THE SECRET OF A COUSCOUS: FOOD AND IDENTITY

Authors

  • Guida Silva Cândido Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2015.15490

Keywords:

Social Sciences. Anthropology. Sociology. Food. Movies.

Abstract

Human nature leads man to a constant search for sensoryexperiences. Nothing unites manking as the purpose of sensualpleasure does. Food, the act of eating, is more than a physical,biological and basic need for survival. It is also an action thatinvolves or may involve, each of the senses, so that one canexperience a new, different and pleasant feel. The cinema is in thesame position: it presupposes the search for sensations. In bothfields, cinematographic and gastronomic, sensory perceptionsof different nature occur, but both result in the possibility ofconnecting different senses and feelings that arise from them.The present study aims at demonstrating how cinema constitutesa representation of cultural and social identities. The film Thesecret of a couscous is analyzed from the gastronomic viewpointand the relationships established between the characters arounda specific food.

DOI: 10.12957/demetra.2015.15490

Author Biography

Guida Silva Cândido, Centro de Estudos Clássicos e Humanísticos da Faculdade de Letras da Universidade de Coimbra

Guida Cândido nasceu em Coimbra em 1975 e licenciou-se em História da Arte pela FLUC em 1997. Concluiu o Mestrado em Alimentação - Fontes, Cultura e Sociedade pela FLUC em 2014. Antes de uma breve passagem pelo ensino, fez investigação na área de museologia em Conímbriga. Em 2000 integrou a Divisão de Cultura da Câmara Municipal da Figueira da Foz, exercendo atualmente funções de coordenação como Técnica Superior no Arquivo Fotográfico Municipal. É no âmbito desta atividade que tem sido responsável pelo estudo dos fundos fotográficos da coleção, organização de exposições, concursos, workshops e outras atividades culturais. Desenvolve estudos na área da museologia e do património, nomeadamente sobre a gastronomia do concelho. Guida Cândido é autora de livros e publicações científicas na sua área de investigação e alimenta o hiperespaço na condição de food blogger.

Published

2015-07-28

How to Cite

Cândido, G. S. (2015). THE SECRET OF A COUSCOUS: FOOD AND IDENTITY. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 10(3), 607–621. https://doi.org/10.12957/demetra.2015.15490