FOOD AND NUTRITION IN PRIMARY HEALTH CARE AND HEALTH PROMOTION: THE IMPORTANCE OF A DIALOGUE

Authors

  • Viviane Rangel de Muros Pimentel Mestre em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: vrmpimentel@yahoo.com.br
  • Maria Fátima de Sousa Doutora em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Professora do Departamento de Saúde Coletiva, da Faculdade de Ciências da Saúde, da Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: fatimasousa@unb.br
  • Luciani Martins Ricardi Mestranda em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: luciani_snp@hotmail.com
  • Edgar Merchan Hamann Doutor em Saúde Pública, pela Fundação Oswaldo Cruz. Professor e vice-diretor da Faculdade de Ciências da Saúde, da Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: hamann@gmail.com

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2013.5632

Abstract

Nutritional transition is one of the major challenges for public health policies because it demands a health care model guided by integrality and health promotion, especially in Primary Health Care. Food and nutrition are the basic requirements for health promotion and they enable the achievement of the potential of human development. This paper discusses/examines/brings reflection on the fields of food and nutrition in the context of Primary Care and Health Promotion through a descriptive and reflective methodology, reinforcing the need for a dialogue between these areas, through the interlocution between its challenges and potentials, in order to attain the principles of the National Health System. The analysis made it possible to realize the importance of the Family Health Strategy and Family Health Strategy Support for the revitalization of Primary Care, and how this place is privileged for conducting food and nutrition and health promotion activities. This relationship has potential, but also important challenges such as the need for an interdisciplinary team, which goes beyond the present conformation of family health teams, in sufficient numbers to meet the demand of skills and the development of food and nutrition actions, aiming to the principles of universality, integrality and fairness and the resolutivity of health services.

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Viviane Rangel de Muros Pimentel, Mestre em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: vrmpimentel@yahoo.com.br

Mestre em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: vrmpimentel@yahoo.com.br

Maria Fátima de Sousa, Doutora em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Professora do Departamento de Saúde Coletiva, da Faculdade de Ciências da Saúde, da Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: fatimasousa@unb.br

Doutora em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Professora do Departamento de Saúde Coletiva, da Faculdade de Ciências da Saúde, da Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: fatimasousa@unb.br

Luciani Martins Ricardi, Mestranda em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: luciani_snp@hotmail.com

Mestranda em Ciências da Saúde, pela Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: luciani_snp@hotmail.com

Edgar Merchan Hamann, Doutor em Saúde Pública, pela Fundação Oswaldo Cruz. Professor e vice-diretor da Faculdade de Ciências da Saúde, da Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: hamann@gmail.com

Doutor em Saúde Pública, pela Fundação Oswaldo Cruz. Professor e vice-diretor da Faculdade de Ciências da Saúde, da Universidade de Brasília. Endereço: Núcleo de Estudos de Saúde Pública - CEAM/UnB. SCLN 406, Bloco A, 2º andar, Asa Norte, CEP 70847-510, Brasília, DF, Brasil. E-mail: hamann@gmail.com

Published

2013-10-28

How to Cite

1.
Pimentel VR de M, de Sousa MF, Ricardi LM, Hamann EM. FOOD AND NUTRITION IN PRIMARY HEALTH CARE AND HEALTH PROMOTION: THE IMPORTANCE OF A DIALOGUE. DEMETRA [Internet]. 2013 Oct. 28 [cited 2025 May 2];8(3):487-98. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/5632

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REVIEW ARTICLE