The National School Feeding Program as a guarantee of the right to food during the Covid-19 pandemic

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2020.52076

Keywords:

School Feeding. Nutrition Programs and Policies. Food and Nutrition Security. Pandemics. Coronavirus Infections.

Abstract

Introduction: The social distancing measures adopted by international health authorities to stop the progress of the COVID-19 pandemic has consequences for the economic and social field. Among them, there is an increase or increase in poverty and hunger, compromising the guarantee of food and nutritional security. Other programs exist on public agenda as a way to mitigate the consequences of hunger, except the National School Meals Program. Objective: This research work problematizes, through critical reflections, a contribution from the National School Feeding Program with guaranteed food and nutritional security for Brazilian students in the pandemic period of COVID-19. Result: A critical debate on the right to food in the COVID-19 pandemic period was presented, emphasizing the analysis of school feeding to keep food security of thousands of beneficiary students. In the context of the pandemic, the National School Feeding Program presents changes in their legislation in order to adjusts their operational form. Conclusion: Reinforce the importance of organized civil society in defense of public policies of the food and nutrition security, especially in the support of the school feeding program, as well as in the role of the State as a protagonist in the fight against hunger and in the reduction of poverty in the country, assuming strengthening existing social policies.

Author Biographies

Daniela Bicalho, Universidade de São Paulo - Faculdade de Saúde Publica

Doutoranda em Ciências pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Mestra em Ciências pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Possui graduação em Nutrição pelo Centro Universitário São Camilo (2007), Especialista em Nutrição Pediátrica e Escolar (2010), Especialista em Vigilância Sanitária dos Alimentos pela Universidade de Sao Paulo (2012). Tem experiência na área de Saúde Pública, especialmente com Programa Nacional de Alimentação Escolar, com trabalho desenvolvido na Secretaria Municipal de Educação da Prefeitura de São Paulo, consultoria para o Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação (FNDE), foi agente do PNAE no Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE) da UNIFESP.

Tácio de Mendonça Lima, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Faculdade de Farmácia, Departamento de Ciências Farmacêuticas

Graduado em Farmácia pelo Centro Universitário do Estado do Pará (CESUPA), Especialista em Farmácia Hospitalar nos moldes de residência pela Universidade Federal Fluminense (UFF), Mestre em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) e Doutor em Ciências - Fármaco e Medicamentos - pela Universidade de São Paulo (USP), com período sanduíche no programa de Doutoramento do Grupo de Farmacologia e Cuidados Farmacêuticos da Universidade de Coimbra (Portugal). Atualmente é Professor Adjunto do Departamento de Ciências Farmacêuticas da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (DCFAR-UFRRJ). É tutor do Programa de Educação pelo Trabalho (PET) Saúde-Interprofissionalidade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Possui experiência em Farmácia Clínica e Hospitalar; Planejamento, Implementação e Monitoramento de Serviços Farmacêuticos; Indicadores de Qualidade; e Desenvolvimento e Avaliação de Tecnologias em Saúde.

Published

2020-10-31

How to Cite

Bicalho, D., & Lima, T. de M. (2020). The National School Feeding Program as a guarantee of the right to food during the Covid-19 pandemic. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 15, e52076. https://doi.org/10.12957/demetra.2020.52076

Issue

Section

Perspectives