Challenges in the articulation between family farmers and public managers in food supply to the PAA and PNAE: a case study
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2025.84935Keywords:
Agriculture. Food and Nutrition Security. Nutrition and Food Programs and Policies. School Meals.Abstract
Introduction: Family farming plays a crucial role in ensuring food security, promoting environmental sustainability, and fostering cultural diversity. It is central to public policies such as the Food Acquisition Program (PAA) and the National School Feeding Program (PNAE). Objective: To evaluate the contributions and challenges faced by an association of family farmers and social and nutrition managers in supplying food for the PAA and PNAE in a municipality in the interior of São Paulo. Method: A qualitative case study was conducted using Bardin’s content analysis. The sample was intentionally selected and included three actors: a PAA representative, a nutritionist who manages the PAE in the municipality, and a farmer from the land settlement. Semi-structured interviews were conducted remotely, and the interviews were subsequently transcribed for analysis. The analysis was conducted in three stages: pre-analysis, exploration of the material, and treatment of the results. The data were coded and classified into three main categories: operational and logistical difficulties, lack of technical and administrative support, and participation in public policies. Results: The results indicated that the interruption of the PAA caused significant difficulties in disposing of agricultural products, compelling farmers to seek alternative commercialization channels. The municipal PAE, however, faces challenges such as a lack of communication among social actors, point-to-point delivery issues, and ineffective publicization of public calls. Conclusions: It is evident that greater communication among actors and technical support is crucial for effective program execution. This study contributes to the debate on public food security policies and the inclusion of family farming.
Downloads
References
1. Matos AKV. Revolução verde, biotecnologia e tecnologias alternativas. Cad. FUCAMP [Internet]. 2010 [acesso em 20 outubro 2022];10:1-17. Disponível em: https://revistas.fucamp.edu.br/index.php/cadernos/article/view/134
2. Kamiyama A, Maria CI, Souza DCC, Silveira APD. Percepção ambiental dos produtores e qualidade do solo em propriedades orgânicas e convencionais. Bragantia [Internet]. 2011 [acesso em 20 outubro 2022];70(1):176-84. Disponível em: https://www.scielo.br/j/brag/a/TgSV5R93WGd6bRmZbsvGMxm/abstract/?lang=pt
3. Jesus ASS, Ommati JEM. Segurança alimentar e revolução verde: questionamentos atuais acerca da luta contra a fome no plano internacional. Rev. Dir. Público [Internet]. 2017;12(3):191. http://dx.doi.org/10.5433/1980-511x.2017v12n3p191
4. High-level panel of experts. Nutrition and food systems: a report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security [Internet].Roma, 2017 [acesso em 7 de agosto2023]. Disponívelem: https://agritrop.cirad.fr/604475/1/604475.pdf
5. Silva THC, Nascimento-Silva NRR, Jordão LR, Oliveira EP. Pensando a segurança e a soberania alimentar: análise da participação da agricultura familiar no PNAE em diferentes regiões do Brasil. Rev. Est. Soc. [Internet]. 2020;22. http://dx.doi.org/10.19093/res9703
6. Organização das Nações Unidas para a Alimentação e a Agricultura; Organização Pan-americana da Saúde. Panorama da segurança alimentar e nutricional: sistemas alimentares sustentáveis para acabar com a fome e a má nutrição.Santiago: FAO;2017.
7. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira [Internet]. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2014;[acesso em 21 outubro 2022] Disponível em: http://portalsaude.saude.gov.br/images/pdf/2014/novembro/05/Guia-Alimentar-para-a-pop-brasiliera-Miolo-PDF-Internet.pdf
8. Mattei L. O papel e a importância da agricultura familiar no desenvolvimento rural brasileiro contemporâneo. RevEcon Nordeste [Internet]. 2014 [acesso em 20 de outubro 2022];45:83-91. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/revista/index.php/ren/article/view/500
9. Brasil. Presidência da República. Lei n°10.696 de 2 de julho de 2003. Dispõe sobre a repactuação e o alongamento de dívidas oriundas de operações de crédito rural, e dá outras providências. [Internet]. Brasília: Presidência da República; 2003. [acesso em 9 agosto 2023]. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/2003/l10.696.htm
10. Camargo RAL, Baccarin JG, Silva DBP. O papel do programa de aquisição de alimentos (PAA) e do programa nacional de alimentação escolar (PNAE) no fortalecimento da agricultura familiar e promoção da segurança alimentar. Rev. Tem. Adm. Pub. [Internet]. 2013 [acesso em 2 agosto 2023];8(2). Disponível em: https://www.fcav.unesp.br/Home/departamentos/economiarural/josegiacomobaccarin1559/artigo-temas-versao-publicada.pdf
11. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Secretaria de Segurança Alimentar e Nutricional; Departamento de Apoio à Aquisição e à Comercialização de Produção Familiar; Programa de Aquisição de Alimentos. (BR). Manual operativo: modalidade compracom doação simultânea operação por meio de termo de adesão.Brasil. 2014.
12. Brasil. Presidência da República. Lei n° 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica; altera as Leis n° 10.880, de 9 de junho de 2004, 11.273, de 6 de fevereiro de 2006, 11.507, de 20 de julho de 2007; revoga dispositivos da Medida Provisória no 2.178-36, de 24 de agosto de 2001, e a Lei no 8.913, de 12 de julho de 1994; e dá outras providências. [Internet]. Brasília: Presidência da República; 2009. [acesso em 5 agosto 2023]. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2009/lei/l11947.htm
13. Ministério da Educação. Fundo Nacional de Desenvolvimento da Educação. (BR). Resolução FNDE nº 06 de 08 de maio de 2020. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar - PNAE. [Internet]. Brasília: Ministério da Educação, 2020. [acesso em 3 agosto 2023]. Disponível em: https://www.gov.br/fnde/pt-br/acesso-a-informacao/legislacao/resolucoes/2020/resolucao-no-6-de-08-de-maio-de-2020/view
14. Assis TRP, França AGM, Coelho AM. Agricultura familiar e alimentação escolar: desafios para o acesso aos mercados institucionais em três municípios mineiros. Rev Econ Sociol Rural [Internet]. 2019;57(4):577-593.https://doi.org/10.1590/1806-9479.2019.187826
15. Oliveira LG, Batalha MO, Oliveira AC, Fonseca VS. National School Feeding Program (PNAE): a conceptual model of barriers to acquiring family farming food items. Ciência Rural [Internet]. 2024;54(7). https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220329
16. Aguiar JA, Calil RM. Análise da adequação normativa de chamadas públicas para compra de alimentos dos agricultores familiares destinados ao programa nacional de alimentação escolar. Hig. Aliment. [Internet]. 2018 [acesso em 20 julho 2023];32(278/279):22-29. Disponível em: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-905642
17. Rockett FC, Corrêa RS, Pires GC, Machado LS, Hoerlle FS, Souza CPM, et al. Family farming and school meals in Rio Grande do Sul, Brazil. Cienc. Rural. 2019;49(2):e20180561. http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20180561
18. Gonçalves HVB, Cunha DT, Stedefeldt E, Rosso VV. Family farming products on menus in school feeding: a partnership for promoting healthy eating. Cienc. Rural. 2015;45(12):2267–73. http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20150214
19.Porrua P, Kazama DCS, Gabriel CG, Rockenbach G, Calvo MCM, Machado PO, et al. Avaliação da Gestão do Programa Nacional de Alimentação Escolar sob a ótica do fomento da agricultura familiar. Cad Saúde Colet [Internet]. 2020;28(3):426-437. https://doi.org/10.1590/1414-462X202028030361
20. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Censo Demográfico 2022. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2023.
21. Szinwelski NK, Teo CRPA, Gallina LS, Grahl F, Filippi C. Implicações do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) na Renda e Organização de Agricultores Familiares. Revista Brasileira de Políticas Públicas [Internet], Brasília, 2025;5(3):1-20. https://doi.org/10.5102/rbpp.v5i3.3279
22. Noronha AP. O acesso dos agricultores familiares prioritários ao Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE): o caso do município de Capão do Leão, RS. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2014.[acesso em 3 agosto 2023]. Disponível em: https://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/2387?show=full
23. Bardin,L. Análise de conteúdo. 70. ed. SãoPaulo: Lisboa Edições; 1977.
24. Soares P, Martinelli SS, Melgarejo L, Davó-Blanes MC, Cavalli SB. Potencialidades e dificuldades para o abastecimento da alimentação escolar mediante a aquisição de alimentos da agricultura familiar em um município brasileiro. Ciênc Saúde Coletiva [Internet]. 2015;20(6):1891-1900. http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232015206.16972014
25. Brito TP, Pereira VG, Santos AP. Os limites, desafios e potencialidades da agricultura familiar no PNAE em municípios atingidos pela mineração. Retratos de Assentamentos [Internet]. 2018;21(2):190-222. https://doi.org/10.25059/2527-2594/retratosdeassentamentos/2018.v21i2.304
26. De paula, M., Kamimura, Q., Silva, J.. Mercados institucionais na agricultura familiar: dificuldades e desafios. Revista de Política Agrícola [Internet]. 2014. [Acesso em 3 agosto 2023].Disponível em: https://seer.sede.embrapa.br/index.php/RPA/article/view/883
27. Sousa DN de, Beraldo KA. Public food policies: the contribution of government procurement to the productive inclusion of family farmers in the state of Tocantins. RBGDR [Internet]. 2023;19(1). https://doi.org/10.54399/rbgdr.v19i1.6116
28. Mossmann MP, Teo CRPA. Alimentos da agricultura familiar na alimentação escolar: percepções dos atores sociais sobre a legislação e sua implementação. Interações [Internet]. 2017;18(2):31-43. https://doi.org/10.20435/inter.v18i2.1391
29. Silva SP, Valadares AA, Alves F, Bastian L. Fatores intervenientes na aquisição municipal de produtos da agricultura familiar para a alimentação escolar. Cadernos Gestão Pública e Cidadania [Internet]. 2023;28. https://doi.org/10.12660/cgpc.v28.85275
30. Melão IB. Produtos sustentáveis na alimentação escolar: o PNAE no paraná. Cad. IPARDES Est. Pesq. [Internet]. 2012;2(2):87-105. [acesso em 3 agosto 2023]. Disponível em: https://ipardes.emnuvens.com.br/cadernoipardes/article/view/533
31. de Souza SRG, Vale D, do Nascimento HIF, Nagy JC, da Silva Junior AHM, Rolim PM, Seabra LMJ. Food Purchase from Family Farming in Public Institutions in the Northeast of Brazil: A Tool to Reach Sustainable Development Goals. Sustainability [Internet]. 2023;15(3),2220. https://doi.org/10.3390/su15032220
32. Sambuichi RHR, Kaminsk R, Perin G, Moura IF, Januario ES, Mendonça DB. Programa de aquisição de alimentos e segurança alimentar: Modelo lógico, resultados e desafios de uma política pública voltada ao fortalecimento da agricultura familiar. Texto para discussão nº 2482 [Internet], Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA), Brasília, 2019. [Acesso em 3 agosto 2023]. Disponível em: https://repositorio.ipea.gov.br/handle/11058/9319
33. Perin G, Almeida AFCS, Spínola PAC, Pella AFC, Sambuichi RHR. A evolução do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA): uma análise de sua trajetória de implementação, benefícios e desafios. Texto para discussão, n. 2691, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (IPEA) [Internet], Brasília, 2021. http://dx.doi.org/10.38116/td2691
34. Ministério da Economia. Secretaria Especial de Fazenda; Secretaria deOrçamento Federal. (BR). Projeto deLeiOrçamentária. Dispõe sobre as diretrizes para a elaboração e execução da Lei Orçamentária de 2018 e dá outras providências. Brasília: Ministério da Economia; 2017.
35. Ministério da Economia. Secretaria Especial de Fazenda; Secretaria deOrçamento Federal. (BR). Projeto deLeiOrçamentária. Estima a receita e fixa a despesa da União para o exercício financeiro de 2021. Brasília:Ministério da Economia; 2020.
36. Valnier A, Ricci F. Programa de aquisição de alimentos (PAA): uma análise comparativa nos estados de Rondônia e Acre. RCT [Internet]. 2013;8:198-22. https://doi.org/10.14393/RCT81621732
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Ana Luísa Costa Tavares, Jessiane Caroline Teixeira, Waldemar Galante Junior, Helena Siqueira Vassimon

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.