UNIFESP NUTRITION ALUMNI EVALUATION: SUBSIDIES FOR CURRICULAR REFORM

Authors

  • Semiramis Martins Álvares Domene UNIFESP
  • Luciane Maria Pezzato Departamento de Saúde, Clínica e Instituições, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista
  • Claudia Ridel Juzwiak Departamento de Ciências do Movimento Humano, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista
  • Lia Thieme Oikawa Zangirolani Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28726

Keywords:

Higher Education. Dietitians. Curriculum. Interprofessional Education. Educational Measurement.

Abstract

Objective: To conduct a study on the evaluation of alumni on their education in UNIFESP’s Nutrition Course, in order to subsidize the reform of the curricula. Methods: Quantitave and qualitative cross-sectional study, developed using a survey with closed and open questions, with respondent alumni from the first three Nutrition classes. The validated research survey contained a Likert-type attitudinal instrument and two open questions, which were submitted to a thematic content analysis, theoretically grounded on the work of Merleau-Ponty. Results: Forty-eight replies were received. Respondents showed a positive perception of their education and the development of skills for professional performance; the shortcomings noted by respondents provided subsidies for the reform of the curricula on several aspects. Labor market undervalued interprofessional formation. Final considerations: There was a positive perception about their education, with emphasis on interdisciplinarity as the main aspect. Despite the challenges met with the curricular reform, this is understood to be a complex and continuous process.

DOI: 10.12957/demetra.2017.28726

 

Author Biographies

Semiramis Martins Álvares Domene, UNIFESP

Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Luciane Maria Pezzato, Departamento de Saúde, Clínica e Instituições, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Departamento de Saúde, Clínica e Instituições, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Claudia Ridel Juzwiak, Departamento de Ciências do Movimento Humano, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Departamento de Ciências do Movimento Humano, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Lia Thieme Oikawa Zangirolani, Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Departamento de Políticas Públicas e Saúde Coletiva, Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista

Grupos de Pesquisa:

Laboratório de Segurança Alimentar e Nutricional e Políticas Públicas – UNIFESP

Condições de vida e saúde – Inquéritos de Saúde de Campinas – UNICAMP

Published

2017-08-26

How to Cite

Domene, S. M. Álvares, Pezzato, L. M., Juzwiak, C. R., & Zangirolani, L. T. O. (2017). UNIFESP NUTRITION ALUMNI EVALUATION: SUBSIDIES FOR CURRICULAR REFORM. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 12(3), 593–610. https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28726