THE IMPACT OF VEGETARIAN DIET IN THE PREVENTION OF TYPE 2 DIABETES MELLITUS

Authors

  • Angélica Cotta Lobo Leite Carneiro Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais
  • Aline Sabina Resende Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais
  • Elândia Aparecida Santos Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais
  • Gislaine Martins de Oliveira Silva Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais
  • Priscila Flávia Maciel Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2014.8885

Keywords:

vegetarianismo, diabetes mellitus tipo 2, nutrigenética, antioxidantes

Abstract

Review article aimed at investigating the possible mechanisms related to the vegetarian diet and type 2 diabetes mellitus. To do so, we conducted a comprehensive literature review from 2000 to 2012. Among the possible mechanisms linking the disease with vegetarian diet, we highlight how human genes interact with nutrients, mechanism explained by nutrigenetics science, which is able to prevent the rise of chronic diseases such as type 2 diabetes mellitus. Another related mechanism is the protection of antioxidants in oxidative metabolism, to prevent changes favorable to oxidative stress, an important trigger of chronic morbidities. This study helps provide an   understanding of such mechanisms and shows  a comparison between vegetarian and non-vegetarian (omnivorous) diets, and can be useful for nutrition professionals to  understand how a vegetarian diet can help prevent type 2 diabetes mellitus.

DOI: http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2014.8885

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Angélica Cotta Lobo Leite Carneiro, Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais

Departamento de Ciências Biológicas e da Saúde, Faculdade de Nutrição,Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais (PUC-Minas)

Aline Sabina Resende, Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais

Departamento de Ciências Biológicas e da Saúde, Faculdade de Nutrição,Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais (PUC-Minas)

Elândia Aparecida Santos, Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais

Departamento de Ciências Biológicas e da Saúde, Faculdade de Nutrição,Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais (PUC-Minas)

Gislaine Martins de Oliveira Silva, Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais

Departamento de Ciências Biológicas e da Saúde, Faculdade de Nutrição,Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais (PUC-Minas)

Priscila Flávia Maciel, Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais

Departamento de Ciências Biológicas e da Saúde, Faculdade de Nutrição,Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais (PUC-Minas)

Published

2014-12-14

How to Cite

1.
Carneiro ACLL, Resende AS, Santos EA, Silva GM de O, Maciel PF. THE IMPACT OF VEGETARIAN DIET IN THE PREVENTION OF TYPE 2 DIABETES MELLITUS. DEMETRA [Internet]. 2014 Dec. 14 [cited 2025 May 24];9(3):681-706. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/8885

Issue

Section

FREE THEMED ARTICLES

Most read articles by the same author(s)