The Cook of the Cooks by Rosa Maria: food and health

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/revmar.2023.78186

Keywords:

A Cozinheira das Cozinheiras, Portuguese Culinary, Food Hygiene, Nutrition, Rosa Maria

Abstract

A Cozinheira das Cozinheiras [The Cook of the Cooks] is a book by Rosa Maria published in Lisbon in the early 1930s, with great success. The work, which appeared at a time of enormous economic crisis, consists of a part on food hygiene and another with 500 recipes. In the first, containing health information, tables of the nutritional value of foods, cooking times and regimes for different physical conditions are presented, and in the second, the way of preparing dishes (main courses and desserts), mainly of Portuguese cuisine, intended for the family. We analysed the precepts of food hygiene in the light of current knowledge. We help to clarify the identity of the author, who has signed other books, is still unclear, as well as the relationship between the book and a Brazilian book by an homonymous author and with a very similar cover. We point out that several recipes are copied from a Portuguese book with an almost identical title.

Author Biography

Ana Branco Carvalhas, University of Coimbra

Ph.D student in Food Heritage: Culture and Identities at the University of Coimbra. Graduated in Nutrition at the University of Porto.

References

Fontes

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Outras obras de Rosa Maria, por ordem cronológica:

MARIA, Rosa. Como devo governar a minha casa: orçamento familiar... Lisboa: Empresa Literária Universal, s./d. (Existe na BGUC, mas não na BNP).

MARIA, Rosa. Como se cozinha bacalhau de todas as maneiras. 1.ª ed. Lisboa: Empresa Literária Universal, 193[?], 38 p. (Em 1936 saiu reedição com o título acrescentado de 100 receitas de cozinhar bacalhau ao alcance de todos).

MARIA, Rosa. Como se janta por 3$00: cem jantares diferentes. 1.ª ed. Lisboa: Empresa Literária Universal, 193[?]; 3.ª ed., Lisboa: Empresa Literária Universal, 1936, 39 p.

MARIA, Rosa. Como se almoça por 1$50: cem almoços diferentes compostos por carne, peixe, legumes, ovos, cereais, farináceos, etc. 1.ª ed., Lisboa: Empresa Literária Universal, 1933, 40 p.; 3.ª ed., 1936.

MARIA, Rosa. Mais de 200 receitas de cosinha vegetariana: para uso das famílias. Lisboa: Empresa Literária Universal, 1936, 32 p.

MARIA, Rosa. Cem maneiras de cozinhar bacalhau. 1.ª ed. Lisboa: Empresa Literária Universal, 1953, 32 p.; 2.ª ed., Porto: Livraria Civilização Ed., 1956; 1958; 1967; 1978; 1980; 1981; 1983; 1986; 1987; 1989; 1992; 1994; 1996; 2012.

MARIA, Rosa. Cem Maneiras de Fazer Licores: Conhaques, vinhos licorosos, vermuths, etc.: Receitas para comércio e uso caseiro. Lisboa: Empresa Literária Universal, [1934?], 32 p. (Não existe nem na BNP nem nas BGUC).

MARIA, Rosa. 100 maneiras de cozinhar peixes. 1.ª ed. Lisboa: Empresa Literária Universal, 1953, 32 p; 2.ª ed., Porto: Livraria Civilização Ed., 1956; 1961; 1968; 1978; 1980; 1982; 1986; 1987; 1989; 1992; 1994; 1996; 2012.

MARIA, Rosa. 100 maneiras de cozinhar carnes. 1.ª ed. Lisboa: Empresa Literária Universal, 1953, 32 p.; 2.ª ed., Porto: Livraria Civilização Ed., 1956; 1970; 1977; 1980; 1981; 1983; 1986; 1987; 1989; 1992; 1994; 1996.

MARIA, Rosa. Cem maneiras de fazer sopas: caldos, purés e sopas. 1.ª ed. Porto: Livraria Civilização Ed., 1956, 32 p.; 1983; 1986; 1992; 1994.

MARIA, Rosa. 100 maneiras de cozinhar ovos. 1.ª ed., Porto: Livraria Civilização Ed., 1956, 48 p.; 1964; 1975; 1979; 1981, 1986; 1987; 1994.

MARIA, Rosa. 100 maneiras de cozinhar acepipes, molhos e saladas. 1.ª ed. Porto: Livraria Civilização Ed., 1956, 32 p.; 1965; 1977; 1978; 1983; 1987; 1988; 1991; 1994.

MARIA, Rosa. 100 maneiras de cozinha vegetariana: para uso das famílias. 1.ª ed., Porto: Livraria Civilização Ed., 1956, 47 p.; 1965; 1977; 1980; 1982; 1986: 1988; 1989; 1993.

MARIA, Rosa. 100 maneiras de fazer doces económicos: bolos, pudins, compotas, sorvetes, etc. 1.ª ed., Porto: Livraria Civilização Ed., 1964, 32 p.; 1969; 1977; 1980; 1981; 1983; 1986; 1987; 1991; 1994; 1996.

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Published

2023-12-31

How to Cite

Carvalhas, A. B. (2023). The Cook of the Cooks by Rosa Maria: food and health. Revista Maracanan, (34), 86–103. https://doi.org/10.12957/revmar.2023.78186