Trajectories and experiences on researching in the field of Food History in Brazil: dialogues with Monica Chaves Abdala and Claude G. Papavero

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/revmar.2023.80772

Keywords:

Interview, Feeding, Food History, Mônica Chaves Abdala, Claude G. Papavero

Abstract

Interviews conducted remotely via Google Meet plataform on June 17th. 2023, as part of the thematic dossier “Food and its multiple approaches in History”, from Revista Maracanan.

Author Biographies

Everton Luiz Simon, Santa Cruz do Sul University

Professor at the Santa Cruz do Sul University. Ph.D in History at Rio dos Sinos Universtity; MA in Regional Development and graduated in Gastronomy at Santa Cruz do Sul University. Currently researcher in Post-doctoral internship at the Humans Rights and Public Policies graduation program at the Pontifical Catholic University of Paraná, with fellowship of the Programa de Desenvolvimento da Pós-graduação da Coordenação de Aperfeiçoamento de Nível Superior (PDPG/CAPES).

Maria Cecilia Barreto Amorim Pilla, Pontifical Catholic University of Paraná

Professor at the Pontifical Catholic University of Paraná. Ph.D and MA in History at Federal University of Paraná. Currently Professor and Coordinator of the Human Rights and Public Policies graduation program at the Pontifical Catholic University of Paraná.

References

ABDALA, Mônica Chaves. A cozinha e a construção da imagem do mineiro. 1994. Dissertação (Mestrado em Sociologia) – Programa de Pós-graduação em Sociologia, Universidade de São Paulo, São Paulo, 1994.

ABDALA, Mônica Chaves. Receita de Mineridade: a cozinha e a construção da imagem do mineiro. Uberlandia, MG: EdUFU, 2007 [1997].

ARRUDA, Maria Arminda do Nascimento. Mitologia da mineiridade: o imaginário mineiro na vida política e cultural do Brasil. 1986. Tese (Doutorado em Sociologia) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 1986. DOI: https://doi.org/10.11606/T.8.1987.tde-26012022-172054.

BRILLAT-SAVARIN, Jean-Anthelme. Physiologie du goût. Paris: G. de Gonet, 1848.

CARNEIRO, Henrique Soares. Comida e Sociedade: significados sociais na História da Alimentação. História: Questões & Debates, Curitiba, n. 42, p. 71-80, 2005.

CHANG, Kwang Chih. Food in chinese culture: anthropological and historical perspective. New Haven: Yale Univ. Press, 1977.

COLLAÇO, Janine Helfst Leicht. Sabores e memórias: cozinha italiana e construção identitária em São Paulo. 2009. Tese (Doutorado em Antropologia Social) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, 2009. DOI: https://doi.org/10.11606/T.8.2009.tde-22022010-125038.

FRIEIRO, Eduardo. Feijão, Angu e Couve. São Paulo: Itatiaia, 2001.

LÉVI-STRAUSS, Claude. O Cru e o Cozido – Mitológicas I. Rio de Janeiro: Zahar, 2021 [1964].

PAPAVERO, Claude Guy. Ingredientes de uma identidade colonial: os alimentos na poesia de Gregório de Matos. 2007. Tese (Doutorado em História) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2007.

PAPAVERO, Claude Guy. Mantimentos e víveres: o domínio colonial holandês no Brasil. 2002. Dissertação (Mestrado em Sociologia) – Faculdade de Sociologia e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2002.

PILLA, Maria Cecilia Barreto Amorim; SAUCEDO, Daniele Rocha. Apresentação. Revista Helikon, Curitiba, n. 4, v. 2, p. 3-8, 2.º sem. 2015.

SAHLINS, Marshall. Ilhas de História. Rio de Janeiro: Zahar, 1990.

SANTOS, Carlos Roberto Antunes dos. O lugar da alimentação na história. In: MONTEBELLO, Namcy de Pilla; COLLAÇO, Janine Leitch (Orgs.). Gastronomia: cortes e recortes. 2ª ed. Brasília: Ed. SENAC, 2009.

SIMON, Everton Luiz. Do garfo à pena: uma história da alimentação do Rio Grande do Sul a partir de relatos de viajantes oitocentistas. 2019. Tese (Doutorado em História) – Universidade do Vale do Rio dos Sinos, São Leopoldo, 2019.

Published

2023-12-29 — Updated on 2023-12-31

Versions

How to Cite

Luiz Simon, E., & Barreto Amorim Pilla, M. C. (2023). Trajectories and experiences on researching in the field of Food History in Brazil: dialogues with Monica Chaves Abdala and Claude G. Papavero. Revista Maracanan, (34), 13–23. https://doi.org/10.12957/revmar.2023.80772 (Original work published December 29, 2023)