Estudos em Nutrição e Saúde Coletiva (Núcleo Penso).

Nutricionista pela Universidade Federal da Paraiba (UFPB). doutora em Ciências Nutricionais pela Universidade Federal do Rio de Janeiro. Professora Adjunta do Curso de Nutrição da Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) e coordenadora do Núcleo de Pesquisa e Extensão em Nutrição e Saúde Coletiva (Núcleo Penso).

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Published

2021-07-28

How to Cite

Macêdo Venâncio dos Santos, A. B., Souza, G. S. F. de, Mendonça, I. N., Nonato, L. F. T., Alves, M. das G. D., Oliveira, M. dos A. S. de, … Palmeira, P. de A. (2021). Paths for the articulation of Food and Nutrition Education with the school curriculum: an experience report in the context of elementary school. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 16, e56719. https://doi.org/10.12957/demetra.2021.56719

Issue

Section

Food for Collectives