Food insecurity and nutrition situation in quilombola families in Maranhão state, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2020.43636

Keywords:

Food and Nutritional Security. Vulnerable Populations. African Continental Ancestry Group. Family.

Abstract

Introduction: Food and Nutritional Security is related to housing conditions, basic sanitation, quality water, access to social programs, education, employment, and access to food consumption. Objective: To evaluate the prevalence and factors associated with food and nutritional insecurity in families from quilombola communities in Maranhão. Methods: Socioeconomic, demographic and health data were collected from 373 quilombola families, in the municipalities of Penalva and Viana - MA, in 2015, using a form applied at home. Food and nutritional insecurity was assessed using the Brazilian Food Insecurity Measurement Scale. The factors associated with food insecurity were obtained through factor analysis of latent class (p<0,05). Results: The prevalence of food and nutritional security was 20,1%, while that of food and nutritional insecurity was 79,9%, of which 32,2% were classified as mild, 25,7% moderate and 22,0% serious. Families headed by women, households with more than five people, family income per capita lower than a quarter of the minimum wage and the non-coverage by the family health strategy were the variables associated with the classes of mild and moderate insecurity (p<0,05). While in severe, all variables in the model were associated (p<0,05). Conclusion: Food and nutritional insecurity is high in the quilombola communities studied, especially the severe one. These results point to the need for public policies aimed at ensuring access to education, increasing the supply of work, guaranteeing minimum income and expanding coverage of the family health strategy in quilombola communities.

Author Biographies

Bruna de Moura Araujo Silva, Universidade Federal do Maranhão

Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Maranhão

Victor Nogueira da Cruz Silveira, Universidade Federal do Maranhão

Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal do Maranhão (2017). Foi colaborador da Liga Acadêmica de Nutrição em Políticas Públicas da Universidade Federal do Maranhão (LANPOP) no período de 2015 a 2017. Atualmente aluno de especialização em Docência do Ensino Superior pela Universidade Cruzeiro do Sul. Tem enfase em pesquisa em epidemiologia e saúde coletiva com foco em populações vulneráveis.

Luana Lopes Padilha, Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva, Departamento de Saúde Pública, Universidade Federal do Maranhão

Doutora em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva da Universidade Federal do Maranhão (UFMA), com obtenção do título em Agosto de 2018. Mestre em Saúde Coletiva pelo Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva da UFMA, com obtenção do título no ano de 2015.Especialista em Saúde Pública e em Saúde da Família pelo Instituto Laboro - Estácio de Sá. Bacharel em Nutrição pela UFMA. Docente do curso de Nutrição na Faculdade Estácio de São Luís e na Faculdade Pitágoras de São Luís. Membro do Comitê Institucional de Iniciação Científica / Iniciação Tecnológica da Faculdade Estácio de São Luís.

Maria Tereza Borges Araújo Frota, Departamento de Ciências Fisiológicas, Universidade Federal do Maranhão

Doutora em Nutrição em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (USP); Mestre em Ciências da Saúde pela Universidade Federal do Maranhão (UFMA); especialista em Saúde Pública e em Alimentação e Nutrição na Atenção Básica ( FIOCRUZ); Nutricionista (Universidade Santa Úrsula). Atualmente é professora adjunta da Universidade Federal do Maranhão e coordenadora da Liga Acadêmica de Nutrição e Políticas Públicas e do Projeto de Consolidação do Sistema de Segurança Alimentar e Nutricional. Consultora Ad Hoc da Fundação de Amparo à Pesquisa e ao Desenvolvimento Científico e Tecnológico do Maranhão (FAPEMA).Tutora da Estratégia Amamenta e Alimenta Brasil, Mulher Trabalhadora que Amamenta, Normas Brasileiras para a Comercialização de Alimentos Infantis (NBCAL) e Aconselhamento em Aleitamento Materno. Foi coordenadora estadual de Alimentação e Nutrição da Secretaria de Estado da Saúde do Maranhão. Coordenou no âmbito estadual as pesquisas Chamada Neonatal, Chamadas Nutricionais do semi-árido e assentamentos rurais, e quilombolas. Principais linhas de pesquisa: carências nutricionais, avaliação nutricional de populações, segurança alimentar e nutricional e aleitamento materno.

Published

2020-08-31

How to Cite

Araujo Silva, B. de M., da Cruz Silveira, V. N., Padilha, L. L., & Araújo Frota, M. T. B. (2020). Food insecurity and nutrition situation in quilombola families in Maranhão state, Brazil. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 15, e43636. https://doi.org/10.12957/demetra.2020.43636

Issue

Section

Human and Social Sciences in Food