Application of a stock control sheet in a food and nutrition unit

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2020.48364

Keywords:

Collective Feeding. Safety stock. Supply Management.

Abstract

Introduction: the professional nutritionist has the tasks of planning menus and, consequently, stock control. Among countless activities inherent to the collective food sector, the importance of supply management can go unnoticed and cause problems in the execution of the menus, generating monotony in them. So, control tools are needed, since food monotony can cause health problems for users. Objective: this study aimed to present the preparation and implementation of a stock control spreadsheet in a food and nutrition unit (FNU) of a public higher education institution. Methods: the study was developed and carried out at the Restaurante Universitário da Escola Agrícola de Jundiaí (University Restaurant of the Agricultural School of Jundiaí), of the Universidade Federal do Rio Grande do Norte (Federal University of Rio Grande do Norte), located in the District of Jundiaí, Macaíba, Rio Grande do Norte, Brazil, with a survey of control cards. Results: the product of this study was a spreadsheet in Excel® format to control dry foodstuffs from the stock. It was observed that in addition to controlling the entry and exit of the genders, the spreadsheet also helped in the decision to purchase and replenish supplies. Conclusion: in view of the desired objectives, the spreadsheet was developed and applied successfully, reaching the purpose expected by the service.

Author Biography

Franciane Pereira da Silva, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO NORTE

Técnica em Alimentos pelo Instituto Federal do Rio Grande do Norte (2015), Campus Currais Novos-RN onde participou de um projeto de extensão com Manipuladores de alimentos, repassando conhecimentos sobre Higiene e Segurança Alimentar - Boas Práticas de Fabricação. Nutricionista pela Faculdade de Ciências da Saúde do Trairí (FACISA-UFRN). Faz parte do Grupo de Estudo em Comportamento, Alimentos e Nutrição (AliMente). Tem experiência em atendimento ambulatorial por meio de um projeto de extensão que participou na Clínica Escola de Nutrição da Faculdade, com supervisão das nutricionistas responsáveis. Fez parte de um grupo de pesquisa com ênfase em Nutrigenômica, observando danos nucleares nas células da mucosa bucal e correlacionando com fatores nutricionais. Foi monitora da disciplina de Biologia Celular, e das que compõem a área de Nutrição Clínica, sendo Tutora, posteriormente, da mesma área. Participou de um projeto de extensão para alunos do ensino médio, onde palestrou sobre o métodos de cultivo de células-tronco, e monitorou o mesmo grupo em demais atividades como aula prática em laboratório. Em um curto período adquiriu experiência em análises físico químicas em amostras de sucos de frutas derivados de polpa de fruta, concentrado, e de néctar de frutas.

Published

2020-08-31

How to Cite

da Silva, F. P., Galdino, A. B. da S., & Goes, P. A. de. (2020). Application of a stock control sheet in a food and nutrition unit. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 15, e48364. https://doi.org/10.12957/demetra.2020.48364

Issue

Section

Food for Collectives