THE INFLUENCE OF REORIENTATION PROGRAMS ON TRAINING COURSES IN THE HEALTHCARE FIELD

Authors

  • Bibiana Arantes Moraes Universidade Federal de Goiás/Universidade de Rio Verde
  • Mariana Sousa Nunes Vieira Universidade Federal de Goiás/ Universidade de Rio Verde
  • Nilce Maria da Silva Campos Costa Universidade Federal de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28665

Keywords:

Health Policy. Curriculum. Higher Education.

Abstract

The Ministries of Health and Education,  since 2005, have proposed several editions of the National Program for Reorientation of Training of Healthcare Professionals (Pro-Health) to promote reformulation of teaching processes in this area. Objective: this study aimed  to analyze the proposals and the final reports presented by a higher education public institution in the Central-West region of Brazil, seeking to understand the influence that these programs have had on reformulating health education curricula. Methodology: This is a qualitative document study. Results and Discussion: From the organization of these data, four categories emerged: 1) Implementation and development of reorientation programs in health education; 2) Evaluations of Pro-Health and Pet-Health; 3) Difficulties faced in the process of change in the healthcare field; 4) Suggestions / advances created by the processes of change in the healthcare field. Conclusions: It was found that although these policies have influenced training of healthcare professionals it takes time to consolidate the changes required by the proposals of these healthcare training reorientation programs due to difficulties in changing existing traditional education models.

DOI: 10.12957/demetra.2017.28665

Author Biographies

Bibiana Arantes Moraes, Universidade Federal de Goiás/Universidade de Rio Verde

Doutoranda em Ciências da Sáude pela Universidade Federal de Goiás - UFG. Mestre em Nutrição e Saúde pela UFG. Graduada em Nutrição pela Universidade de Rio Verde. Professora de saúde coletiva.

Mariana Sousa Nunes Vieira, Universidade Federal de Goiás/ Universidade de Rio Verde

Graduada em Nutrição pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás; especialização em Nutrição clínica - metabolismo, prática e terapia nutricional; Mestre em Ensino na Saúde, com foco na educação em saúde; Doutoranda em Ciências da Saúde, na linha de pesquisa Ensino na Saúde; Tem experiencia na área de terapia nutricional enteral e na área de saúde coletiva.

Nilce Maria da Silva Campos Costa, Universidade Federal de Goiás

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Goiás (1979), Mestrado em Educação pela Universidade Federal de Goiás (1996) e Doutorado em Educação (Currículo) pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (2005). Professora Titular da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Goiás, onde atua desde 1980. Tem experiência na área de nutrição e educação, atuando principalmente nas seguintes áreas temáticas: avaliaçao curricular, formação e atuação do nutricionista, educação médica e docência no ensino superior em saúde.Docente do Mestrado em Nutrição e Saúde da Faculdade de Nutrição, do Programa de Mestrado e Doutorado em Ciências da Saúde da Faculdade de Medicina e do Programa de Mestrado Profissional em Ensino na Saúde da UFG. Diretora da Faculdade de Nutrição da UFG de 1997 a 2001 e de 2005 a 2009. Coordenadora do Programa de Mestrado Profissional em Ensino na Saúde da Faculdade de Medicina da UFG de 2011 a 2013 e de 2013 a 2015. Foi coordenadora do Programa de reorientação profissional de cursos da área da saúde (Edital MS/ME/2008) - Pro Saúde 2, dos cursos de Nutrição e Farmácia da UFG de 2008 a 2011 . Coordena o Projeto de Criação da Linha de pesquisa em Ensino na Saúde da Faculdade de Medicina (Pro Ensino na Saúde, (Edital Capes 24/2010). Líder dos grupos de pesquisa do diretório do CNPq: Avaliação curricular em saúde e Ensino na Saúde.

Published

2017-06-29

How to Cite

Moraes, B. A., Vieira, M. S. N., & Costa, N. M. da S. C. (2017). THE INFLUENCE OF REORIENTATION PROGRAMS ON TRAINING COURSES IN THE HEALTHCARE FIELD. DEMETRA: Food, Nutrition & Health, 12(3), 623–636. https://doi.org/10.12957/demetra.2017.28665