Trajectories and experiences on researching in the field of Food History in Brazil: dialogues with Monica Chaves Abdala and Claude G. Papavero
DOI:
https://doi.org/10.12957/revmar.2023.80772Keywords:
Interview, Feeding, Food History, Mônica Chaves Abdala, Claude G. PapaveroAbstract
Interviews conducted remotely via Google Meet plataform on June 17th. 2023, as part of the thematic dossier “Food and its multiple approaches in History”, from Revista Maracanan.
References
ABDALA, Mônica Chaves. A cozinha e a construção da imagem do mineiro. 1994. Dissertação (Mestrado em Sociologia) – Programa de Pós-graduação em Sociologia, Universidade de São Paulo, São Paulo, 1994.
ABDALA, Mônica Chaves. Receita de Mineridade: a cozinha e a construção da imagem do mineiro. Uberlandia, MG: EdUFU, 2007 [1997].
ARRUDA, Maria Arminda do Nascimento. Mitologia da mineiridade: o imaginário mineiro na vida política e cultural do Brasil. 1986. Tese (Doutorado em Sociologia) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 1986. DOI: https://doi.org/10.11606/T.8.1987.tde-26012022-172054.
BRILLAT-SAVARIN, Jean-Anthelme. Physiologie du goût. Paris: G. de Gonet, 1848.
CARNEIRO, Henrique Soares. Comida e Sociedade: significados sociais na História da Alimentação. História: Questões & Debates, Curitiba, n. 42, p. 71-80, 2005.
CHANG, Kwang Chih. Food in chinese culture: anthropological and historical perspective. New Haven: Yale Univ. Press, 1977.
COLLAÇO, Janine Helfst Leicht. Sabores e memórias: cozinha italiana e construção identitária em São Paulo. 2009. Tese (Doutorado em Antropologia Social) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, 2009. DOI: https://doi.org/10.11606/T.8.2009.tde-22022010-125038.
FRIEIRO, Eduardo. Feijão, Angu e Couve. São Paulo: Itatiaia, 2001.
LÉVI-STRAUSS, Claude. O Cru e o Cozido – Mitológicas I. Rio de Janeiro: Zahar, 2021 [1964].
PAPAVERO, Claude Guy. Ingredientes de uma identidade colonial: os alimentos na poesia de Gregório de Matos. 2007. Tese (Doutorado em História) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2007.
PAPAVERO, Claude Guy. Mantimentos e víveres: o domínio colonial holandês no Brasil. 2002. Dissertação (Mestrado em Sociologia) – Faculdade de Sociologia e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2002.
PILLA, Maria Cecilia Barreto Amorim; SAUCEDO, Daniele Rocha. Apresentação. Revista Helikon, Curitiba, n. 4, v. 2, p. 3-8, 2.º sem. 2015.
SAHLINS, Marshall. Ilhas de História. Rio de Janeiro: Zahar, 1990.
SANTOS, Carlos Roberto Antunes dos. O lugar da alimentação na história. In: MONTEBELLO, Namcy de Pilla; COLLAÇO, Janine Leitch (Orgs.). Gastronomia: cortes e recortes. 2ª ed. Brasília: Ed. SENAC, 2009.
SIMON, Everton Luiz. Do garfo à pena: uma história da alimentação do Rio Grande do Sul a partir de relatos de viajantes oitocentistas. 2019. Tese (Doutorado em História) – Universidade do Vale do Rio dos Sinos, São Leopoldo, 2019.
Downloads
Published
Versions
- 2023-12-31 (2)
- 2023-12-29 (1)
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The copyrights of originals and translations published are automatically assigned to Revista Maracanan. The information contained in this papers are the sole responsibility of the authors.
The Copyright of the published articles belong to Revista Maracanan, with works simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License, which allows the sharing of work with mandatory recognition of authorship and initial publication in this journal, under the same license and for non-commercial purposes.
The Revista Maracanan is licensed with a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internacional License.