Agreement between hypertriglyceridemic waist and hypertriglyceridemic waist height in rotating shift workers

Authors

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2020.41279

Keywords:

Risk Factors. Cardiovascular Diseases. Triglycerides. Anthropometry.

Abstract

Objective: This study evaluated the agreement between hypertriglyceridemic waist and hypertriglyceridemic waist height phenotypes and the association of these phenotypes with anthropometric, biochemical, and clinical alterations in adult men with increased metabolic risk due to rotating shift exposure. Methods: The cross-sectional study included 678 male workers. The hypertriglyceridemic waist phenotype was defined as waist circumference ≥ 94 cm and triglyceride concentration ≥150 mg/dL; the hypertriglyceridemic waist height phenotype was defined as a height-waist ratio ≥0.5 and triglyceride concentration ≥ 150mg/dL. Body mass index, blood pressure, total cholesterol, high-density lipoprotein  cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, triglyceride, and glucose levels were evaluated. The Kappa test was used to assess the concordance between phenotypes, and the Pearson's chi-square tests were used to verify the association between phenotypes and risk components for cardiovascular diseases. For all tests, the significance level was 5%. Results: The agreement between the hypertriglyceridemic waist and the hypertriglyceridemic waist height phenotypes was significant and substantial. Both phenotypes were significantly related to increased body mass index, total cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol, and blood pressure. Conclusion: We propose the use of hypertriglyceridemic waist-to-height ratio as it demonstrated associations that persisted regardless of the age group and also identified a higher proportion of rotating shift workers with cardiovascular risk components.

Author Biographies

Stephanie Rosa Carvalho

Bacharel em Nutrição

Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição

Contribuição:

Stephanie Rosa de Carvalho: participação na idealização do desenho do estudo, participação na coleta, análise e interpretação dos dados, participação na redação do estudo.

 

Virginia Capistrano Fajardo, Universidade Federal de Minas Gerais

Mestre em Saúde e Nutrição

Doutoranda na Pós Graduação em Ciências Aplicadas à Saúde do Adulto

Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, MG

 

Virginia Capistrano Fajardo: participação na idealização do desenho do estudo, participação na coleta, análise e interpretação dos dados, participação na redação do estudo, participação na revisão final e aprovação do manuscrito para submissão.

Endereço para correspondência:

Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Medicina sala 204.

Rua Dois, Campus Universitário - Morro do Cruzeiro, 697

35400-000 - Ouro Preto, MG - Brasil

Tel.: +55 31 3559 1060

Amanda Popolino Diniz

Bacharel em Nutrição

Mestrando na Pós Graduação em Saúde e Nutrição

Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição

Amanda Popolino Diniz: participação na análise e interpretação dos dados, participação na redação do estudo, participação na revisão final e aprovação do manuscrito para submissão.

Luiz Antônio Alves Menezes Junior

Bacharel em Nutrição

Mestrando na Pós Graduação em Saúde e Nutrição

Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição

Luiz Antônio Alves de Menezes Junior: participação na análise e interpretação dos dados, participação na redação do estudo, participação na revisão final.

Raimundo Marques Nascimento Neto

Doutor em Cardiologia

Professor do Departamento de Clínica Médica

Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Medicina

Raimundo Marques do Nascimento Neto: participação na idealização do desenho do estudo, participação na revisão final e aprovação do manuscrito para submissão.

Silvia Nascimento Freitas

Doutora em Saúde Pública

Professora do Departamento de Nutrição Clínica e Social

Universidade Federal de Ouro Preto, Escola de Nutrição

Silvia Nascimento de Freitas: participação na idealização do desenho do estudo, participação na revisão final e aprovação do manuscrito para submissão.

Published

2020-07-31

How to Cite

Carvalho, S. R., Fajardo, V. C., Diniz, A. P., Menezes Junior, L. A. A., Nascimento Neto, R. M., & Freitas, S. N. (2020). Agreement between hypertriglyceridemic waist and hypertriglyceridemic waist height in rotating shift workers. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 15, e41279. https://doi.org/10.12957/demetra.2020.41279

Issue

Section

Food and Nutrition in Collective Health