Evaluation of Brazilian nutritionists' knowledge of two chapters of the profession's new Code of Ethics

Authors

  • Jamilly Lobo de Freitas Francisco Faculdade Iguaçu, Nova Iguaçu, Rio de Janeiro. https://orcid.org/0000-0003-0627-972X
  • Derick Mendes Bandeira Hospital Universitário Gaffrée Guinle - EBSERH/UNIRIO Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral, Instituto Oswaldo Cruz, FIOCRUZ (LMMV/IOC-FIOCRUZ) Universidade Estácio de Sá (UNESA) https://orcid.org/0000-0001-6591-4987
  • Camila Ferreira de Souza Costa Universidade Iguaçu - Docente do curso de nutrição

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2022.67021

Keywords:

Code of Ethics. Nutritionist. Professional Ethics.

Abstract

Introduction: The most recent code of ethics for nutritionists was published in 2018, and research on this topic is scarce. Objective: This work aims to evaluate the knowledge of nutritionists on ethical conduct associated with chapters IV and V of the Brazilian Code of Ethics and Conduct of Nutritionists. Methods: The study was approved by the Research Ethics Committee of Iguaçu University (Protocol 4.417.990/2020). It is quantitative and exploratory research, in which we applied an online 34-objective questions questionnaire to nutritionists from all over the country. The survey was developed on the Google Forms platform and the link was shared with nutritionists present in groups on WhatsApp, Facebook, and Instagram accounts. Results and Conclusion: Our data showed that most professionals have already read the Code of Ethics (81%), but partial knowledge was observed concerning articles 54, 58, 60, 61, 63, and 64. It was found that the profile of nutritionists is composed mostly of white women, aged between 30 and 39 years, married or in a consensual union, without children, with a maximum degree of specialization, having individual monthly income of 3 to 6 minimum wages, monthly family income of up to 6 minimum wages, and with their main area of activity in clinical nutrition. It was observed that some factors influence the reading of the code and the amount of correctness of the questions: color, maximum title, family, and individual income, area of activity, and marital status.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Jamilly Lobo de Freitas Francisco, Faculdade Iguaçu, Nova Iguaçu, Rio de Janeiro.

Bacharel em nutrição pela Universidade Iguaçu (Nova Iguaçu, Rio de Janeiro).

Derick Mendes Bandeira, Hospital Universitário Gaffrée Guinle - EBSERH/UNIRIO Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral, Instituto Oswaldo Cruz, FIOCRUZ (LMMV/IOC-FIOCRUZ) Universidade Estácio de Sá (UNESA)

Biomédico analista clínico (CRBM 34998)
Mestre e Doutorando em Medicina Tropical
Empregado público federal no Hospital Univesitário Gaffrée Guinle
Pesquisador colaborador LMMV/IOC-FIOCRUZ
Professor Universitário - UNESA   

Camila Ferreira de Souza Costa, Universidade Iguaçu - Docente do curso de nutrição

Mestre em Saúde da Família (Universidade Estácio de Sá).

 

Especialista em Nutrição Clínica Pediátrica (UNIRIO)

 

Docente do curso de nutrição da Universidade Iguaçu.

References

Associação Brasileira de Nutricionistas. Histórico do nutricionista no Brasil - 1939 a 1989: coletânea de depoimentos e documentos. São Paulo: Atheneu; 1991.

Vasconcelos FdAGd. The nutritionist in Brazil: a historical analysis. Rev Nutr. 2002 [citado 2021 abril 29];15(2):127-38. https://doi.org/10.1590/S1415-52732002000200001.

Vasconcelos FdAGd. Calado CLdA. Profissão nutricionista: 70 anos de história no Brasil. Rev Nutr. 2011;24(4):605-17. https://doi.org/10.1590/S1415-52732011000400009

Conselho Federal de Nutricionistas. Profissão de nutricionista completa 40 anos de regulamentação. Revista CFN. 2007; 21(5):8-9.

Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN Nº 24. de 26 de outubro de 1981. Dispõe sobre o Código de Ética do Nutricionista e dá outras providências. 1981 [Acesso 2021 abril 26] Disponível em: http://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/resolucoes/Res_24_1981.htm.

Souza TdSN. Rego M. Wanderley A. Madruga SW. et al. Código de ética do nutricionista: um processo de construção coletiva. In: Rosaneli CF. editor. Contextos. conflitos e escolhas em alimentação e bioética. 20 ed. Curitiba: PUCPRESS; 2016. p. 81-100.

Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN n° 334. de 10 de maio de 2004. Dispõe sobre o Código de Ética do Nutricionista e dá outras providências. 2004 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.cfn.org.br/wp-content/uploads/resolucoes/Res_334_2004.htm#:~:text=1%C2%BA%20Fica%20aprovado%20o%20C%C3%B3digo.%C2%B0%20de%20outubro%20de%201993.

Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN nº 599 de 25 de fevereiro de 2018. Aprova o CÓDIGO DE ÉTICA E DE CONDUTA DO NUTRICIONISTA e dá outras providências. 2018 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: http://www.crn3.org.br/uploads/repositorio/2018_10_23/01.pdf.

Benedicto NM. Martinez EZ. Jorge TM. Use of images of patients in social networks: how do speech-language therapists perceive and act? Codas. 2019;31(2):e20180174. http://dx.doi.org/10.1590/2317-1782/20182018174

Brown L, Capra S, Williams L. Profile of the Australian dietetic workforce: 1991–2005. Nutrition & Dietetics, 2006;63:166-178. https://doi.org/10.1111/j.1747-0080.2006.00064.x

DATA USA. Dietitians & nutritionists. 2021 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://datausa.io/profile/soc/dietitians-nutritionists#demographics.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Quantidade de homens e mulheres - Educa Jovem. 2019 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://educa.ibge.gov.br/jovens/conheca-o-brasil/populacao/18320-quantidade-de-homens-e-mulheres.html.

Campos FM, Kraemer FB, Machado PAN, Carvalho, MCVS, Prado SD. Gênero e formação profissional: considerações acerca do papel feminino na construção da carreira de nutricionista. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde. 2016;11(3), 773-788. http://dx.doi.org/10.12957/demetra.2016.23426.

Kubheka B. Ethical and legal perspectives on use of social media by health professionals in South Africa. The South African Medical Journal. 2017;107(5), 386-389. http://dx.doi.org/10.7196/SAMJ.2017.v107i5.12047.

Indian Dietetic Association. Code of Ethics of the Indian Dietetic Association (IDA). 2017 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: http://idaindia.com/wp-content/uploads/2017/08/IDA-Code-of-Ethics-July-21-2017.pdf.

Academy of Nutrition and Dietetics. Code of Ethics for the Nutrition and Dietetic profession. 2018 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.eatrightpro.org/-/media/eatrightpro-files/career/code-of-ethics/codeofethicshandout.pdf?la=en&hash=1DEF8%20BAE3548732AC47E3827D9E6326DA5AED496.

College of Dietitians of Ontario. Code of Ethics. 2019 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.collegeofdietitians.org/jurisprudence-professional-practice-resources/code-of-ethics.aspx#:~:text=This%20Code%20of%20Ethics%20has,guide%%2020evidence%2Dbased%20dietetic%20practice.

Ordem dos nutricionistas. Código deontológico da ordem dos nutricionistas. 2016 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.ordemdosnutricionistas.pt/ver.php?cod=0A0O.

Colegio de Nutricionistas del Peru. Código de ética y deontologia profesional del nutricionista peruano. 2010 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.cnp.org.pe/pdf/C%C3%93DIGO%20DE%20%C3%89TICA%20CNP%202010.pdf.

Colegio de nutricionistas de la província de Buenos Aires. Ley de colegiación n° 13.272 y código de ética. 2007 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.nutricionistaspba.org.ar/contenidoEstatico/marcoLegal/ley_colegiacion_codigo_etica.pdf.

Conselho Federal de Medicina. Código de ética médica. Resolução CFM n° 2.217, de 27 de setembro de 2018, modificada pelas resoluções CFM nº 2.222/2018 e 2.226/2019. 2018 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://portal.cfm.org.br/images/PDF/cem2019.pdf.

COFFITO. Resolução nº424, de 08 de julho de 2013 – Estabelece o Código de Ética e Deontologia da Fisioterapia. 2014 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://www.coffito.gov.br/nsite/?p=3187.

Conselho Regional de Odontologia de São Paulo. Código de Ética Odontológica. 2012 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: http://www.crosp.org.br/uploads/etica/6ac4d2e1ab8cf02b189238519d74fd45.pdf.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Desigualdades sociais por cor ou raça no Brasil. 2019 [Acesso 2021 abril 26]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv101681_informativo.pdf.

Coelho I, Alves R, de Souza D, Honorato E. Preto lá faz faculdade? Uma revisão da literatura sobre racismo nas universidades brasileiras. Revista Intersaberes. 2019;14(32), 381-395. https://doi.org/10.22169/revint.v14i32.1563.

Lohn VM. Fatores que influenciam o comportamento ético na prática da sustentabilidade das organizações [these]. Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina; 2016.

Published

2023-01-28

How to Cite

1.
Francisco JL de F, Bandeira DM, Costa CF de S. Evaluation of Brazilian nutritionists’ knowledge of two chapters of the profession’s new Code of Ethics. DEMETRA [Internet]. 2023 Jan. 28 [cited 2025 May 1];17:e67021. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/67021

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health