EFFECTIVENESS OF A GROUP NUTRITION EDUCATION PROGRAM AS A STRATEGY FOR OVERWEIGHT AND OBESITY CONTROL

Authors

  • Fernanda Abravanel Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI Curso de Nutrição
  • Tairini Cristina Socha
  • Isabela Maria Sell Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI Centro de Ciências da Saúde - CCS
  • Luciane Angela Nottar Nesello Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI Centro de Ciências da Saúde - CCS

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28677

Keywords:

Overweight. Obesity. Weight Loss. Food and Nutrition Education.

Abstract

This study was aimed at verifying the effectiveness of a group nutrition education program in improving the nutritional status of overweight/obese individuals who were assessed as participants in a multidisciplinary university extension project entitled "Interdisciplinary Treatment of Eating Disorders and Obesity - TITAO". The project is linked to a community university in the State of Santa Catarina, Brazil, who participated in the meetings. To check the effectiveness of the intervention, anthropometric variables (weight, height and waist circumference) were collected before and after the intervention. The sample consisted of 25 participants, predominantly females (92%), with a mean age of 49 years. After three months of participation in the project, it was found that 88% of the sample lost weight: 2 kg on average, and 96% of the sample had an average reduction of 3.5 cm in waist circumference. Health education and group nutritional counseling are effective strategies for weight loss, thus improving the participants' quality of life.

DOI: 10.12957/demetra.2017.28677

 

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Author Biographies

Fernanda Abravanel, Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI Curso de Nutrição

Nutricionista, Graduada pela Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI

Tairini Cristina Socha

Nutricionista, Graduada pela Universidade do Vale do Itajaí – UNIVALI

Isabela Maria Sell, Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI Centro de Ciências da Saúde - CCS

Mestre em Neurociências pela Universidade Federal de Santa Catarina – UFSC.

Graduada em Nutrição pela UFSC.

Docente do Centro de Ciências da Saúde - CCS, Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI.

Luciane Angela Nottar Nesello, Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI Centro de Ciências da Saúde - CCS

Doutora em Ciências Farmacêuticas pela Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI

Mestre em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC

Especialista em Nutrição Clínica e Terapêutica Nutricional pela UNIGUAÇU

Especialista em Nutrição Esportiva pela GAMA FILHO

Especialista em Nutrição Funcional e Estética pela Faculdade Arthur Thomas

Graduada em Nutrição pela UNIVALI

Docente do Centro de Ciências da Saúde (CCS) – Cursos de Biomedicina, Medicina e Nutrição da Universidade do Vale do Itajaí - UNIVALI

Published

2017-10-28

How to Cite

1.
Abravanel F, Socha TC, Sell IM, Nesello LAN. EFFECTIVENESS OF A GROUP NUTRITION EDUCATION PROGRAM AS A STRATEGY FOR OVERWEIGHT AND OBESITY CONTROL. DEMETRA [Internet]. 2017 Oct. 28 [cited 2025 May 2];12(4):929-3. Available from: https://www.e-publicacoes.uerj.br/demetra/article/view/28677

Issue

Section

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