Household food insecurity in a city from southern Brazil: a population-based study
DOI:
https://doi.org/10.12957/demetra.2023.71282Abstract
Introduction: Food insecurity (FI) is characterized by the lack of access to food in adequate quantity and quality. In recent years, there has been an upward trend in FI, and sociodemographic factors seem to influence it. Objective: To verify the prevalence of FI and its associated factors in households in a municipality in southern Santa Catarina. Methods: Population-based cross-sectional study, conducted in Criciúma-SC in 2019, with individuals aged ≥18 years. The analysis included all families in which the head of the household (individual who contributed most of the household income) participated in the research. The Brazilian food insecurity scale assessed the household FI, and sociodemographic and food characteristics were evaluated as independent variables. The study performed adjusted analyses using Poisson regression, considering a significance level of 5% to evaluate the associations between FI and the independent variables. Results: Four hundred and thirty-nine households and five hundred and sixty-two individuals participated in the study. The prevalence of FI was 25.8%, being higher in households with residents between 18 and 29 years of age (PR=1.72; 95% CI 1.08-2.76) and between 30 and 39 years of age (PR=2.02; 95% CI 1.35-3.03), mixed race (PR=1.47; 95% CI 1.01-2.13), under 18 years of age (PR=1.70; 95% CI 1.16;2.47), and who ate 1-2 meals daily (PR=2.29; 95% CI 1.15-4.60), all compared with their peers. In addition, income showed an inverse linear trend with FI, which means that as income decreases, the prevalence of home FI increases (<0.001). Conclusion: One in four households is FI, and demographic, socioeconomic, and nutritional factors influence this outcome. Given these findings, it will be possible to direct public actions and policies to ensure adequate food for the population.
Downloads
References
Brasil. Lei n° 11.346 de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - SISAN com vistas a assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências [Internet]. [Acesso 13 de maio de 2020].11.346 set 15, 2006. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.html
Leão M. O direito humano à alimentação adequada e o sistema nacional de segurança alimentar e nutricional. Brasília: ABRANDH; 2013 p. 263.
Wolfe WS, Frongillo EA. Building Household Food-security Measurement Tools from the Ground Up. Food Nutr Bull. janeiro de 2001;22(1):5–12. https://doi.org/10.1177/156482650102200102.
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, organizador. Análise da segurança alimentar no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2020. 59 p. (Pesquisa de orçamentos familiares, 2017-2018 / Ministério da Economia, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística-IBGE, Diretoria de Pesquisas, Coordenação de Trabalho e Rendimento).
Brasil. Pesquisa Nacional de Demografia e Saúde da Criança e da Mulher (PNDS 2006): Segurança Alimentar. [Internet]. [Acesso 13 de maio de 2020]. 2006. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/pnds/seguranca_alimentar.php
Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da COVID-19 no Brasil. São Paulo; 2022.
Valente FLS. Fome, desnutrição e cidadania: inclusão social e direitos humanos. Saude soc. junho de 2003;12(1):51–60. https://doi.org/10.1590/S0104-12902003000100008
Organização das Nações Unidas. Declaração Universal dos Direitos Humanos. 1948.
Organização das Nações Unidas. Declaração do Milênio das Nações Unidas. 2000.
Leão MM, Recine E. O direito humano à alimentação adequada. Em: Nutrição em Saúde Pública. São Paulo: Rubio; 2011. p. 471–88.
Organização das Nações Unidas. Nova Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável. 2015.
Ordonez AM, Paiva AV. Políticas públicas de alimentação e nutrição. 2o ed. Porto Alegre: SER-SAGAH; 2017.
Gubert MB, Benício MHD, Santos LMP dos. Estimativas de insegurança alimentar grave nos municípios Brasileiros. Cad Saúde Pública. agosto de 2010;26(8):1595–605. https://doi.org/10.1590/S0102-311X2010000800013
Maas NM, Mendoza-Sassi RA, Meucci RD, Cesar JA. Insegurança Alimentar em famílias de área rural do extremo sul do Brasil. Ciênc saúde coletiva. julho de 2020;25(7):2605–14. https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.26402018
Morais D de C, Lopes SO, Priore SE. Indicadores de avaliação da Insegurança Alimentar e Nutricional e fatores associados: revisão sistemática. Ciênc saúde coletiva. julho de 2020;25(7):2687–700. https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.23672018
Facchini LA, Nunes BP, Motta JV dos S, Tomasi E, Silva SM, Thumé E, et al. Insegurança alimentar no Nordeste e Sul do Brasil: magnitude, fatores associados e padrões de renda per capita para redução das iniquidades. Cad Saúde Pública. janeiro de 2014;30(1):161–74. https://doi.org/10.1590/0102-311X00036013
Santos LP dos, Schäfer AA, Meller F de O, Harter J, Nunes BP, Silva ICM da, et al. Tendências e desigualdades na insegurança alimentar durante a pandemia de COVID-19: resultados de quatro inquéritos epidemiológicos seriados. Cad Saúde Pública. 2021;37(5):e00268520. https://doi.org/10.1590/0102-311X00268520
Schott E, Rezende FAC, Priore SE, Ribeiro AQ, Franceschini S do CC. Fatores associados à insegurança alimentar em domicílios da área urbana do estado do Tocantins, Região Norte do Brasil. Rev bras epidemiol. 2020;23:e200096. https://doi.org/10.1590/1980-549720200096
Cabral CS, Lopes AG, Lopes JM, Vianna RP de T. Seguranca alimentar, renda e Programa Bolsa Familia: estudo de coorte em municipios do interior da Paraiba, Brasil, 2005-2011. Cad Saúde Pública. fevereiro de 2014;30(2):393–402. https://doi.org/10.1590/0102-311X00140112
Instituto Brasileiro de Geografi a e Estatística. Conheça cidades e estados do Brasil [Internet]. [Acesso 20 de agosto de 2021]2020. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/sc/criciuma/panorama
Brasil, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Metodologia do Censo Demográfico 2010. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; 2011.
Pérez-Escamilla R, Segall-Corrêa AM, Kurdian Maranha L, Sampaio M de FA, Marín-León L, Panigassi G. An Adapted Version of the U.S. Department of Agriculture Food Insecurity Module Is a Valid Tool for Assessing Household Food Insecurity in Campinas, Brazil. The Journal of Nutrition. 1o de agosto de 2004;134(8):1923–8. https://doi.org/10.1093/jn/134.8.1923
Santos LP dos, Costa MG da, Santos JV dos, Lindemann IL, Gigante DP. Comparação entre duas escalas de segurança alimentar. Ciênc saúde coletiva. janeiro de 2014;19(1):279–86.
https://doi.org/10.1590/1413-81232014191.2058
Brasil. Estudo técnico no 01/2014. Escala brasileira de insegurança alimentar - EBIA: Análise psicométrica de uma dimensão da Segurança Alimentar e Nutricional [Internet]. [Acesso 20 de agosto de 2021]2014. Disponível em: https://aplicacoes.mds.gov.br/sagirmps/simulacao/estudos_tecnicos/pdf/73.pdf.
Francisco PMSB, Assumpção DD, Borim FSA, Senicato C, Malta DC. Prevalence and co-occurrence of modifiable risk factors in adults and older people. Rev saúde pública. 21 de outubro de 2019;53:86. https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2019053001142
Meller F de O, Manosso LM, Schäfer AA. The influence of diet quality on depression among adults and elderly: A population-based study. Journal of Affective Disorders. março de 2021;282:1076–81. https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.12.155
World Health Organization. WHO Expert Committee on Physical Status: the Use and Interpretation of Anthropometry: report of a WHO expert committee. Genebra: World Health Organization; 1995.
Lipschitz DA. Screening for nutritional status in the elderly. Prim Care. março de 1994;21(1):55–67.
Brasil. Ministério da Saúde. Cadernos de Atenção Básica: programa saúde da família: Envelhecimento e saúde da pessoa idosa. (Série A. Normas e Manuais Técnicos) (Cadernos de Atenção Básica, n.19). Brasília: Ministério da Saúde; 2006.
Cardoso AS, Xavier MO, dos Santos Costa C, Tomasi E, Cesar JA, Gonzalez MC, et al. Body mass index and mortality among community-dwelling elderly of Southern Brazil. Preventive Medicine. outubro de 2020;139:106173. https://doi.org/10.1016/j.ypmed.2020.106173.
Poblacion A, Segall-Corrêa AM, Cook J, Taddei JA de AC. Validity of a 2-item screening tool to identify families at risk for food insecurity in Brazil. Cad Saúde Pública. 2021;37(6):e00132320.
https://doi.org/10.1590/0102-311X00132320
Kepple A, organizador. Apoio à implementação e ao alcance de resultados da estratégia Fome Zero. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome; 2010.
Godoy K, Sávio KE de O, Akutsu R de C, Gubert MB, Botelho RBA, Universidade de Brasília, Brasil. Food insecurity and nutritional status of individuals in a socially vulnerable situation in Brazil. Ciênc saúde coletiva. fevereiro de 2017;22(2):607–16.
https://doi.org/10.1590/1413-81232017222.17132016
Santos LP dos, Gigante DP. Relationship between food insecurity and nutritional status of Brazilian children under the age of five. Rev bras epidemiol. dezembro de 2013;16(4):984–94. https://doi.org/10.1590/S1415-790X2013000400018
Gurgel A do M, Santos CCS dos, Alves KP de S, Araujo JM de, Leal VS. Estratégias governamentais para a garantia do direito humano à alimentação adequada e saudável no enfrentamento à pandemia de Covid-19 no Brasil. Ciênc saúde coletiva. dezembro de 2020;25(12):4945–56. https://doi.org/10.1590/1413-812320202512.33912020
Organização das Nações Unidas para Alimentação e a Agricultura. Panorama da segurança alimentar e nutricional na América Latina e no Caribe: Versão resumida [Internet].[Acesso 28 de outubro de 2022] 2020. Disponível em: https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/53264/faopahoregionaloverviewfood_por.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Food and Agriculture Organization of the United Nations. State of food security and nutrition in the world 2020. S.l.: Food & agriculture org; 2021.
Alves KP de S, Jaime PC. A Política Nacional de alimentação e Nutrição e seu diálogo com a Política Nacional de Segurança alimentar e Nutricional. Ciênc saúde coletiva. novembro de 2014;19(11):4331–40. https://doi.org/10.1590/1413-812320141911.08072014
Brasil. Emenda Constitucional no 64, de 4 de fevereiro de 2010. [Internet]. [Acesso 28 de outubro de 2022]2010. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/constituicao/emendas/emc/emc64.html
Souza BF do NJ de, Camargo DFM, Segall-Corrêa AM, Marín-León L, Francisco PMSB. Food insecurity, food expenses and consumption of sugar and soft drinks in households with and without children and/or adolescents. Rev Nutr. 2021;34:e200127.
https://doi.org/10.1590/1678-9865202134e200127
Radimer KL, Olson CM, Greene JC, Campbell CC, Habicht JP. Understanding hunger and developing indicators to assess it in women and children. Journal of Nutrition Education. janeiro de 1992;24(1):36S-44S. https://doi.org/10.1016/S0022-3182(12)80137-3
Deon BC, Medeiros LB, Hecktheuer LH, Saccol AL de F. Perfil de manipuladores de alimentos em domicílios. Ciênc saúde coletiva. maio de 2014;19(5):1553–9. https://doi.org/10.1590/1413-81232014195.04892013
Sordi DD, Gonçalves Neto W. A Educação nos Programas Sociais Brasileiros: pobreza e trabalho. Educ Real. 2021;46(3):e106751. https://doi.org/10.1590/2175-6236106751
Panigassi G, Segall-Corrêa AM, Marin-León L, Pérez-Escamilla R, Maranha LK, Sampaio M de FA. Insegurança alimentar intrafamiliar e perfil de consumo de alimentos. Rev Nutr. agosto de 2008;21(suppl):135s–44s. https://doi.org/10.1590/S1415-52732008000700012
Preiss PV, Shneider S, Coelho-de-Souza G. A Contribuição brasileira à segurança alimentar e nutricional sustentável. Porto Alegre: Editora da UFRGS; 2020. 275 p.
Araújo ML de, Nascimento DR, Lopes MS, Passos CM dos, Lopes ACS. Condições de vida de famílias brasileiras: estimativa da insegurança alimentar. Revista Brasileira de Estudos de População. 2020; 37(e0110):1-17. http://dx.doi.org/10.20947/S0102-3098a0110
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Edimar Torres Zanoni, Camila Dallazen, Antônio Augusto Schäfer, Leonardo Pozza dos Santos, Micaela Rabelo Quadra, Fernanda de Oliveira Meller

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
STATEMENT OF AUTHORSHIP RESPONSIBILITY
Title of the manuscript:
________________________________________________________
1. Statement of responsability
I certify that I have participated in the work above specified and take public responsibility for its content.
I certify that the manuscript represents an original work and that none of the material in the manuscript has been previously published, is included in another manuscript, or is currently under consideration for publication elsewhere, whether in printed form or in electronic media, except that described in the attachment.
In case of acceptance of this text by Demetra: Alimentação, Nutrição & Saude, I declare to be in accordance with the policy of public access and copyright adopted by Demetra, which provides as follows: (a) the authors retain the copyright and grant to the Journal the right of first publication, the work being simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows the sharing of the work with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; (b) authors are authorized to enter additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal; and (c) authors are permitted and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this may lead to productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work.
2. Conflict of Interest Statement
I certify that there is no conflict of interest in connection with the submitted article.
Date, signature and full address of all authors.