FOOD, NEW AGE AND HOLISTIC HEALTH

Authors

  • Virginia Henriques Calado Instituto de Ciências Sociais da Universidade de Lisboa/ Centro em Rede de Investigação em Antropologia

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16094

Keywords:

Anthropology of Food. Macrobiotics. New Age. Holistic Health.

Abstract

Often presented as therapeutic route, the macrobiotic diet consistsof a set of guiding principles that emphasize the interdependenceof all phenomena, pointing to the need to understand the humanbody as a whole, as a microcosm in which the universe is reflected.We find, therefore, a narrative that seems to refer to this vast andincreasingly global phenomenon that is the New Age. On theother hand, it can be noticed among the supporters of this typeof diet a certain refusal to include macrobiotics in the New Agephenomenon. Therefore it will be discussed here, taking intoaccount ethnographic data, the framework of the macrobioticdiet in the New Age movement of holistic health.

DOI: 10.12957/demetra.2015.16094

Author Biography

Virginia Henriques Calado, Instituto de Ciências Sociais da Universidade de Lisboa/ Centro em Rede de Investigação em Antropologia

Investigadora pós-doutoramento no Instituto de Ciências Sociais da Universidade de Lisboa e colaboradora no Centro em Rede de Investigação em Antropologia. Doutorada em Ciências Sociais - especialidade de Antropologia Social, pela Universidade de Lisboa, tem  pesquisado e publicado sobre questões ligadas à saúde e alimentação.  Desenvolve atualmente o projeto de investigação Políticas que Amassam o Pão: Cidadania e Orientações Alimentares no Âmbito das Nações Unidas, projeto apoiado pela Fundação para a Ciência e Tecnologia.

Published

2015-07-28

How to Cite

Calado, V. H. (2015). FOOD, NEW AGE AND HOLISTIC HEALTH. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 10(3), 693–704. https://doi.org/10.12957/demetra.2015.16094