A food frequency questionnaire for schoolchildren from a capital city of midwestern Brazil according to the NOVA food classification

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2020.39761

Keywords:

Children. Food consumption. Questionnaire.

Abstract

Objective: To describe the development of a quantitative food frequency questionnaire (FFQ) according to the NOVA food classification that evaluates the eating habits of 9 and 10-year-old schoolchildren. Methods: This was a methodological study carried out with primary education students at a municipal school. The food list integrating the FFQ was compiled from the application of 24-hour dietary recalls in triplicate on every other day of the week. Foods providing 95% of the energy, carbohydrates, proteins, lipids, and fibers ingested by the respondents were included in the list. Once the food items were identified, they were grouped according to the NOVA food classification. Results: A list of 81 food items was elaborated. Rice, beef, and chicken were the most represented of the fresh and minimally processed foods. Bread (French and various types of homemade bread) stood out among processed foods. Sugary drinks (soft drinks and powdered juices) were the most frequently mentioned ultra-processed foods. Conclusion: The FFQ took into consideration the habits of the target population, as the list of food items reflected foods commonly eaten and responsible for 95% of the energy, macronutrients, and fiber consumption.

 

 

Author Biographies

Ana Cássia Lira de Amorim, Universidade Federal de Mato Grosso

Mestre em Saúde Coletiva. 

Docente da Faculdade de Nutrição e Medicina da Universidade de Cuiabá.

Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva. Instituto de Saúde Coletiva. Universidade Federal de Mato Grosso.

Bárbara Grassi Prado, Centro Universitário de Várzea Grande

Doutora em Ciências pela Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo. Possui graduação em Nutrição pela Universidade Católica de Santos e Mestrado em Saúde Coletiva pela Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT). Atualmente é docente do Centro Universitário Várzea Grande, no curso de Nutrição e integrante do núcleo docente estruturante do curso. Atuou como orientadora de trabalhos de conclusão de curso

Lenir Vaz Guimarães, Instituto de Saúde Coletiva Universidade Federal de Mato Grosso

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Mato Grosso (1983), Mestrado em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual de Campinas (1996) e Doutorado em Saúde Coletiva pela Universidade Estadual de Campinas (2001). Atualmente é Professora Titular no Departamento de Saúde Coletiva - ISC da UFMT. Tem experiência na área de Epidemiologia, com ênfase em Delineamento de Estudos Epidemiológicos e Análise Nutricional de Populações.

Published

2020-04-30

How to Cite

Amorim, A. C. L. de, Prado, B. G., & Guimarães, L. V. (2020). A food frequency questionnaire for schoolchildren from a capital city of midwestern Brazil according to the NOVA food classification. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 15, e39761. https://doi.org/10.12957/demetra.2020.39761

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health