Nutritionist's understanding of how to deal with obesity in the Legal Amazon city

Authors

  • Bianca Dias Ferreira Projeto Enfrentamento e Controle da Obesidade no Âmbito do SUS. Palmas, TO, Brasil - Universidade Federal do Tocantins. Curso de Nutrição, Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Palmas, TO, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-3010-5543
  • Andreza Domingos da Silva Universidade Federal do Tocantins. Curso de Nutrição, Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Palmas, TO, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-0928-1449
  • Kellen Cristine Silva Universidade Federal do Tocantins. Curso de Nutrição. Palmas, TO, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-9364-8524
  • Lorenna Martins da Silva Secretaria Municipal de Saúde de Palmas. Palmas, TO, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-3437-5113
  • Marta Azevedo dos Santos Projeto Enfrentamento e Controle da Obesidade no Âmbito do SUS. Palmas, TO, Brasil - Universidade Federal do Tocantins. Curso de Nutrição, Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Palmas, TO, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-3219-8555
  • Sônia Lopes Pinto Projeto Enfrentamento e Controle da Obesidade no Âmbito do SUS. Palmas, TO, Brasil - Universidade Federal do Tocantins. Curso de Nutrição, Pós-Graduação em Ciências da Saúde. Palmas, TO, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-6446-6905

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2024.72111

Keywords:

Controle da Obesidade, Nutricionistas, SUS, Atenção Primária à Saúde, Compreensão.

Abstract

Objectives: Given the important role of nutritionists in tackling obesity, this study aimed to identify their understanding of obesity and how to tackle it within the Primary Healthcare Units of the city of Palmas,Tocantins. Methods: This study is a cross-sectional, descriptive and exploratory research with a qualitative approach. Data was collected through interviews conducted with a semi-structured script based on the Primary Care Handbook No. 38 - Obesity; the sample consisted of three nutritionists and the interviews were transcribed and analyzed using content analysis. Results: Seven categories of analysis were defined: (I) understanding of health; (II) health promotion; (III) health promotion in professional practice; (IV) understanding of obesity; (V) planning concerning tackling of obesity; (VI) strategies for approaching individuals with obesity; and (VII) sentiment regarding dialog about weight. A reproduction of concepts found in the scientific literature was observed, which showed an adequate theoretical understanding of health and health promotion, but limited understanding of obesity. Professional practice, on the other hand, was characterized by a lack of action planning, associated with educational practices with an individual focus and a preventive nature. This highlights the need for professional qualification alongside the structuring of a care model appropriate for chronic conditions such as obesity. Conclusion: The nutritionists must recognize the importance of Health Promotion, pursue continuing education and reframe their praxis in order to tackle obesity.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Brasil, Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Estratégias para o cuidado da pessoa com doença crônica: obesidade. Brasília: Ministério da Saúde; 2014.

Burlandy L, Teixeira MRM, Castro LMC, Cruz MCC, Santos CRB, Souza SR, et al. Modelos de assistência ao indivíduo com obesidade na atenção básica em saúde no Estado do Rio de Janeiro, Brasil. Cad Saude Publica 2020; 36(3).

Bardin L. Análise de conteúdo. Lisboa: 3a.Edição; 2016.

Organização Mundial da Saúde. Constituição da Organização Mundial da Saúde (OMS/WHO). Organização Mundial da Saúde; 1946.

Bircher J. Towards a dynamic definition of health and disease. Med Health Care Philos 2005; 8(3): 335-41.

Carrapato P, Correia P, Garcia B. Determinante da saúde no Brasil: a procura da equidade na saúde. Saúde Soc 2017; 26(3): 676-89.

Buss PM, Pellegrini FA. A saúde e seus determinantes sociais. Physis 2007; 17(1): 77-93.

Carvalho AI. Determinantes sociais, econômicos e ambientais da saúde. In: Fundação Oswaldo Cruz. A saúde no Brasil em 2030: diretrizes para a prospecção estratégica do sistema de saúde brasileiro. Rio de Janeiro: Fiocruz; 2012.

Sonaglio RG, Lumertz J, Melo RC, Rocha CMF. Promoção da saúde: revisão integrativa sobre conceitos e experiências no Brasil. J Nurs Health 2019; 9(3).

Brasil, Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde. Política Nacional de Promoção da Saúde: PNPS: revisão da Portaria MS/GM no 687, de 30 de março de 2006. Brasília: Ministério da Saúde; 2015.

Universidade Federal do Maranhão, UNA-SUS/UFMA. Epidemiologia: conceitos e aplicabilidade no Sistema Único de Saúde. São Luís: EDUFMA; 2017.

Prefeitura Municipal de Palmas, Secretaria da Saúde. Plano Municipal de Prevenção e Controle da Obesidade. Palmas; 2015.

Moura ALSP, Recine E. Nutritionists and the comprehensive care of overweight individuals in primary care. Rev Nutr. 2019; 32.

Dietz WH, Baur LA, Hall K, Puhl RM, Taveras EM, Uauy R, et al. Management of obesity: improvement of health-care training and systems for prevention and care. Lancet 2015; 385(9986): 2521–33.

Cori GC, Petty MLB, Alvarenga MS. Atitudes de nutricionistas em relação a indivíduos obesos – um estudo exploratório. Cien Saude Colet 2015; 20(2):565-76.

Sebold LF, Silva, FM, Girondi JBR, Amante LN, Chiodelli NS, Anders J. Fluxograma para o cuidado à pessoa com sobrepeso e obesidade na atenção primária à saúde. Braz J Hea Rev 2020; 3; 6: 16951-68.

Obara AA, Vivolo SRGF, Alvarenga MS. Preconceito relacionado ao peso na conduta nutricional: um estudo com estudantes de nutrição. Cad Saude Publica 2018; 34(8).

Alvarenga M et al. Nutrição Comportamental. São Paulo: Manole; 2019.

Botelho G, Lameiras J. Adolescente e Obesidade: considerações sobre a importância da Educação Alimentar. Acta Portuguesa de Nutrição. 2018; 15: 30-5.

França CJ, Carvalho VCHS. Estratégias de educação alimentar e nutricional na Atenção Primária à Saúde: uma revisão de literatura. Saúde Debate 2017; 41(114): 932-48.

Published

2024-12-17

How to Cite

1.
Dias Ferreira B, Domingos da Silva A, Cristine Silva K, Martins da Silva L, Azevedo dos Santos M, Lopes Pinto S. Nutritionist’s understanding of how to deal with obesity in the Legal Amazon city. DEMETRA [Internet]. 2024 Dec. 17 [cited 2025 May 1];19:e72111. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/72111

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health