DEVELOPMENT OF A FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE FOR AN ADULT POPULATION LIVING IN SANTO AMARO, BAHIA, BRAZIL

Authors

  • Jerusa da Mota Santana Universidade Federal da Bahia/Instituto de Saúde Coletiva-ISC
  • Valéria Macedo Almeida Camilo Universidade Estadual de Santa Cruz; Profesora Assistente Centro de Ciências da Saúde Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.
  • Fernanda Virgínio Nunes DE Freitas Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.
  • Isabella De Matos Mendes Da Silva Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Darcilene Fiuza Da Silva Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Fábio Santos De Oliveira Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2016.18460

Keywords:

Food Consumption. Questionnaires. Eating Behavior. Epidemiology.

Abstract

This study has aimed to describe the elaboration of a food frequency questionnaire (FFQ) for the adult population living in Santo Amaro, Bahia, Brazil. It was a cross-sectional study conducted with 50 adult subjects of both genres in the city of Santo Amaro from August to September, 2013. The roll of items consisted of 91 food items distributed in 7 categories of consumption and in 15 food groups. The first FFQ was applied on the study population with the 24h recall (R24H). From the initial FFQ, 38 food products were excluded, representing 41.77% of the list. The foods mentioned by at least 15% of the study population were kept in the FFQ, highlighting the group of fruits, with a consumption percentage larger than or equal to 90%; of the groups of vegetables, sugars and sugary products, dairy products, bakery products, beverages, meats, grains, pasta and flour. The final FFQ list presented 53 food items. Noteworthy, with this instrument food consumption assessment is going to be more reliable, as it approximates to the local reality of the population studied, contributing with research that investigates the relationship between food consumption and health conditions. The conclusion is that the initial FFQ associated with the R24h were important instruments that outlined the construction of the proposed FFQ, which considered the food habit of the study population, expressing higher quality to the instrument, practicability and an optimized application time.

DOI: 10.12957/demetra.2016.18460

 

 

 

Author Biographies

Jerusa da Mota Santana, Universidade Federal da Bahia/Instituto de Saúde Coletiva-ISC

Doutoranda em Saúde Pública-ISC/UFBA, área: Epidemiologia. Mestre em Alimentos, Nutrição Saúde/Escola de Nutrição/UFBA, linha de pesquisa: Epidemiologia dos Distúrbios Nutricionais e Políticas Públicas (2014) Graduada em Nutrição - UFRB. É pesquisadora colaboradora do Núcleo de Nutrição e Epidemiologia da UFBA e Núcleo de Investigação em Saúde Materno-Infantil (NIASMI) da UFRB. Pesquisadora em estudos de coorte de acompanhamento da gestante e da criança até os seis meses de vida. Experiência em todas as áreas da Nutrição, especialmente nas áreas de Saúde Coletiva, Epidemiologia em Saúde, Saúde Materno-Infantil, Consumo alimentar, Estatística em saúde, Nutrigenômica. Foi Nutricionista do NASF no município de Varzedo-Bahia e Professora substituta de Avaliação Nutricional e Saúde Coletiva do Curso de Nutrição - UFRB/CCS

Valéria Macedo Almeida Camilo, Universidade Estadual de Santa Cruz; Profesora Assistente Centro de Ciências da Saúde Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Doutoranda em Desenvolvimento e Meio Ambiente na Universidade Estadual de Santa Cruz, professora Assistente na Universidade Federal do Recôncavo Da Bahia.

Fernanda Virgínio Nunes DE Freitas, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Doutoranda em Doutoranda em Ciência Animal Tropical,Professora Assistente da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências da Saúde.

Isabella De Matos Mendes Da Silva, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Doutora em Ciência Veterinária,Professora Adjunta da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Darcilene Fiuza Da Silva, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Discente do curso de nutrição- Centro de Ciências da Saúde- Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Fábio Santos De Oliveira, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Professor adjunto da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia.

Published

2016-03-04

How to Cite

Santana, J. da M., Camilo, V. M. A., DE Freitas, F. V. N., Da Silva, I. D. M. M., Da Silva, D. F., & De Oliveira, F. S. (2016). DEVELOPMENT OF A FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE FOR AN ADULT POPULATION LIVING IN SANTO AMARO, BAHIA, BRAZIL. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 11(1), 195–209. https://doi.org/10.12957/demetra.2016.18460

Issue

Section

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